The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
ijzerhoudend grondwater

3 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
3,545 Bekeken
(@gonser)
New Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

ik wil mijn nieuw aangelegde vijver (ongeveer 35 m3) graag met grondwater vullen echter dit bevat erg veel ijzer, wat niet goed zou zijn voor de vissen. Bestaat er een mogelijkheid om dit water ijzervrij te krijgen?


   
Citeren
(@mini-freak)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 296
 

Dat is een eenvoudige behandeling om het water te ontijzeren dmv beluchting het ijzer slaat dan neer als vlokken, deze vlokken dienen dan ook verwijderd te worden.

Kort samen gevat in een natuurkunde les 🙂 ontstaat door dit proces (beluchting) dat het ijzer met zuurstof oxydeerd tot driewaardig ijzer. Dan gaat deze zich verbinden met de hydroxiden, deze verbinding wordt dan ook ijzerhydroxiden genoemd, deze lossen dan ook niet op en slaan neer als rood/bruine ijzervlokken.
Er zijn genoeg technieken om deze uit het water te halen 1 heb ik al genoemd oxidatie dmv beluchting en filtering.
Oxidatie-Ultrafiltratie
Oxidatie- chemicaliën-filtratie
Ionen uitwisseling
Biologische ontijzering.
Al met al zijn dit dure en arbeidsintensieve filtratie's buiten de installatie van de filter.
In jouw geval denk ik dat je het beste uit de weg komt met de ionenuitwisseling door te beluchten en te filteren met Zeoliet.

Nog iets vergeten je kunt ook met aktieve kool filteren en of er aan toe dienen.


   
BeantwoordenCiteren
(@bluesage)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 6
 

Ik gebruik al jarenlag ijzerhoudend grondwater (bij ons noemen ze dat "roodblik in het water" IK heb geen enkel negatief feit ontdekt door het gebruik van dit water. Sterker nog, ik heb vorig jaar jonge koi gehad en er zitten er nu nog steeds zo'n 50 in de vijver en zijn redelijk tot goed gegroeid.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.