Ik heb in maart een vijvertje aangelegd van 1500 liter. Er staat een 2000 liter pomp + dito filter op met UV-lamp. Een laagje van 1 cm bodemsubstraat, zuusrtofplanten en 4 Sarassa's en 3 ghostkarpertjes (allemaal nog maar een cm of 8). Al mijn waterwaardes waren vanaf het begin goed, maar sinds een week of vier is alleen mijn pH-waarde nu continu tussen de pH 7,8 ('s-ochtends) en pH 8,5 ('s-avonds). Het verlagen van mijn pH-waarde met pH-min van een aantal merken werkt niet. Wie weet wat ik over het hoofd zie??
Dat uw ph savonds hoger is dan s morgens is normaal en zolang de waarde niet boven 8.5 gaat zou ik mij niet te veel zorgen maken. Schommelende waarden komen nogal eens voor op nieuwe vijvers. Wel blijven meten en op een kleine hoeveelheid water zou ik niet met produkten beginnen maar zeer goed beluchten eventueel een venturi plaatsen of een luchtpomp. Groetjes Frans.
Heb je de KH gemeten? Die is waarschijnlijk te laag. Niet extra gaan beluchten dit zal de pH alleen maar opdrijven.
De ph zal in eerste instantie omhooggaan maar als je blijft door beluchten zal hij terug wegvallen.
Hoe dat zo ? Dat klopt niet. De fluctuatie in pH wordt veroorzaakt door CO2. Door extra te beluchten wordt de CO2 afgedreven waardoor de pH omhoog gaat. In goed functionerende natuurvijvers is beluchten contraproductief: de door de beluchting afgedreven CO2 kan niet door de aanwezige zuurstofplanten gebruikt worden voor de productie van O2 en zo doende krijgt men slecht groeiende zuurstofplanten en daardoor over het algemeen een lager zuurstof gehalte dan voor de beluchting.
Zuurstofplanten ("waterpest") zijn mede vearntwoordelijk voor pH schommelingen. Zij verbruiken CO2 overdag en produceren CO2 s'nachts (net zoals algen trouwens). Het is juist dat beluchting na enige tijd de pH weer doet dalen. Extra beluchting draagt toe tot de verhoging van het CO2 gehalte in het water. Variaties tussen 7,8 en 8,5 zijn te verwaarlozen. Gebruik geen PH verlagers want ofwel werken ze zeer vaak niet (zwakke zuren) ofwel kunnen ze uiterst gevaarlijk zijn (sterke zuren). Efficiënte filter, efficiënte bacteriën, juiste KH waarden, beluchting en niet te veel zuurstofplanten (of andere onderwater planten) houden de pH onder controle Moeras planten of drijvende planten zijn wel gewenst. Gebriuik voor KH regeling liefst geen maagzout. Het werkt uitstekend, maar een accumulatie van natrium in het water is niet goed.
Groetjes,
Henri
Proficiat Henri ik ben van dezelfe mening toegedaan . Iedereen die het woord zuurstofplanten uitspreekt weet eigenlijk niet dat het gewone onderwaterplanten zijn, ze geven in werkelijkheid geen zuurstof af ze nemen praktisch evenveel zuurstof op dan ze produceren. de beste zuurstofuitwisseling met water is nogaltijd deze in contact brengen met lucht maw aan de oppervlakte krijg je de meeste zuurstofuitwisseling hoe meer uw water golft des te meer oppervlakte heb je bv door wind of een pomp. Dus een pompje dat het water in beroering brengt of luchtsteentje geeft veel meer resultaat dan onderwaterplanten.
Groetjes Frans.
Henri:
>Het is juist dat beluchting na enige tijd de pH weer doet dalen. Extra
>beluchting draagt toe tot de verhoging van het CO2 gehalte in het water.
Dit klopt niet. Belucht water bevat ongeveer 0.5 ppm CO2. Zoek het maar na in de wetenschappelijke literatuur.
Als je een daling van de pH hebt waargenomen is die dus niet toe te schrijven aan een toegenomen CO2 concentratie tengevolge van de beluchting.
>Variaties tussen 7,8 en 8,5 zijn te verwaarlozen.
Schommelingen zijn normaal maar indien te groot is het stressvol voor de vissen. Deze schommeling is niet te verwaarlozen: oppassen dat het niet meer wordt.
