The Pond Library

Vraag en Antwoord

Spul in je vijver.....
 




Spul in je vijver...is dat nou echt nodig

11 Berichten
8 Gebruikers
0 Reactions
8,099 Bekeken
jeewee
(@jeewee)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Ik heb een vijver aangelegd van ongeveer 7.5m3. Een deel hiervan is een plantenfilter. Hierin groeit gele lis. Dit werkt eigenlijk fantastisch. Het water is en blijft werkelijk glashelder.

Waar ik wel nog mee worstel is met het matig groeien van met name zuurstofplanten. In het begin heb ik er op advies Colombo Balantex ingegooid. Dit werkt goed. De planten groeien enorm goed. Ook de zuurstofplanten.

Na een paar maanden wordt het allemaal wat minder. De groei neemt af en er ontstaan weer wat draadalgen. De vijver blijft echter wel glashelder.

Moet ik er nu weer van die Balantex ingooien? Zo'n vijver moet toch ook werken zonder dat je er allemaal van die zooi ingooit? Immers, er is ook natuurlijk water waar van alles in groeit.

Benieuwd naar jullie reacties.

Groeten,
Jurgen


   
Citeren
Roofingburner
(@roofingburner)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 57
 

Het ontstaan van draadalg kun je niet tegenhouden, wel verwijderen. Zorg voor voldoende oppervlaktebedekkers, dat wil ook helpen. Spul in je vijver is niet goed voor de vissen dus liever niet. Ook erg duur. Heb zelf een vijver van ca. 1500 liter met een plantenfiltertje van ca. 100 liter en het water is helder en fris. Nooit problemen met alg en ook bijna geen draadalg doordat ca. 2/3 is voorzien van drijfplanten.


   
BeantwoordenCiteren
keepertje13
(@keepertje13)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 7
 

goeiedag allemaal,

ik heb ook een net opgestarte vijver (nog geen jaar) en nu is hij ook gigantisch groen.
heb er een nieuwe uv lamp tussen gezet vier week geleden en nog geen resultaat. erg frustrerend
ik heb een vijver van 18 kub en heb er een uvlamp van 75 watt tussen met een lengte van 1.60. daarna komt het in een zeeffilter en vandaar uit komt het in een drie kamer filter.

nu sta ik op het punt om er nog een plantenfilter bij te maken van 2a3 kuub tenzij er betere ideeen zijn.


   
BeantwoordenCiteren
Roofingburner
(@roofingburner)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 57
 

Weet je wat ik gedaan heb. Ik heb een speciekuip gepakt (voor mijn eerste filter) hierin een tyleenbuis waarin ik gaatjes heb geboord. Deze opgerold onderin met een doorgang naar buiten. In de bak een bodempje grind hierop een stuk worteldoek en verder afgevuld met substraat. De bak volgeplant met lis en iris en aan de bovenzijde van een uitloop voorzien. De pomp aangesloten aan de onderkant e voila, een low budget plantenfilter wat perfect werkt, probeer het maar eens. Binnen een week ben je van je alg af. Waarschijnlijk is een speciekuip aan de kleine kant voor 18 kub dus misschien moet je groter, maar m.i. is dit de enige manier om zonder poespas definitief van je alg af te raken. Inmiddels heb ik een groot metalen vat omgebouwd tot filter, dat staat een stuk mooier.


   
BeantwoordenCiteren
Buddy-joe
(@buddy-joe)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 7
 

Hallo,

In het voorjaar gebruik ik mearl vijver schoon ongeveer 30 gram per kub.
Dit herhaal ik in de zomer en heb nergens meer last van. Planten groeien goed waterwaardes zijn goed.

Gr Cees...


