The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
vijverslib

10 Posts
7 Users
0 Likes
15.4 K Views
alex1
(@alex1)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 1
Topic starter  

vijverslib verwijderen met bacteriën: hoeft dit of doe je het beter niet?:)
wie kan mij hier advies verschaffen?


   
Quote
Eddy Keuninckx
(@eddy-keuninckx)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
 

Mm, dit onderwerp interesseert mij ook wel. Iemand ervaring hiermee?


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

De bacteriën doen hun werk op het zeer fijne vuil, zwaarder grof vuil en bestandsdelen die niet oplossen zakken naar de bodem, en daar zullen de bacteriën zich niet aan begeven. Zuurstofbindende stoffen in het water zit vooral in de uitwerpselen, wanneer deze gaan binden onttrekken ze zuurstof aan het water en kan het leven in hetwater verstikken. Ook bacteriën hebben zuurstof nodig om te leven en komen dus ook op de bodem voor.

Wij met onze vijvers bootsen de natuur na, we gebruiken filter(s), bacterien, zorgen dat de waterwaarden in orde blijven, instaleren een UV lamp, maken een planten filter, zorgen voor zuurstof in het water en zo meer om kunstmatig de natuur te evenaren.. stikstof en fosfaten komt ook voor in de uitwerpselen dus ook in het water, hier kunnen we dus planten voor gebruiken die dit nodig hebben voor de groei, overmaat van fosfaten leidt tot algengroei en zuurstof verbruik, we moeten dus weer een handje helpen.
En dat slib zullen we dus ook zelf moeten gaan verwijderen.

Nu zul je misschien gaan zeggen ja maar de natuur dan, inderdaad hier verloopt dat proces ook maar het water in de natuur zijn openbare wateren, sloten, beken, rivieren en zeeën het water stroomt aan en ook weer af en neemt of bevat meer levende organisme en dieren dan wat wij in onze vijvers hebben. Onze vijver is gesloten en circuleerd alleen maar het water, het enige wat daar aan water in komt is regen water dat ook nog zuur is. En omdat we het water niet te zuur willen laten worden moeten we weer gaan helpen door het water te gaan verversen.

Ik ben al ééns vroeger toen ik nog op school zat en dat was de land en tuinbouw school naar een waterzuivering geweest daar gaat het echt niet anders aan toe, ook daar moet de mens de natuur helpen om het water te zuiveren en gebeurt ook met bacteriën, maar voordat dat gedaan wordt heeft het water al verschillende processen gehad. Als de mens daar niet aan meehielp of werkt zaten we nu met een tekort aan drinkwater. Wacht ik zal es effe mijn werkstuk erbij nemen van school en de werking van de waterzuivering omschrijven ben nu toch bezig.

Via het riool komt het vervuilde water binnen bij de zuiveringinstalatie, grofvuil wordt eruit gehaald met de hark (of dat nu nog zo is weet ik niet) dan gaat het over naar een bezink tank waar het rest vuil kan bezinken dit wordt het slib genoemd, die tank raakt vol van slib en laat men gissen of gaat men vergissen er ontstaat dan een biogas dat wordt weer gebruikt, het slib wordt ontdaan van water gedroogd en verbrand. De volgende tank is een biologische reiniging het water wordt belucht en bezit aktief slib vol met bacteriën die zuurstofbindende stoffen wat het water bevat omzetten tot koolzuur en water. Dan gaat het naar een volgende tank de nabezinking het water bevat dan nog altijd niet opgeloste delen in het water en andere bestandsdelen die er nog uit moeten via bezinking, de laatste tank daar wordt het water met chemicaliën gereinigd om fosfaten en stikstof uit het water te halen zodat het later weer geschikt is als drinkwater.

einde voordracht:D


   
ReplyQuote
lvhb
 lvhb
(@lvhb)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 1
 

Ik heb zeer positieve resultaten met een natuurproduct van de Duitse firma Plocher. Het product bestaat uit zeer fijn gemalen kwartszand dat speciaal behandeld is met zuurstof. Product heet PENAC, code hw4031. Vijver blijft voortdurend helder. Verwacht niet onmiddellijk resultaat.


   
ReplyQuote
dieter
(@dieter)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 67
 

heb deze winter ook nogal last gehad van vuiligheid op de bodem
ik heb mij zaterdag een vijver-schoon-zuiger aangeschaft
is een plezier om mee te werken deed dit anders met een schepnet maar
daar heb je nogal veel rondzwevend stof van
groeten r.v


   
ReplyQuote
bluesage
(@bluesage)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 6
 

Ik ben ook van plan zo'n slibzuiger aan te schaffen. Welk merk heb je gekocht??
Ik ben aan het kijken voor een Pondovac.


   
ReplyQuote
cajoeter
(@cajoeter)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 62
 

Het nadeel van de aanwezigheid van veel organisch afval is dat dit een ideale voedingsbodem is voor ziekteverwekkende bacterien. Er zijn verschillende producten op basis van bacterien die specifiek gericht zijn op het verwerken van organisch afval zoals microbe-lift sludge-away, bactapur sludgebuster en bacta-totaal sludgebuster. Het is echter wel verstandig om zoveel mogelijk grof afval handmatig te verwijderen met bijvoorbeeld een slibzuiger.

Door het gebruik van bacterien zoals Aquabio (pillen), Bactapur Pro100 of Anarex-bio worden voedingsstoffen voor ziekteverwekkende bacterien gebruikt en deze helpen dus ook actief mee om organisch afval te verwijderen.

Wat betreft de slibzuiger, ik heb zelf de pondovac 2 van Oase, deze werkt prima maar heeft het nadeel dat deze telkens stopt om leeg te lopen. De pondovac 3 zou dit nadeel niet meer hebben.

Michel


   
ReplyQuote
Eddy Keuninckx
(@eddy-keuninckx)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
 

Ik heb me vorige zaterdag een Pondovac 3 aangeschaft.
Werkt dus prima en continu zonder te moeten stoppen om het vat te ledigen en ... hij staat op wieltjes.


   
ReplyQuote
dieter
(@dieter)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 67
 

het is een pondovac 3, deze heeft twee even grote cilinders
daardoor kan er nu permanent slib weggezogen worden
kostprijs 298 euro
heb een bon gekregen van 10% te verbruiken bij een volgende aankoop
nog vele groetjes r.v.


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Al die produkten werken averechts en zullen het grote slib wat achter blijft echter niet opruimen.
Wat er in gekapt wordt zal er ook weer ééns uit moeten.
Dan is het inderdaad een juiste keuze om een slib stofzuiger aanschaffen dan geld weg smijten aan de sludgebusters.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.