The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
marge waterwaarden?

 

(@eddy-keijzers)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 32
Topic starter  

Ik ben zelf al langer bezig met aquaria maar nog beginnend met een vijver.
Als je een aquarium biotoop begint heb je altijd een indicatie of marge waartussen je de waterwaardes graag wilt hebben.
Wat zijn de gewenste waardes voor een koi vijver?
Hoeveel mag het afwijken?
Welke is/zijn het aller belangrijkst?


   
Citeren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
 

Dit zijn de waardes waar ik op controleer met test strips. Dit om een indicatie te krijgen want strips zijn niet de beste test om te gebruiken. Als ik een afwijking constateer ga ik langs een winkel voor een betere test. Ook denk ik dat de waterwaardes ong. hetzelfde zijn als met aquaria.

1. PH-waarde tussen 7 en 8. De PH-waarde is voornamelijk afhankelijk van de KH. Als deze goed is blijft de PH-waarde goed stabiel.

2. GH-waarde tussen de 7 en 13. De waarde is vooral belangrijk voor de plantengroei. Verder zijn er veel discussies dat de waarde de sumi kan beinvloeden van de koi, maar zo ver bij mij bekend nooit bewezen.

3. KH-waarde tussen 7 en 10, dan blijft de PH-waardenstabiel.

4. Nitraat (NO3) tussen 0 en 25 mg/l. Dit komt vrij bij de afbraak door bacteriën van schadelijke stoffen in het water. Dit wordt weer gebruikt door de planten om te groeien. Het mag zeker ook hoger zijn dan net aangegeven zonder dat het schadelijk voor de koi is maar ik merk dat dan de algen ook erg goed groeien.

5. Nitriet (NO2) moet gewoon 0 zijn en kan dodelijk zijn voor de vissen.

Heel kort door de bocht werkt het zo: door ontlasting en dergelijke komt er ammoniak in het water, dit wordt door bacteriën omgezet naar eerst nitriet en daarna naar nitraat wat weer opgenomen wordt door de planten. Zelf vind ik het daarom altijd fijn om wat nitraat te meten omdat er dan in ieder geval wat bacteriën aanwezig zijn die hun werk doen.


   
BeantwoordenCiteren
(@eddy-keijzers)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 32
Topic starter  

Ik test mijn waardes inderdaad met druppeltests, deze zijn veel naukeuriger.
Overegens zijn de waardes wel degelijk anders dan mijn aqaurium, waar ik het liefst een PH van 6-7 en een KH van 2-6 wil. De andere waardes zijn inderdaad wel gelijk maar dan heeft zoals je al aangeeft met het biologisch proces van je vissen en je filter te maken.

Mijn waardes zijn nu;
PH 7,5
KH 6
GH 10
NO3 10mg/l
NO2 0
NH3/NH4 0
PO4 niet gemeten

helder water en geen alg groei

3m3 vijver
200ltr planten filter
4 koi 18cm
8 goudwindes 15cm


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.