The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
vijver schoonmaken

6 Posts
4 Users
0 Likes
12.9 K Views
guyU
 guyU
(@guyu)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 5
Topic starter  

hallo

ik heb een vraagje. Ik heb een vijver die nogal vies is, heb sinds kort een filter gekocht, en deze doet het erg goed, maar ik ben tot de ontdekking gekomen dat er nogal veel ortzooi op de bodem ligt, voornamelijk grond. Dit is gekomen tijdens een grote regenbui en toen is er grod ingespoeld. (tuin was nog niet beplant) Nu wil ik de vijver schoon maken, maar is dit de goede tijd ervoor.

het water is trouwens erg troebel, veel hele fijne substantie (waarschijnlijk zweefalgen) Ik moet trouwens om de 3 dragen het filter schoon maken omdat hij anders overloopt. Zo vuil is het water, er er zwemmen nogal wat vissen in. 2 goudwindes (40cm) 2kois (40cm) en wat kleinere vissen.

weet iemand een goede manier om al dat slib uit de vijver te krijgen zonder de vissen eruit te halen.

alvast bedankt

Guy


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Waarschijnlijk is de heel fijne substantie zweefvuil en geen zweefalgen. De 2 koi zullen in het slib woelen op zoek naar eetbaars en daarbij wordt het water troebel. Daarom dat je ook zo vaak je filter moet reinigen.

Neem eens een bokaal en doe er vijverwater in. Onaangeroerd laten staan en als het vuil naar de bodem zakt is het zweefvuil. Blijft het water groen dat is het zweefalg. Kan natuurlijk ook een combinatie zijn van de twee want als er grond de vijver is ingespoeld kan dit een algen opstoot teweegbrengen.

Een vijverstofzuiger kan oplossing bieden Guy.


   
ReplyQuote
guyU
 guyU
(@guyu)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Ok, ik zal eens kijken of het gewoon zweefvuil is. Maar kan ik nu in deze tijd de vijver volledig schoon maken? of moet ik hiervoor wachten tot het najaar.

bedankt
Guy


   
ReplyQuote
cajoeter
(@cajoeter)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 62
 

Een vijver stofzuiger lijkt me de beste optie. Je kunt dat nu al doen, hou er rekening mee dat je het meerdere keren zult moeten doen omdat er vuil blijft neerslaan (komt ook een hoop los bij het "stofzuigen".

Kijk eens of je de mogelijkheid hebt om een panty op de inlaat van het filter te bevestigen, daarmee kun je er snel een hoop fijn vuil uithalen. Let wel op dat de panty zeker in het begin vaak schoongemaakt moet worden omdat deze dicht gaat slibben.

Michel


   
ReplyQuote
guyU
 guyU
(@guyu)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Kun je die stofzuigers ook huren. Dit is dan in de omgeving van maastricht. Ik heb al gebeld naar boels maar die hebben zoiets niet, en intratuin ook niet.

bedankt
guy


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 363
 

Een vijver helemaal leegmaken is eigenlijk helemaal herbeginnen!
Beter is het teveel aan vuil op de bodem weg te halen. Als je aan een goede stofzuiger kunt geraken is dit zeker de beste oplossing. Als het zweefalgen zijn kun je beter voor een UV-lamp kiezen. Het slib wordt sowieso beter verwijderd om de belasting van het water te verminderen!


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.