Frans:
>Proficiat Henri ik ben van dezelfe mening toegedaan
Een mening is iets anders dan een wetenschappelijk feit.
>Iedereen die het woord zuurstofplanten uitspreekt weet eigenlijk niet dat
>het gewone onderwaterplanten zijn, ze geven in werkelijkheid geen
>zuurstof af ze nemen praktisch evenveel zuurstof op dan ze produceren.
Dit klopt niet: zuurstof (of water planten, dat is me om het even) gebruiken tijdens de productie van O2 weliswaar zelf ook O2, dit is echter te verwaarlozen bij een gezonde groei.
>de beste zuurstofuitwisseling met water is nogaltijd deze in contact
>brengen met lucht maw aan de oppervlakte krijg je de meeste
>zuurstofuitwisseling hoe meer uw water golft des te meer oppervlakte heb
>je bv door wind of een pomp. Dus een pompje dat het water in beroering
>brengt of luchtsteentje geeft veel meer resultaat dan onderwaterplanten.
Dit gaat alleen op voor vijvers met een slecht groeiend zuurstofplanten bestand. Het is een wetenschappelijk feit dat een goed groeiend waterplanten bestand meer zuurstof in het water brengt dan door oppervlakteberoering mogelijk is. (Hierbij moet worden aangetekend, dat 'bestand' het sleutelwoord is: een bosje goed groeiende waterpest in een vijver van 10.000 liter zet uiteraard geen zoden aan de dijk.)
Verzoek bij vragen zoals de oorspronkelijke 'pH continu te hoog' altijd om zoveel mogelijk informatie: zonder is accurate diagnose van het probleem onmogelijk en het is verwarrend om zo maar wat generalisaties rond te strooien.
Hugo,
De lucht die wij inademen en gebruiken voor beluchting van vijvers bevat zo'n 200 ppm CO2. Kijk je wetenschappelijke litteratuur maar na. Trouwens, wat is de oorzaak van hetbroeikas effect eigenlijk? Die CO2 wordt opgelost in het water en dat doet de pH dalen.Doe de test in een glas water. Meet de beginpH, blaas met een rietje in het water en kijk. Eerst stijgt de pH fors en daarna zakt hij weer. Het is niet de werking van zuurstof maar wel van de CO2 in de lucht.
Fluctuaties tussen 7,8 en 8,5 zijn helemaal normaal. Hoger is niet goed, maar men moet er ook geen paniek om maken. Een goede filter houdt de pH onder controle.
Planten in een vijver zijn een "must", maar de rol van die planten is de opname van de bijproducten van de biologische filtratie: nitraat en fosfaat. Het probleem bij onderwater planten is dat zij afsterven in de vijver en dat alles terug in oplossing gaat in het water: dus, liever enkel planten die boven water groeien.
Groetjes.
Hallo Henri,
>De lucht die wij inademen en gebruiken voor beluchting van vijvers bevat
>zo'n 200 ppm CO2. Kijk je wetenschappelijke litteratuur maar na.
Dat klopt, maar je verbindt hier een foutieve conclusie aan.
Er zijn natuurwetten (Henry's law constants for the solubility of gases, Daltons law of partial pressures) die verhinderen (gelukkig maar, anders konden er geen vissen op aarde leven) dat al deze CO2 wordt opgenomen door het water. Zoals gezegd slechts 0.5 PPM wordt bij beluchting opgenomen door het water, zoek je wetenschappelijke literatuur er maar op na.
Ook logisch is het makkelijk te verklaren: als water door beluchting dezelfde hoeveelheid CO2 zou opnemen als in de atmosfeer aanwezig is (200 ppm dus) dan zou de pH tot ongekende diepte dalen. Stel je hebt een onbeluchte hoeveelheid water met een pH van 8 en een KH van 5. Als het water door/na beluchting of oppervlakte beroering 200 ppm CO2 zou bevatten zou de pH ver onder de 6 uitkomen, sterker nog, alkalisch water zou in de vrije natuur uitgesloten zijn. 200 ppm CO2 is trouwens dodelijk voor elke vis.
>Trouwens, wat is de oorzaak van hetbroeikas effect eigenlijk? Die CO2
>wordt opgelost in het water en dat doet de pH dalen.Doe de test in een
>glas water. Meet de beginpH, blaas met een rietje in het water en kijk.
