Hallo iedereen, dit is mijn eerste posting op dit ruim en knap forum en het is meteen een vraag :rolleyes:
Ik ben nu al meer dan een jaar een strijd aan het voeren tegen groen water. Produkten in de vijver gegoten, UV-lamp geplaatst en deze gedurende 1 maand (24/24) laten draaien, luchtpompje er in met 2 steenballetjes, planten à volonté maar dit alles zonder resultaat. 😡
Nu, voor ik vertrok op reis voor 2 weken heb ik alles afgezet wat de pomp en die lamp aangaat. Alleen het luchtpompje heb ik laten draaien. Bij mijn thuiskomst was ik verbaasd hoeveel helderder het water was. Wel was er een grote plant losgekomen van de bodem en daar heb ik een steen aan vastgemaakt en die is weer op de bodem gezakt. Dat bracht het nodige gewoel met zich mee. Ondertussen is de pomp ook weer beginnen draaien (voor het watervalletje) en wat blijkt? Water weer groen....
Hoe kan dit? :confused: Dat vraag ik mij af. Kan het zijn dat ik de vissen te veel voeder? Ik geef ze van die sticks (die kleine staafjes) en die zijn steeds meteen op, dus overvoederen doe ik niet want dan blijft het liggen. Kan het hier aan liggen? Of zou het aan mijn aanwezigheid liggen? 🙂
Alvast bedankt voor eventuele reactie's. En ik weet het, het is 1 van de meest gestelde vragen (groen water) . Mijn excuses hiervoor maar ik meen dat deze vraag iets anders ligt.
Ik heb bij een vriend van mij gezien dat zijn vijver half schaduw had en de waterval vol in de zon. In de (ondiepe) waterval werd het water sterk verwarmd door de zon en op grote stenen waar het water overheen liep. Zo onstonden er in de waterval erg veel algen welke vervolgens in de vijver stroomden. Hierdoor werd het water ook groen. Ik weet niet of dat bij jou ook zo is, maar het is een mogelijkheid. Eea is opgelost door aan het einde van de waterval een plantenfilter te maken voordat het water terugstroomt in de vijver.
Bedankt voor de reactie 🙂
De hele vijver is de hele dag door in de zon 😮 dus het is best mogelijk dat die stenen dan de boosdoener zijn. Ik ga die pomp weer afzetten voor een periode en dan kijken wat er dan zal plaatsvinden.
Ik moet wel toevoegen dat het water -voor het in de waterval komt- door die UV-lamp gaat. Ook bestaat die waterval uit het volgende: een groot blauw vat met allelei stenen in. Een toevoerleiding gaat tot de bodem van het vat en zo vult dat vat zich op. Dan is er bovenaan dat vat een overloopje gemaakt dat dan uitgeeft op de rotsen. Dat is zowat mijn combinatie waterval/filter 😀 Kan het zijn dat er in die ton algen aangemaakt worden? Volgens mij niet want er kan geen licht aan maar ik ben geen expert dus het kan zijn van wel, ik weet het niet...
een groot blauw vat met allerlei stenen in
Ik heb vorige week dat vat leeggemaakt. De stenen hadden een groene schijn (algen :confused: ) en onderaan het vat was het water zwart en bovendien stonk dat verschrikkelijk. Dus het vat is nu leeg, UV-lampke werkt dag en nacht en nog geen verbetering (integendeel 🙁 )
Ik heb wel vastgesteld dat de rotsen waar het water afloopt ook een groene kleur krijgt. Die stenen "kijken" naar het noorden toe. Doet me wat denken aan mijn dak, dat is ook al groen aan die kant. Kan ik daar op die rotsen een produkt op smeren dat dat groen tegenwerkt? Bovendien is het gladde arduin, ik weet niet of er wel produkten zich kunnen op vastzetten. En is dat eventueel produkt schadelijk voor de bewoners van de vijver en het groen?
Waar in de regio van Dendermonde kan ik het goedkoopste een verdeelbord voor buiten kopen :confused:
Voor de duidelijkheid. Een uv lamp werkt alleen tegen de zweefalgen die het groene water veroorzaken. uv lampen werken neit tegen algen die op de keien groeien. (draadalgen)
De eerste plaatsen waar draadalgen groeien zijn aan de luchtsteen, watervallen, ondiepe beekjes etc.
Dit komt door een combinatie van een aantal factoren.
