The Pond Library

Vraag en Antwoord

Lithaqua en bio-bal...
 
Notifications
Clear all
Lithaqua en bio-balance

8 Posts
5 Users
0 Reactions
4,293 Views
jurgen
(@jurgen)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 41
Topic starter  

Wat is het verschil?


   
Quote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

Beste Jurgen,

Lithaqua wordt gebruikt als bodemsubstraat of filtermedium. Het bestaat uit onregelmatige korrels van 3 tot 7 mm. Lithaqua dient als drager voor nuttige bacteriën op de bodem of in het filter. Het buffert pH en regelt KH dankzij zijn hoog gehalte aan carbonaat en lost heel langzaam op in het water. De levensduur is afhanklijk van pH en KH en bedraagt maanden of jaren.
Er is geen beperking voor het gebruik van Lithaqua, tenzij dat de laag op de bodem van de vijver nooit dikker mag zijn dan 1 of 2 cm.

Biobalance is een zeer fijn poeder van gemiddeld 20 micron. Het wordt gebruikt als pH buffer en KH regelaar. Biobalance is een alternatief voor Lithaqua voor liefhebbers die liever een kale bodem behouden of geen plaats hebben in hun filter voor bijkomend of alternatief filtermedium.
Biobalance maakt het water tijdelijk troebel en de dosering ervan moet daarom liefst zorgvuldig nageleefd worden.

Dankzij hun samenstelling hebben zowel Lithaqua als Biobalance een trage maar langdurige werking. Er komen dus geen bruuske schommelingen voor in de waterkwaliteit. Noch vissen noch bacteriên houden van plotse schommelingen, maar zij passen zich goed aan bij trage veranderingen.
Beide producten bevatten mineralen en spoorelementen die zij afgeven aan het water om het biologiisch evenwicht te ondersteunen of te herstellen.
Beide producten werken als ionenuitwisselaars en helpen op die manier mee om fosfaat te fixeren en minder beschikbaar te maken voor algen.

M. v. g.

Henri


   
ReplyQuote
jurgen
(@jurgen)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 41
Topic starter  

Bedankt voor de uitleg.


   
ReplyQuote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

Hoi Henri,

Leuk je hier nog eens te lezen 🙂 , meteen heb ik ook een vraagje

Vanaf welke temperatuur mag men sludgebusters beginnen te gebruiken ? En staat de vervaldatum vermeld op de verpakking want ik vrees dat de meeste bussen produkt ondertussen al een hele winter onaangeroerd op de rekken in de winkel staan?

Verder ben ik op jullie site nog eens gaan surfen en vond het nieuwe artikel ( http://www.bactapur.biz/nl/toepassingen/bacterien_vloeibare_suspensie.htm ) zeker interessant. Alleen jammer dat ik de pdf niet kan openen.. zou je die mij soms willen doormailen aub?

Bedankt en groetjes, Timpie


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

pdf file is wel beschikbaar hoor Tim via die pagina.
Even een directe link :
http://www.bactapur.biz/en/bestanden/CNRCrapport.pdf


   
ReplyQuote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

Hoi Ief, ik dacht dat dat een link was naar een preciesere beschrijving van de proefopzet en de resultaten ed.. blijkt dus de brief zelve te zijn, ok

doei


   
ReplyQuote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

Hallo Timpie,

Na een rustige winterperiode zijn we er dus weer...

Alle Bacta-Pur producten kunnen en mogen gebruikt worden zolang de watertemperatuur positief is. Hoe dichter bij 30°C des te beter, maar zelfs bij 4 tot 6°C (kreeftebakken) doet Bacta-Pur zijn job.

Bacta-Pur producten hebben een geldigheid van 3 tot 5 jaar na verpakking. Practisch alle flessen die nu in de rekken staan zijn in de loop van 2002 of begin dit jaar geleverd (op enkele uitzonderingen na) en vertonen dus geen enkel probleem. Bacta-Pur flessen hebben een klever met een "Best Before" of een "Expire" datum. Dat is maar een indicatie, want wij hebben met succes producten getest waarvan die datum met twee jaar en meer overschreden was.

Betreffende het CNRC rapport: Het was de bedoeling om met standaard procedures vast te stellen of de beweringen van iET-Aquaresearch kloppen, t.t.z. dat er na zoveel jaar levende nitrificerende organismen aanwezig zijn in de producten. Dit is dus bewezen in stalen van verschillende producten en ouderdom.

Beste groeten,

Henri


   
ReplyQuote
waterenvissen
(@waterenvissen)
New Member
Joined: 15 years ago
Posts: 1
 

Beste,

Ik heb net een tweetal waterplanten in een grotere mand geplaatst. Omdat ik niet langer vijveraarde wou gebruiken heb ik deze in lithaqua in de manden gezet. ik lees hier nu echter dat - bij gebruik als bodemsubstraat- de laagdikte niet meer dan 1 tot 2 cm mag zijn. Heb ik dan een fout gemaakt door lithaqua in de manden te gebruiken? In totaal zit er zo een 20 kg in nu. (3000 l water)

Alvast bedankt!
Mvg
Tim


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.