>Eerst stijgt de pH fors en daarna zakt hij weer. Het is niet de werking van
>zuurstof maar wel van de CO2 in de lucht.
Dit experiment klopt maar je verbind er een verkeerde conclusie aan.
Uitgeademde lucht is heel anders van samenstelling dan de ons omringende lucht. (CO2 = 0.03% in omringende lucht, 4% in uitgeademde lucht)
Dit is heel anders dan het beluchten van een vijver, bij je blaasproef kan men spreken van CO2 injectie.
> Fluctuaties tussen 7,8 en 8,5 zijn helemaal normaal. Hoger is niet goed,
Dat was wat ik schreef.
>Planten in een vijver zijn een "must", maar de rol van die planten is de
>opname van de bijproducten van de biologische filtratie: nitraat en fosfaat.
>Het probleem bij onderwater planten is dat zij afsterven in de vijver en dat
>alles terug in oplossing gaat in het water: dus, liever enkel planten die
>boven water groeien.
Niets mis met oever of moerasplanten: echter het afsterven van zuurstofplanten is geen probleem met betrekking tot de waterkwaliteit in een normaal functionerende vijver. Het ene deel van de plant sterft af en het andere gebruikt de vrijkomende voedingsstoffen weer voor de groei.
Groeten
Hugo.
Hallo Hugo,
Ik ben geen scheikundige en ga me hier niet laten meeslepen in een discussie over een onderwerp waarvan ik onvoldoende kennis heb. Ik heb toch informatie opgezocht over pH en CO2 en ik stel vast dat we allebei gelijk hebben.
Ik heb nooit beweerd dat de ganse 200 ppm CO2 die in de lucht voorkomen opgenomen worden door het water. Zoals je schreef wordt de oplosbaarheid van gassen in water beheerd door natuurwetten en is zij gebonden aan druk en temperatuur (zie Henry en Dalton). Gezien de geringe diepte van een siervijver, gebeurt de gasuitwisseling meestal (maar niet uitsluitend) aan de oppervlakte. Het gaat dan om de verdeling van de opgenomen gassen over de hele watermassa. Dat is de voornaamste taak van een luchtbellenkolom: water vertikaal doen circuleren en mengen in de vijver, maar alle beetjes helpen en de kleine hoeveelheid CO2 (en O2) die uit die luchtbellen opgenomen wordt is meegenomen. CO2 is ook een restproduct van waterzuivering en van het afbraakproces van organische stoffen.
Ik zou graag de referentie hebben voor de 0,5 ppm CO2 die bij beluchting opgenomen wordt. Ik ken dat getal niet en zou het graag opzoeken.
I.v.m. de test in een glas water schreef je:
“Dit experiment klopt maar je verbind er een verkeerde conclusie aan.
Uitgeademde lucht is heel anders van samenstelling dan de ons omringende lucht. (CO2 = 0.03% in omringende lucht, 4% in uitgeademde lucht)
Dit is heel anders dan het beluchten van een vijver, bij je blaasproef kan men spreken van CO2 injectie.”
Als de bewering klopt dat de hoeveelheid CO2 die kan opgenomen worden bij beluchting beperkt is tot 0,5 ppm, dan speelt het toch geen rol of er 0,3 % of 4% CO2 in het water geblazen wordt? Lucht is ca. 80% stikstof en ca.20% zuurstof (OK, 16% bij uitademing); dan kun je toch niet praten over CO2 injectie.
Heb je de test ook gedaan met een luchtpompje en luchtsteentje?
En dan nog even een antwoord op je laatste paragraaf:
“Niets mis met oever of moerasplanten: echter het afsterven van zuurstofplanten is geen probleem met betrekking tot de waterkwaliteit in een normaal functionerende vijver. Het ene deel van de plant sterft af en het andere gebruikt de vrijkomende voedingsstoffen weer voor de groei.”
Wat doe je dan met de nieuwe voedingsstoffen die continu in vijvers vrijkomen? Een vijver zonder vissen en enkel planten is iets anders, maar zelfs dan klopt het niet want natuurlijke vijvers worden eutroof door overaanbod aan nutriënten voortkomend uit afbraak (en rotting) van organisch afval.
