The Pond Library

Vraag en Antwoord

nieuwe vijver werd ...
 
Notifications
Clear all
nieuwe vijver werd helder en nu weer troebel !!! oplossingen???

9 Posts
8 Users
0 Likes
15.6 K Views
dinse
(@dinse)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 3
Topic starter  

hoi,

ik heb net een nieuwe vijver gemaakt met planten filter.
vijver is een rechthoek van 5m x 1,6 x 1,4 m dan hierin op de lange zijde een over loop dat overgaat in een planten filter van 2m x 0,6 x 0,7m, hierin gele lis en dergelijk lidsteng en nog wat planten.
het planten filter bestaan uit 750 kilo grind en 250 kilo lavasteen.
in de vijver een water lelie en zuurstof planten 3 stuks, als drijf planten kroosvaren en nog andere die groen zijn en in de zon rood worden weet even de naam niet schijnt goed zuiverend te werken.
principe van filter is dus vijver loopt over in het plantenfilter zakt en onderin een drainagepijp van 110mm daaraan een pomp die het water aanzuigt en dit terug in de vijver pompt.
dit liep nu allemaal een week of 3 met een uv lamp erop en luchtpomp en begon ineens helder te worden.
hierna 2 kleine goudvisjes van de viskom binnen in deze vijver van 8M3 gedaan en geen problemen toen een week later in vijverzaak 2 kleine koi gekocht ook leuk erin en is de bedoeling straks waren 10cm.
deze erin gedaan en 2 dagen later begon de vijver troebel te worden.
maar ja nu ben ik mij dus af aan het vragen wat maakt mijn vijver zo troebel weer want eerst kon ik op de bodem kijken was niet kraakhelder maar begon er aanrdig op te lijken en nu inmiddels kan ik geen hale meter meer diep kijken bij de vijver met ee diepte van 1,35.
heb nu inmiddels een testset besteld en krijg deze van de week binnen maar iemand tips ideen want wil toch graag terug een heldere vijver weer?????
tevens ook een pot white powder van house of kata bestelf voor waterverbetering.

help

mvg

michel


   
Quote
Gis
 Gis
(@gis)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 52
 

je moet alles zijn tijd geven het is niet zo dat alles direkt loopt zoals het hoort als je met troebel zweefalg bedoeld kan je er een uv lamp tussen zetten let wel op dat je 3 watt per 1000 liter aanhoud


   
ReplyQuote
dinse
(@dinse)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 3
Topic starter  

heb er ook een uv lamp opstaan en luchtpomp.
inmiddels 3 soorten drijfplanten schijnt bij een nieuwe vijver zeer effectief te zijn volgende soorten, kikkerbeet, azolle en vlotvaren, zodat alles wat mee schaduw krijgt en zuivert.

mvg


   
ReplyQuote
napoleon
(@napoleon)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 33
 

Hoi

Ook hier werd de pas opgestartte heldere vijver na een tijdje troebel (groen).
Na advies een UV-lamp geplaatst van 1 (één) watt/m3, na 14 dagen terug glashelder water.
Ik blijf voorzichtig positief (tot nu toe reeds 3 weken zo) over het resultaat daar de vijver in volle zon ligt zowat de gehele dag... leliepartijen zijn nog erg klein.
Hopen maar.

Succes.

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
prikkel
(@prikkel)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 5
 

Je kunt de boel ook versnellen door er een flesje glashelder in te doen.
Er zijn mensen die hebben er een hekel aan maar het kan geen kwaad en je hoeft niet zo lang tegen een troebele vijver aan te kijken.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Zeker als je zuurstofplanten hebt kan een snelle manier om je water weer helder te krijgen van groot belang zijn anders krijgen de zuurstofplanten té weinig licht en kwijnen ze weg.


   
ReplyQuote
Spro
 Spro
(@spro)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 19
 

Ik had ook een troebele vijver, UV lampje erin (Bitron 9C Oase) en binnen de drie dagen resultaat. Echt zalig gewoon, nu een 5 dagen later is hij weer zo goed als helder


   
ReplyQuote
keepertje13
(@keepertje13)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 7
 

goeiedag allemaal,

ik heb ook een net opgestarte vijver (nog geen jaar) en nu is hij ook gigantisch groen.
heb er een nieuwe uv lamp tussen gezet vier week geleden en nog geen resultaat. erg frustrerend 🙁
ik heb een vijver van 18 kub en heb er een uvlamp van 75 watt tussen met een lengte van 1.60. daarna komt het in een zeeffilter en vandaar uit komt het in een drie kamer filter.

nu sta ik op het punt om er nog een plantenfilter bij te maken van 2a3 kuub tenzij er betere ideeen zijn.


   
ReplyQuote
bertkoster1
(@bertkoster1)
New Member
Joined: 15 years ago
Posts: 1
 

beste michel
volgens mij loop je filter de verkeerde kant op ,heb zelf ook een plantenfilter maar laat het water er onder in pompen,heb er al 2 jaar niets meer aan gedaan en nog steeds helder

bert


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.