Hallo,
M'n gepolyesterde vijver staat nu bomvol regenwater en ik zou hem willen ontsmetten met kaliumpermanganaat (heb ik gelezen in een oude thread op dit forum).
De bedoeling zou zijn dat ik de dode water na de winter uitpomp, en hem dan vul met leidingwater. Tegelijkertijd start ik dan ook de filtering op. Een of twee maand nadien (afhankelijk van de weersomstandigheden en de watergesteldheid) begin ik dan met een lichte koibezetting van 3 stuks. M'n koivijver is ongeveer 25 kuub.
Dus nu momenteel is de biolijn is nog niet aangesloten, dus op dit vlak geen probleem, maar er staat wel al een waterlelie in.
Nu misschien een domme vraag: kan kaliumpermanganaat kwaad voor een lelie ?
Dank voor jullie raad en tot binnen een tweetal weken op het seminarie,
Lieven.
Kaliumpermanganaat kan gebruikt worden als ontsmetting van materiaal en ook planten. Het kan in theorie dus geen kwaad voor de lelie. Hangt wat af van de dosis.
Wel opletten met het gebruik van dit product Lieven want het is gevaarlijk spul voor de eigen gezondheid.
Lieven,
Blijf van dat spul af, het is meer dan een gevaarlijk spul, het zijn allemaal miniscul kleine blauwe kristallen, eentje in de ogen en u kan uw oog vergeten. Als ge het toch wil gebruiken kleed u als een astronaut, en als ge mij niet gelooft zoek dan maar ne keer op het net naar dat produkt, ook op dit forum was er een tijdje geleden een discussie.
Danny
Hallo Ief en danny,
ik ben mij bewust van de mogelijke gevaren die kaliumpermanganaat kan inhouden. Ik zou het ook liever niet toepassen.
Maar dient m'n vijver niet ontsmet te worden omwille van het feit dat hij gepolyesterd is, of is dit niet nodig?
Daarom een oproep aan de andere vijverliefhebbers met een gepolyesterde vijver: hebben jullie een ontsmettingsproduct toegepast ?
Dank voor jullie reactie,
lieven
Hoi Lieven,
KP wordt in principe gebruikt om planten een kort bad te geven, effect op lange termijn weet ik niet uit ervaring maar aangezien het oxyderend is voor organisch materiaal zal de plant er zeker last van gaan krijgen hoor (zolang de KP actief is).
wat is eigenlijk de bedoeling van de KP behandeling nu?
mvg, Timpie
Hallo Timpie,
de reden waarom ik nu KP overweeg is omdat ik deze werkwijze gelezen in een oude tread over polyesteren van vijvers.
Deze tread was geschreven door Edwig Boeykens, en daarom dacht ik dat ik het ook best zo zou kunnen doen.
Maar als ik dit het allemaal hoor blijf ik er beter af, me dunkt.
mvg,
lieven
Hallo Lieven,
Ik heb ook een poliyester vijver,en heb de vijver niet ontsmet,en aangezien u vijver nu vol regenwater staat,en dit er terug uitmoet in het voorjaar.
Zou ik gewoon de vijver enkele dagen leeg laten staan en laten uitdrogen door de zon,dan zijn alle schadelijke beestjes wel dood denk ik.
Wel opletten als het grondwater hoog staat,dat u vijver niet stuk gaat door de opwaartse druk van het grondwater.
Dus enkel toepasbaar bij een droge winter.
groeten Marc
hallo,
ik ga dus m'n vijver niet ontsmetten wegens te gevaarlijk.
dank voor jullie tips.
mvg,
lieven
als het werkelijk gaat over ontsmetten in de zin van het woord, dan gebruik je beter andere produkten Lieven.. welke leer ik je op de lezing wel binnenkort 😉 maar ik zie daar hier nu het nut niet van in
Zelf heb ik geen ervaring met polyester, maar misschien geeft de coating eerst nog een stof af aan het water zodat je goed moet spoelen voor gebruik als vijver.. geen idee eigenlijk ? Iemand ervaring hiermee?
mvg, Timpie
Als je nu toch nog geen vissen gaat plaatsen is het ook niet nodig om nu te ontsmetten. Volgend jaar in de lente,alvorens de vissen te plaatsen kan je nog ontsmetten.
Het ontsmetten kan zeker met kaliumpermagnaat,ongeveer een 3 gr / 1000L. Maar zoals ze hierboven al aangegeven hebben, let op met dit goedje. Gebruik handschoenen en bescherm het gelaat.
Het water gaat eerst paars kleuren en gaat dan over naar bruin. Het produkt is nu uitgewerkt . De vijver pompt men leeg en moet goed gespoeld worden ( alle bruine aanslag moet weg). Nadien kan de vijver terug gevuld worden en kan de filter aan de gang.
Gebruik voor het vullen zeker geen regenwater, dit water is te zuur met als gevolg een lage ph. Gewoon kraanwater of getest grondwater voldoet beter.
Een paar dagen later, wanneer het water ontchloord en opgewarmd is kan men een paar vissen plaatsen.Niet te lang wachten om vissen te plaatsen, want de bacterieën in je filter hebben afvalstoffen nodig om zich te voeden en te ontwikkelen. Een beetje vloeibare bacterieën toevoegen na het plaatsen van de vissen versnelt het opstarten van de filter.
.
Het is volstrekt onnodig om in jouw situatie te gaan ontsmetten. Als je de vijver tot het voorjaar vol met water laat staan kun er er van uitgaan dat de polyester geen schadelijke stoffen meer afgeeft. Gewoon in het voorjaar leegpompen en met een harde bezem even de wanden/vloer schrobben, naspoelen en vullen maar met leidingwater. Ik heb zelf een polyestervijver en na drie weken uitharden (48 uur had ook genoeg geweest) slechts eenmaal gespoeld en in de winter met goudvissen uitgetest of er geen problemen kwamen. Dit was niet het geval.
Joop
AArs, tenminste... Ik wil kaliumpermagnaat kopen maar weet niet waar... Aars!
:confused: :confused: :confused:
lieven
ldp wrote: Hallo,
M'n gepolyesterde vijver staat nu bomvol regenwater en ik zou hem willen ontsmetten met kaliumpermanganaat (heb ik gelezen in een oude thread op dit forum).
De bedoeling zou zijn dat ik de dode water na de winter uitpomp, en hem dan vul met leidingwater. Tegelijkertijd start ik dan ook de filtering op. Een of twee maand nadien (afhankelijk van de weersomstandigheden en de watergesteldheid) begin ik dan met een lichte koibezetting van 3 stuks. M'n koivijver is ongeveer 25 kuub.Dus nu momenteel is de biolijn is nog niet aangesloten, dus op dit vlak geen probleem, maar er staat wel al een waterlelie in.
Nu misschien een domme vraag: kan kaliumpermanganaat kwaad voor een lelie ?Dank voor jullie raad en tot binnen een tweetal weken op het seminarie,
Lieven.
😀 😉 ik heb dit te koop voor interesse kunt u me mailen
http://members.home.nl/goshiki-1/gezondheid/kp.htm
klik op de link en lees deze aandachtig door.
gr. marrie