The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
marge waterwaarden?

3 Posts
2 Users
0 Reactions
3,029 Views
eddy keijzers
(@eddy-keijzers)
Eminent Member
Joined: 14 years ago
Posts: 32
Topic starter  

Ik ben zelf al langer bezig met aquaria maar nog beginnend met een vijver.
Als je een aquarium biotoop begint heb je altijd een indicatie of marge waartussen je de waterwaardes graag wilt hebben.
Wat zijn de gewenste waardes voor een koi vijver?
Hoeveel mag het afwijken?
Welke is/zijn het aller belangrijkst?


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Dit zijn de waardes waar ik op controleer met test strips. Dit om een indicatie te krijgen want strips zijn niet de beste test om te gebruiken. Als ik een afwijking constateer ga ik langs een winkel voor een betere test. Ook denk ik dat de waterwaardes ong. hetzelfde zijn als met aquaria.

1. PH-waarde tussen 7 en 8. De PH-waarde is voornamelijk afhankelijk van de KH. Als deze goed is blijft de PH-waarde goed stabiel.

2. GH-waarde tussen de 7 en 13. De waarde is vooral belangrijk voor de plantengroei. Verder zijn er veel discussies dat de waarde de sumi kan beinvloeden van de koi, maar zo ver bij mij bekend nooit bewezen.

3. KH-waarde tussen 7 en 10, dan blijft de PH-waardenstabiel.

4. Nitraat (NO3) tussen 0 en 25 mg/l. Dit komt vrij bij de afbraak door bacteriën van schadelijke stoffen in het water. Dit wordt weer gebruikt door de planten om te groeien. Het mag zeker ook hoger zijn dan net aangegeven zonder dat het schadelijk voor de koi is maar ik merk dat dan de algen ook erg goed groeien.

5. Nitriet (NO2) moet gewoon 0 zijn en kan dodelijk zijn voor de vissen.

Heel kort door de bocht werkt het zo: door ontlasting en dergelijke komt er ammoniak in het water, dit wordt door bacteriën omgezet naar eerst nitriet en daarna naar nitraat wat weer opgenomen wordt door de planten. Zelf vind ik het daarom altijd fijn om wat nitraat te meten omdat er dan in ieder geval wat bacteriën aanwezig zijn die hun werk doen.


   
ReplyQuote
eddy keijzers
(@eddy-keijzers)
Eminent Member
Joined: 14 years ago
Posts: 32
Topic starter  

Ik test mijn waardes inderdaad met druppeltests, deze zijn veel naukeuriger.
Overegens zijn de waardes wel degelijk anders dan mijn aqaurium, waar ik het liefst een PH van 6-7 en een KH van 2-6 wil. De andere waardes zijn inderdaad wel gelijk maar dan heeft zoals je al aangeeft met het biologisch proces van je vissen en je filter te maken.

Mijn waardes zijn nu;
PH 7,5
KH 6
GH 10
NO3 10mg/l
NO2 0
NH3/NH4 0
PO4 niet gemeten

helder water en geen alg groei

3m3 vijver
200ltr planten filter
4 koi 18cm
8 goudwindes 15cm


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.