Groetjes,
Hallo Henri,
>Ik zou graag de referentie hebben voor de 0,5 ppm CO2 die bij beluchting
>opgenomen wordt. Ik ken dat getal niet en zou het graag opzoeken.
Je kunt het zelfs zelf narekenen met de formules van Henry en Dalton.
Referenties aan de uitkomst staan in (saaie) boeken over de gasuitwisseling tussen lucht en water, maar het volgende werk is ook op andere gebieden heel interessant:
Walstad, 1999. Ecology of the planted aquarium. Echinodorus publishing
>Als de bewering klopt dat de hoeveelheid CO2 die kan opgenomen worden
>bij beluchting beperkt is tot 0,5 ppm, dan speelt het toch geen rol of er 0,3
>% of 4% CO2 in het water geblazen wordt?
Zeer zeker wel, dat is juist het punt. Had de ons omringende lucht (ook) 4% CO2 bevat dan had het CO2 water-lucht equilibrium heel anders gelegen.
>Lucht is ca. 80% stikstof en ca.20% zuurstof (OK, 16% bij uitademing);
>dan kun je toch niet praten over CO2 injectie.
Wanneer daardoor meer CO2 wordt toegevoegd dan mogelijk is via het wateroppervlak wel. Er zijn zelfs doe-het-zelf CO2 injectie methodes bedacht die werken op uitgeademde lucht. Gegarandeerd de goedkoopste manier!;)
>Heb je de test ook gedaan met een luchtpompje en luchtsteentje?
Ja ik heb wel eens testkits vergeleken zo.
>Wat doe je dan met de nieuwe voedingsstoffen die continu in vijvers
>vrijkomen? Een vijver zonder vissen en enkel planten is iets anders, maar
>zelfs dan klopt het niet want natuurlijke vijvers worden eutroof door
>overaanbod aan nutriënten voortkomend uit afbraak (en rotting) van
>organisch afval.
Deze discussie is eigenlijk te generaliserend omdat wij een eigen definitie hebben van de begrippen 'natuurlijke vijver', 'goed functionerende vijver' en het onderhoud daarvan. In de context waarin ik het bedoelde, haal je nieuwe voedingstoffen weg door regelmatig de waterplanten te snoeien of weg te nemen. Zo'n aanpak is niet onder alle omstandigheden mogelijk.
Groeten,
Hugo.
Als afgestudeerd tuinbouw technicus zal ik eerst even uitleggen hoe de planten in elkaar steken. Het is wel al een 10 tal jaar geleden dat ik op de schoolbanken zat maar ik doe mijn best.
Alle groene planten, dus ook algen, zuurstofplanten enz doen aan fotosynthese tijdens de dag. Dit wil zeggen dat ze CO2 opnemen uit het milieu onder invloed van de zon. Aan het eind van het fotosynthese proces komt dan 02 vrij.
De CO2 die de planten uit het milieu halen is afkomstig van de dieren in de vijver zoals wij die O2 opnemen en in de plaats C02 afgeven. Maar in de nacht is het proces anders. Dan doen de groene planten niet aan fotosynthese. Ze nemen dan ook 02 op en geven CO2 af. Dit verbruiken ze dan overdag.
De planten die met hun groene bladeren boven het water staan geven de O2 over dag af aan de lucht. De zuurstofplanten geven dit af aan het water.
Samengevat kun je eigenlijk zeggen dat de zuurstofplanten de geproduceerde O2 tijdens de dag weer voor eigen rekening gaan opnemen tijdens de nacht en de tijdens de nacht geproduceerde CO2 weer overdag gaan gebruiken.
Dus zuurstofplanten die je vijver gaan voorzien van O2 ja maar toch in beperkte mate en tijdelijk.
Ondertussen groeien de zuurstofplanten wel natuurlijk en nemen ze eveneens voedingsstoffen uit het water.
Een stap verder.
De CO2 heeft een verzurende invloed op het water. Hoe meer CO2 in het water des te lager de pH.
Ons verhaal klopt. In de morgen lage pH en in de avond hoge pH. In de morgen veel CO2 en weinig O2 en in de avond weinig CO2 (fotosynthese) en meer O2.
Een schommelende pH tussen de 7,5 in de morgen en 8,5 in de avond is prachtig en volgens mij een bewijs dat de wisselwerking planten, dierlijk leven optimaal is.