Mengeling van water (zuurstof en koolstofdioxide). Stenen worden warm en kaatsen het zonlicht terug. Er heerst op deze plaatsen een soort van micro klimaat.
Algen hebben zeker zonlicht nodig want het zijn groene planten.
Er zijn producten die heiliger zijn voor bewoners en groen dan andere. In draadalgpoeders wordt wel eens kopersulfaat en diuron gebruikt wat uiteraard minder interessant is voor het milleu.
Het water dat doorheen de uv lamp gegaan is gaat via de waterval terug de vijver in als ik het goed voorheb.
Dat is niet ideaal tenzij je een filtersysteem met bodemdrainage hebt. Het nadeel van uv lampen is dat ze van de algen kleine organische deeltjes maken die samenklonteren tot vlokken. Deze vlokken zetten zich dan neer op de bodem of drijven op het wateroppervlak. Dit is organisch afval. Het verrijkt uw water met voedingsstoffen waardoor draadalgen meer kansen krijgen. De uv lamp zou eigenlijk voor het filter moeten staan en niet erachter. Om technische redenen is het niet mogelijk om een uv lamp voor gravity filters te plaatsen (die maken gebruik van een bodemdrainage dat ook groter vuil afvoert). Hier zijn we verplicht de uv lamp achteraan te plaatsen.
Het water dat doorheen de uv lamp gegaan is gaat via de waterval terug de vijver in als ik het goed voorheb
ja, dat heeft u goed begrepen
Als ik uw uitleg goed begrepen heb (waarvoor mijn dank) kan ik beter een andere pomp aansluiten voor het watervalletje en het water dat de UV-lamp passeert via een andere pomp meteen weer in de vijver laten stromen?
Nog een geluk dat ik 2 pompen liggen heb, dan krijgt die andere pomp toch nog een doel in haar bestaan.
Verder heb ik geen filtersysteem meer. Dat vat met die stenen en een grote spons er in was mijn filter :rolleyes:
Maar die heb ik dus leeggemaakt...
Ik heb inmiddels de leiding uit de ton gehaald en in de vijver gelegd. Ben benieuwd of het wat zal uithalen.
In het vat zelf heb ik gezien dat er aan de kant van het vat (onder het waterpeil) allemaal algen waren. Het lijken net allemaal dikke naalden naast elkaar 🙁
Zelfs in stromend water is het blijkbaar niet te stuiten...ongeloofelijk 🙁
Inmiddels enkele weken verder en het water is iets helderder. Winst is er maar zeker niet spectaculair 🙁
Originally posted by Webmaster
Het nadeel van uv lampen is dat ze van de algen kleine organische deeltjes maken die samenklonteren tot vlokken. Deze vlokken zetten zich dan neer op de bodem of drijven op het wateroppervlak.
Nu weet ik wat die 2 brokken waren die ik gisteren heb zien voorbij drijven 🙁
Nog 2 vraagjes:
1) op de gehele bodem van het ondiepe vijvergedeelte ligt een voor mij onbekende substantie. Het ligt er ongeveer 3 cm dik en als je er in woelt zijn het allemaal kleinere vlokjes. Wat is het? Moet ik dit verwijderen? Indien ja, hoe dan?
2) De capaciteit van mijn pomp is groter dan die van mijn UV-lamp van 20.000L (miskoop, ik had het groter model moeten nemen 🙁 )
Op de leiding van de pomp heb ik er een T-stuk tussengezet en daarop een kraantje. Zo kan ik het debiet regelen. Maar ik wou weten of het kwaad kan als het debiet groter is dan de capacitiet van de UV-lamp. Ik weet wel dat een deel zal ontsnappen aan de lamp maar ik vroeg mij af of ALLES dan zou ontsnappen door de te vlugge doorstroming of zo?
Hoi,
Die substrantie is gewoon organisch afval (verrotte bladeren, poep e.d.) Dit zou je evt. kunnen verwijderen met een schepnetje.
Maar met dat groene water, ik weet niet hoeveel planten er in je vijver staan, maar anders zou je moeten proberen om meer planten in de vijver te zetten (liefst drijfplanten zoals waterpest enz.)
Deze nemen voedingsstoffen uit het water op (nitriten, nitraten)
welke de oorzaak kunnen zijn van al die algen.
Gooi er lekker veel waterpest in en zodra het water weer helder is dan haal je t er gewoon weer uit.
Zo heb ik het gedaan en het werkte prima...