   
BeantwoordenCiteren
Sting
(@sting)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 137
 

Wij hebben ook een plantenfilter en kraakhelder water.
Eens in de zoveel tijd komt er toch weer draadalg.
Een vijver is geen natuurlijk iets dus m.i gaat het geheel niet zomaar vanzelf perfect worden. Af en toe moet je ingrijpen. B.v de visstand in de gaten houden. Liever minder dan meer vis. We hebben een pomp dat de boel rondpompt en geen uv of welk ander filter dan het plantenfilter.
Dit jaar voor het eerst doet het glanzend fonteinkruid het. Eerder ging het altijd dood. Ik zorg wel dat er af en toe wat kalk inkomt omdat we hier zacht water hebben.
Ieder jaar ook Maerl. Daar begin ik al heel vroeg in het jaar mee.
Ik heb wel al gelezen dat wat bij de één bijzonder goed doet , het bij de ander zeer slecht doet. Je gaat vanzelf zien welke planten bij jouw vijver gaan horen 🙂

Verder kan ik vertellen dat een vijver zijn tijd nodig heeft om in evenwicht te komen. Ik was in het begin ook erg ongeduldig en heb ook weleens Algesin in het water gegooid wanneer alles door draadalg overwoekerd was. Dat hielp toch goed moet ik zeggen want de jonge planten kregen weer meer kans doordat de algen afstierven. Heb er geen nadelen van gezien.

Groet
Sting


   
BeantwoordenCiteren
Molend63
(@molend63)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
 

Hallo,
heb intussen zowat 8 jaar een vijver van 10.000l.
Ik wou in de beginnen niet toegeven aan mechanische filters, doch het water was gauw troebel. Ik heb het advies gevolgd om perfect stabel toe te dienen, nitrificerence bacteriën, gletsjersubstraat, controles te doen van het water, waterstofzuiger,... allemaal volgens het boekje gevolgd. Zonder resultaat echter.
Op een moment was het geen 10cm doorzichtig, en vissen begonnen te sterven.

Ik heb dan maar toegegeven en een mechanisme filter gekocht (Oase biotec 10 + UV lamp). Na 1 week was het water zowat kraakhelder. Het koste me wel om de paar dagen de kussens kuisen.
Vandaag is het water kraakhelder, en dat intussen al gedurende een paar jaar.
Mijn persoonlijke ervaring:
- laat de ph-, kh+ en andere voor wat ze zijn. Enkel geduld telt. Die poeders helpen misschien een paar tienden °C doch na 3 dagen is het uitgewerkt. De natuur overwin je niet.
- hou de medicijnen uit je vijver, of althans handel niet op advies van een vijvercentrum, ze kennen die medicijnen niet
- watercontrole: zou een goede adviseur moeten zijn doch: toen mijn vissen stierven heb ik 1L laten onderzoeken door 3 zeer gekende centra in het Antwerpse. 2 Gebruikten een digitale meter, de 3e het strookje van Ubbink. Het strookje zei "Geen probleem", 1 digitale mat ph = 16 !!!, de andere digitale mat ph = 10. Dit met hetzelfde water en alle metingen speelden zich binnen 1uur. Geloof het of niet! Wat moeten we hier dus mee?
Zoals ik zei loste de filter het op.
- perfect stabel helpt wat maar het kan ook zonder, ik doe het alvast na 5 jaar niet meer zonder probleem.
- gletsjersubstraat. De verkoper vertelt me intussen dat het niet zoveel zin heeft. Het hindert bovendien enorm bij het waterstofzuigen aangezien de steentjes voortdurden de zuigmond verstoppen.
- sommige planten groeien zeer goed (caltha, anemopsis, waterweegbree, munt,...) en andere doen het niet. Blijven proberen helpt evenmin, de natuur beslist opnieuw. Die groeibollen helpen niets. Soms doet het fonteinkruid het gewéldig, het jaar daarop sterft het gewoon na 5 cm.

Conclusie: geduld is het enige dat helpt, hoe pijnlijk dit ook is, ik kan er van meespreken.
Intussen wordt de vijverman rijk van al uw zinloze probeersels...