Het is wel opletten voor volgende situatie. Een enorme explosie van algen die ook groene planten zijn kan een nog grotere schommeling in de pH teweegbrengen. Ze zijn heel talrijk en produceren veel 02 tijdens de nacht maar nemen dan ook weer heel veel O2 op in de nacht en geven in de plaats massa's CO2.
Hele lage pH in de morgen en laag 02 gehalte. ! Zuurstofgebrek in de zomer.
Frans volg ik dus ook. Wat ik echter minder kan volgen is Henri die zegt "Extra beluchting draagt toe tot de verhoging van het CO2 gehalte in het water"
Ik ben zeker ook geen chemicus hoor maar er moet toch altijd een gasuitwisseling zijn? O2 in plaats van CO2 en omgekeerd.
Té grote schommelingen in de pH zijn heel nadelig. Op deze site staan een aantal artikels over water en er zullen er nog bijkomen van Alain Guillemin (Hoofdredacteur Aquatropica Kortrijk) In één van de artikels "De pH berekend" staat dat 1 eenheid pH dus bv pH 7,5 tegenover pH 8,5 10 keer zuurder is.
Alain Guillemin heeft zich eens verdiept in het begrip water en alle gegevens verzameld hierover en dan in een presentatie verwerkt.
In een ander artikel "Invloedfactoren op de pH" staat het volgende:
Opgeloste stoffen zijn dus verbindingen die wanneer ze in contact komen met water uiteenvallen in ionen van de stoffen waaruit ze bestaan. Dit proces leidt ertoe dat onze pH-waarde verandert.
Kooldioxide (CO2) heeft een verzurende invloed op water. Ook door vervuiling en industrieel afval, dat meestal metaalionen en zuren bevat, wordt de pH verlaagd. Rioolwater en kunstmest daarentegen zorgen voor een verhoging van de pH-waarde.
Het natuurlijke reinigingsproces beïnvloedt eveneens de hoeveelheid waterstofionen door de nitrificatie en denitrificatie die plaatsvinden in de bodem. Deze taak wordt uitgevoerd door de aërobe en anaërobe bacteriën.
De nitrificatie zorgt ervoor dat ammoniak (NH3) via nitriet (NO2) wordt omgezet in nitraat (NO3). Hierdoor ontstaat salpeterzuur (HNO3) waardoor het water zuurder wordt en de pH dus daalt.
Denitrificatie heeft een tegengestelde werking en na omzetting van nitraten in stikstof (N2) en zuurstof (O2) worden nitraationen verwijderd en zal de pH-waarde stijgen.
Beide processen vinden ook plaats in ons aquarium en vooral bij het gebruik van biologische filters wordt gehoopt deze werking te verkrijgen. We kunnen hier ook vaststellen dat wanneer beide processen aanwezig zijn er eveneens een bufferwerking optreedt.
Een derde natuurlijke invloed is de gaswisseling bij de ademhaling van plant en dier. Vissen nemen voortdurend zuurstof uit het water en geven kooldioxide in de plaats. Ook planten doen dit wanneer er te weinig licht aanwezig is (´s nachts). Dit noemt men de fotosynthese. Door toevoeging van kooldioxide wordt de pH verlaagd. Dit wordt dan op zijn beurt opgevangen door de watercirculatie waarbij zuurstof wordt opgenomen en CO2 wordt verwijderd.
Wanneer onze planten wel voldoende licht ontvangen (overdag) gebruiken ze het kooldioxide om voedsel te produceren en geven hierbij zuurstof af aan het water. Het water wordt dus minder zuur. Is er echter te weinig kooldioxide beschikbaar dan onttrekken zij dit aan de bicarbonaationen (HCO3-) waardoor de buffercapaciteit van ons water vermindert. Het is dus aan te raden een evenwichtig plantenbestand te houden ofwel te zorgen voor voldoende CO2. Vandaar ook het grote succes tegenwoordig van de extra CO2 voorziening in het aquarium. Het is wel belangrijk het juiste evenwicht tussen beide te houden anders zal de pH regelmatig ernstig verstoord worden. In het begin van de CO2 toepassing moet men dagelijks meerdere malen controleren. Dit kan tegenwoordig ook elektronisch gebeuren maar de prijs is minder interessant.
We kunnen er nu van uitgaan dat water eigenlijk voldoende stoffen bezit om schommelingen te voorkomen. Deze stoffen noemt men buffers. Hydroxiden, carbonaten en bicarbonaten zijn de belangrijkste buffers die ervoor zorgen dat het aantal waterstofionen onder controle blijft. Zeewater heeft een betere bufferwerking dan zoet vanwege het hoge zoutgehalte.
Deze bufferwerking noemen we in een aquarium ook wel eens: "biologisch evenwicht". Dit is echter van nog heel wat andere factoren afhankelijk die verder in dit boek aan bod zullen komen.
Zo daarmee doe ik ook mee aan deze toch wel heel erg boeiende discussie.
Webmaster,
Ik heb een antwoord geschreven op uw bericht maar ik krijg het niet in het goede formaat in het antwoordvenster. Ik e-mail het dus in pdf zodat jullie het dan kunnen publiceren
Groetjes,
Henri
Hallo Ief,
Slechts 2 opmerkingen op je verhaal:
>Samengevat kun je eigenlijk zeggen dat de zuurstofplanten de
>geproduceerde O2 tijdens de dag weer voor eigen rekening gaan opnemen
>tijdens de nacht en de tijdens de nacht geproduceerde CO2 weer overdag
>gaan gebruiken.
>Dus zuurstofplanten die je vijver gaan voorzien van O2 ja maar toch in
>beperkte mate en tijdelijk.
Dit is erg afhankelijk van de omstandigheden in de vijver (visbezetting, hoeveelheid planten, watersamenstelling, etc.). Onder de juiste groei omstandigheden geven zuurstofplanten veel meer zuurstof af dan dat zij s'nachts zelf weer zouden gebruiken.
>Frans volg ik dus ook.
Ik niet. Leg eens uit?
> Wat ik echter minder kan volgen is Henri die zegt
> "Extra beluchting draagt toe tot de verhoging van het CO2 gehalte in het
> water" Ik ben zeker ook geen chemicus hoor maar er moet toch altijd een
> gasuitwisseling zijn? O2 in plaats van CO2 en omgekeerd.
Dit is een wijdverbreid misverstand. O2 en CO2 zitten onafhankelijk in oplossing. Vergelijk het b.v. met water waarin zowel suiker als zout zijn opgelost.
Blijft staan dat zonder meer informatie (KH b.v.) over het oorspronkelijke probleem het vrijwel onmogelijk is een zinnig advies te geven.
Groeten,
Hugo
Henri en andere lezers van dit onderwerp,
Het door Henri toegestuurde pdf bestand heb ik hier ter beschikking gesteld. Door de vele formules en speciale tekens heb ik mij niet gewaagd aan een html versie omdat die niet altijd even betrouwbaar is (browsers, Mac, Windows)
Nog even aan de lezers van dit berichtenbord.
Wees niet bang om berichten te posten. Toevallig bracht de vraag van onze niet geregisteerde gast op dit berichtenbord over de pH die in zijn of haar vijver schommelt en hoog is hier het één en ander teweeg waarbij de medewerkers onderling nu een discussie voeren over dit onderwerp.
De persoon die de vraag stelde zal zich nu misschien afvragen "Wat heb ik nu veroorzaakt?" maar geen probleem, dit is net de bedoeling van ons berichtenbord en toevallig wordt dit nu eens deftig uitgespit.
Hugo,
Wat Frans zei over de zuurstofplanten heb ik aan de hand van mijn fotosynthese proces bij planten uitgelegd en uiteraard is dit sterk afhankelijk van vijver tot vijver. (verhouding planten, dieren,...)
Hallo Henri:
"op welke theorie berust dan de bewering dat beluchting niet eveneens kooldioxide aan het water geeft?"
Je hebt mijn uitleg, of het concept, niet begrepen. Het bovenstaande klopt niet, dat heb ik ook nooit geschreven. Beluchting geeft CO2 af aan het water, om precies te zijn 0,5 ppm bij een temperatuur van 20 graden. Om nog preciezer te worden het wordt minder naarmate de temperatuur stijgt. Bij 25 graden is het nog maar +/- 0,3 ppm en bij 1 graad iets van 1 ppm.
Altijd minder dan natuurlijk voorkomt in vijvers, en daarom is beluchting ook alleen maar nuttig als er geen, of heel weinig, zuurstofplanten aanwezig zijn.