Wat ik zeker zou veranderen als ik het opnieuw zou doen:
geen mechanische filter maar een moerasfilter. Mijn mechanische filter verplicht me om 1 x per week (!) 6 kussens te kuisen. Mijn buurman heeft een moerasfilter (lissen,...) en kraakhelder water zonder 1 minuut onderhoud.


   
BeantwoordenCiteren
Wadu
 Wadu
(@wadu)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 21
 

Molend63;26690 wrote:
- p. Mijn mechanische filter verplicht me om 1 x per week (!) 6 kussens te kuisen. Mijn buurman heeft een moerasfilter (lissen,...) en kraakhelder water zonder 1 minuut onderhoud.

Het is lang geleden dat ik nog even reageerde.

In plaats van te zeuren dat je de filter elke week moet kuisen zou je dit beter 1 week laten en op deze site eens gaan kijken onder THEMA'S-FILTRATIE en VIJVERTECHNIEK - TIPS.
Dan heb je ook nog op deze site ARTIKELS-Basisbeginselen van filteronderhoud.

Wadu

PS Ik heb zelf al mijn te kleine, slecht ontworpen lavafilter moeten reinigen. Dit is pas een smerig en stinkend werkje. Voor mij geen moerasfilter meer zonder een filter ervoor.


   
BeantwoordenCiteren
Boo
 Boo
(@boo)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 8
 

Beste mensen,

Een vijver houden is een hobby. Zeker als je Koi in de vijver hebt zwemmen.
Maar mensen die denken dat dit geen onderhoud heeft moeten gewoon niet aan een vijver beginnen. Iedere vijver heeft onderhoud. Of het nu een natuurvijver is of een koi vijver. Je moet het altijd bij houden. Een filter moet je schoonmaken. De een in het begin iedere week en de ander een paar keer per jaar.

Zelf heb ik ook pas een plante filter gemaakt. Vijver is zeer helder geworden. Maar wanneer je een vijver al hebt en dan op eens een filter er op aansluit dan kun je er gewoon vanuit gaan dat je in het begin vaak aan het schoonmaken bent.

Dit doe je allemaal om te kunnen genieten van je vijver!

Wanneer de vijverschoon is en goed is bijgehouden zal het schoonmaken van filters steeds mindervaak voor komen en hou je meer tijd over om echt te genieten van de vissen die er in zwemmen.......


   
BeantwoordenCiteren
Molend63
(@molend63)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
 

Wadu;26691 wrote: In plaats van te zeuren dat je de filter elke week moet kuisen zou je dit beter 1 week laten en op deze site eens gaan kijken onder THEMA'S-FILTRATIE en VIJVERTECHNIEK - TIPS.
Dan heb je ook nog op deze site ARTIKELS-Basisbeginselen van filteronderhoud.

Oeps, wou helemaal niet "zeuren", doch gewoon meedelen wat ik ervaar. Ik heb inderdaad ook al een paar jaar gehad waar ik in geen maanden onderhoud had.
OK Wadu? thx voor de referentie naar de artikels.
Anderzijds geniet ik inderdaad van onze vijver, het onderhoud neem ik er graag bij.


   
BeantwoordenCiteren
Wadu
 Wadu
(@wadu)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 21
 

Molend63;26698 wrote:
OK Wadu? thx voor de referentie naar de artikels.
Anderzijds geniet ik inderdaad van onze vijver, het onderhoud neem ik er graag bij.

Voor mij geen probleem.

Het enige wat mij na al die jaren dat ik diverse vijverforum bezoek stoort, is dat de vijverbezitters niks leren en steeds dezelfde fouten maken.

Dan zijn er nog de verklaringen / opmerkingen / ervaringen die jij onder andere ook geeft die meestal eenvoudig verklaard en opgelost kunnen worden.

Het grootste gevaar zit hem in de "raadgevingen" van de beginnende of amateur vijverbezitter die steeds goedbedoeld zijn maar niet altijd gepast zijn.

Wannneer nieuwe vijverbezitters deze onvolledige of onjuiste informatie ook gaan toepassen , dan ....:(:(:(:(:(:(................................ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.