Gasoplossingen in water in equilibrium met atmosferische lucht [zoals door beluchting] wil niet zeggen dat ze een afspiegeling daarvan zijn.
Neem Daltons law of partial pressures en Henry's law constants for the solubility of gases nog maar eens door.
Of overtuig jezelf door dit simpele experiment:
- neem een CO2 testkit
- vul een teil/tank met water
- test CO2
- sluit luchtpompje aan
- test CO2 na een halve dag nog eens
En zie. Je kunt door beluchting niet meer dan 0.5 ppm CO2 toevoegen aan water. Anders zouden we in aquaria ook geen CO2 injectie nodig hebben!
In (sub)tropische gebieden gebruikt men overigens ook wel CO2 injectie voor vijvers.
Groeten,
Hugo.
Hugo,
Ik ben nog een antwoord verschuldigd.
Je hebt gelijk, het CO2 gehalte in water in evenwicht ligt inderdaad rond 0,5 ppm. Dat neemt niet weg dat een veel grotere hoeveelheid CO2 opgenomen wordt en in reactie met H2O wordt die omgezet tot H2CO3 en H+ ionen (zie mijn antwoord van 14/7). CO2 gehalte bepaalt de pH niet. pH is een functie van H+ ionen.
Groetjes,
Henri
Ik volg al een tijdje deze discussie, maar blijf toch steeds met
dezelfde vragen zitten.
Mijn vijverwater heeft een ph van 8 tot 8,5 en een Kh van 4.
Met al wat ik hier lees (zie ook artikel van Ief De Laender over Ph)
zouden dat toch tegenstrijdige waarden moeten zijn.
Een lage Kh geeft toch aan dat het water zacht is. Een hoge Ph
doet het tegenoverstelde vermoeden. Of ben ik verkeerd ?
Regenwater, dat toch zacht is, heeft een Kh-waarde van één en een Ph waarde van 5 tot 6.
Mijn vijverwater was zo groen als maar kon. Werd na een behandeling met Penac-W van enkele weken weer kristalhelder,
en mijn planten die voordien wegkwijnden, groeien nu als gek.
En toch die lage Kh-waarde !!!!
Hoe dit te verklaren ?????
(het testen van mijn vijverwater en regenwater is gebeurd met
de druppeltest van Velda)
Eddy DK
Beste Eddy DK,
PH is een meting van H+.
KH (carbonaat hardheid) is een meting van carbonaat en is essentieel voor goede nitrificatie en denitrificatie en voor goede plantengroei
Hardheid is een meting van calcium en magnesium (en een aantal andere ionen). Dit had oorspronkelijk te doen met de hoeveelheid zeep die nodig was om een zeker schoonmaak effect te bereiken in verschillende soorten water.
Een hoge pH sluit daarom niet uit dat de KH laag kan zijn.
Producten zoals Penac en Lithaqua bestaan hoofdzakelijk uit carbonaten. Zij verhogen de KH en hebben elk nog een aantal andere specifieke werkingen. Ik ken de gedetailleerde samenstelling van Penac W niet.
PH tussen 8 en 8.5 is uitstekend zolang de nitrificatie goed verloopt. Zorg daarom dat er steeds voldoende nitrificerende bacteriën aanwezig zijn in uw filter. Bij pH 8.5 en 20°C is het ammoniak aandeel ongeveer 15% van totaal ammonium.
KH 4 is laag, maar als er regelmatig KH verhogende producten worden toegevoegd, dan is er waarschijnlijk voldoende carbonaat aanwezig. Vergeet niet dat KH opgebruikt wordt.
Regenwater bevat weinig of geen nuttige stoffen en is vaak aan de zuren kant. Gebruik liever een digitale pH meter. Die zijn nauwkeuriger.
Groetjes,
Henri
Heel erg leuk natuurlijk dat dit onderwerp tot op de bodem uitgespit word maar zie toch ook veel "welles nietes" gedoe.
Zou het niet eens beter zijn dat de heren experts de koppen werkelijk bij elkaar steken en eens echt gaan uitzoeken wat er aan (in dit geval te hoge pH) kan worden gedaan, dit bijvoorbeeld door de proef in werkelijkheid de op de som te nemen.
De dokter vraagt eerst wat er aan de hand is vooraleer een behandeling voor te schrijven. Hier is het niet anders. U moet eerst uitzoeken waarom de pH steeds te hoog is. Er bestaan geen mirakeloplossingen. Toevoeging van pH velagende producten (pH min) helpt maar langdurig gebruik kan gevaarlijk zijn voor uw vissen of planten. De zwakke zuren hebben vaak geen werking en de sterke zuren zijn gevaarlijk.
Wanneer wordt de pH gemeten? (vroeg of laat?)
Heeft uw leidingwater een hoge pH?
Staan er veel (onderwater) planten in uw vijver?
Zijn er veel algen?
Werd er kalk gebruikt?
Wat zijn de totaal ammonium (NH4/NH3), nitriet (NO2) en nitraat (N03) waarden? Wat wordt er gemeten? NH4 of NH4-N?, idem voor NO2 en NO3.
Felle beluchting heeft meestal een pH-verlagend effect. Goede nitrificatie verlaagt pH. Gebruik van CO2 verlaagt pH. Goed biologisch evenwicht met de nodige mineralen en sporenelementen helpt om alles (ook pH) onder controle te houden.
Groeten,
De waterwaardes heb ik al een keer eerder opgegeven maar ze zijn (nu) gemeten bij een temperatuur van 16 graden Celcius:
NH3-N = 0
NO2 = 0
NO3 = 12,5
GH = 6 en wil ook niet omhoog
KH = 12 en zakt niet
CO2 =?
pH = (gemeten om 10.00 uur) 8,73 en loopt tegen de avond op naar 8,85 , deze (8,73) is 9,12 geweest maar is na extra beluchting gezakt maar gaat nu niks verder naar beneden. Ofdat deze nu door de extra beluchting is gezakt of door de stijgende temperatuur en hierdoor dus een betere bacteriële werking is natuurlijk moeilijk te zeggen.
Met de vissen is niks aan de hand al zou de eetlust wel beter kunnen.
Het toevoegen van extra bacteriën lijkt mij nietnoodzakelijk omdat er geen ammonia en nitraat gemeten word.
De pH van het leidingwater is 8,38, en de andere waardes zijn gelijk aan de gemeten waardes in de vijver (ook het nitraat).
In de Koi-en plantenvijver zijn weinig algen, alleen het bekende heugaveld tapijtje van draadalg (1 a 2 centimeter) wat nu op de plaatsen van de extra beluchting groen is en voor de rest bruin,
zweefalg is er helemaal niet te zien, dit natuurlijk door de 2 UV-c apparaten van ieder 55 watt (op 45000 liter water). De plantenvijver (nitraat filter) van ongeveer 3000 liter is redelijk beplant maar er staan in verhouding tot de 45000 liter water weinig onderwater(zuurstof)planten in (ongeveer 0,75m2).
Er is vorig jaar mearl en carbonaat gebruikt dit omdat mij verteld was dat de uitslag van de Kh meting niet juist zou zijn en er juist een hele lage (onmeetbare) Kh waarde zou zijn, en dus ben ik daar op het verkeerde pad geholpen.
Groeten
Klaas Terpstra
Beste Terp,
Eerlijk gezegd zie ik het probleem niet. Met die waterwarden hoef je je geen zorgen te maken.
GH is inderdaad laag, maar dat speelt geen grote rol, zolang hij niet te ver zakt. In dat geval gebruik je maerl of LITHAQUA, of een GH-verhogend middel. GH is een meting van magnesium en calcium. Maerl en LITHAQUA bevatten calcium in de vorm van calciumcarbonaat en dat geeft de KH.
KH is een carbonaat meting, en die is optimaal.
pH is aan de hoge kant, maar die zal nog zakken met de beluchting. Het leidingwater heeft al een hoge pH, en daarmee begint het. Maar anderzijds heb je geen grote variaties, en dat is goed.
pH tussen 7,5 en 8,2 is ideaal, maar iets hoger kan geen kwaad als ammonium/ammoniak maar onmeetbaar blijven.
Bacteriën toevoegen moet je regelmatig want anders loop je het risico dat het biologisch filter minder goed gaat werken, en dan beginnen de problemen pas.
Volgens mij hoef je momenteel niet veel te doen buiten de extra beluchting en eventueel filterbacteriën. Hou de waterwaarden in de gaten en reageer pas zodra er een negatieve verandering in komt.
met vriendelijke groeten,