Hoi,
ziehier een grafiek van mijn waterwaarden tot ergens begin dit jaar:
Vorig najaar zat de GH/KH op 9/4 en besloot ik met maerl te starten. Nergens op de pot (is reeds de tweede) staat vermeld hoeveel. In Ada Hofman's boek vond ik wel een dosis, namelijk 5 sioeplepels per kuub. Ok, ik heb dus 5 soeplepels/kuub toegevoegd (totaal 125 lepels), gespreid over 14 dagen. Een maand later had ik ongeveer 10/5.
Dit voorjaar weer 9/4 en dus eerst in februari nog een kuur van 125 soeplepels, gespreid over 14 dagen, gevolgd door in mei nog eens hetzelfde. Op minder dan een jaar tijd zijn er dus bijna 400 soeplepels Maerl in gegaan ofte 2 volledige potten (klein model).
Gisteren nog eens gemeten: GH/KH 9/6. Mijn vragen:
- wie krijgt zijn GH/KH hoger met maerl? Ik weet dat het traag werkt, maar het toedienen gebeurt nu bijna een jaar.
- de waarden zijn stabiel, laat ik het hierbij of grijp ik naar een ander product, of moet er nog meer maerl in? Ik had bij dit laatste begrepen dat er zowiezo een maximale opnamegrens is en het is niet duidelijk of die nu bereikt is met mijn dosis.
Ter info: de 25 kuub vijver heeft een bezetting van 1m vis/5 kuub en een megaplantenvijver en op draadalgen na gaat alles prima..
Herm,
Ik ken de gedetailleerde samenstelling van maerl niet, maar ik kan u wel iets vertellen over een nieuw product dat wij zeer binnekort op de markt brengen om pH te bufferen, KH te regelen en het vijverwater in biologisch evenwicht te houden.
1°D KH = 17,86 mg/l CaCO3.
KH moet minimaal 150 mg/liter CaCO3 bedragen of 8,40 °D
Bacta-Pur® BIOBALANCE bevat 96% CaCO3. Men mag dus stellen dat men 20 gram per m3 moet toevoegen om KH met 1°D te doen stijgen. Om de KH met 3 graden te doen stijgen in een vijver van 25 m3 heb je dus 1,5 kg nodig. Dit product is uiterst fijn (minder dan 20 micron) en geeft dus zeer snel resultaat. Het verhoogt de KH terwijl het hoge pH verlaagt of lage pH verhoogt. Het heeft wijnig invloed op de pH bij hoge KH. In uw geval moet het werken. Hoe vaak het moet herhaald worden is afhankelijk van de biologische activiteit want nitrificerende bacteriën verbruiken de KH. Daarom moet de KH regelmatig gemeten en bijgeregeld worden.
Neem rechtstreeks contact met mij indien je interesse hebt, en ik stuur je een staal van ons nieuw poeder.
Hoi Herm!
Bij mij heeft maërl ook geen wonderen verricht.. veel meer dan mijn water wit kleuren is er niet gebeurd (tijdelijk welliswaar). De onderwaterplantjes vonden die witte stoflaag ook niet zo leuk.. en ik vond die witte stoflaag op de wanden en bodem ook niet zo heel netjes.
Of het zichtbare werking heeft op de KH en GH is afhankelijk van hoe goed het kan oplossen in het water. Hoe warmer het water hoe beter het oplost. (niet slim van mij om het in de winter toe te voegen). Het is zeker een werkzaam produkt maar met de reeds vermeldde nadelen. Darenboven bevat het nog een gedeelte fosfaten. Voeding dus voor de algen.. Daarom vind ik dat het bvb wel kan om de waarden een paar eenheden omhoog te werken (best toevoeging in het filter) maar liever vervang ik dan een gedeelte vijverwater met hard putwater, maar niet iedereen heeft uiteraard dat geluk. Verder heeft het een invloed op het zuurbindend vermogen en de zuurstofhuishouding, daarom bestaat het gevaar dat bij ondeskundig doseren een zuurstoftekort optreedt met vissterfte als mogelijk gevolg.
Nog effe vermelden dat maerl een 76 % kalk (CaCO3) en 7 % MgCO3 bevat als hoofdbestanddeel. Stoffen die heel traag oplossen zoals je wel weet en merkt. Calciumcarbonaat geeft in water een basische reactie, een verzadigde kalkoplossing heeft een pH van 9,4. Geen ideaal produkt dus om met volle teugen toe te dienen.
Het is te zien welk merk je gekocht hebt maar ik heb al potjes geweten waar de dosis, die Ada H. aangaf, opstond. Maar de fabricanten van die kleine potjes zijn enkel geinteresseerd in het geld dat er mee te verdienen is denk ik ipv eens proeven te doen en juiste dosissen mee te geven. Voor een zak maerl van 25 kg in een tuincentrum betaal je maar iets meer dan zo een potje van nog geen kilo. Hier is nog een manier om de dosis te berekenen :
totale vijverinhoud (m3) * 10 * (verschil in graden tussen huidige en vooropgestelde waarde hardheid) = aantal grammen toe te voegen.
Calciumcarbonaat kan ook zuiver gekocht worden bij de apotheek. Een ander alternatief is ook coccoliethenkrijt. Het is een calciumcarbonaat-gesteente dat ook slechts lichtjes de hardheid verhoogd (oplosbaarheid 0.96%).
Wie beantwoord de andere vragen?
tot de volgende thread, timpie
Originally posted by henri ringer
[B]Herm,>doen stijgen. Om de KH met 3 graden te doen stijgen in een >vijver van 25 m3 heb je dus 1,5 kg nodig.
Ik zie toch een probleem Henri, omdat de oplosbaarheid van CaCO3 veel lager is dan de hoeveelheid die jij wilt toevoegen.
De oplosbaarheid van CaCO3 is zo'n 15 gram per m³. Dus minder dan 400 gram in 25 m³. Aangezien er al carbonaat-ionen en Ca-ionen aanwezig zijn , zal dat nog aanzienlijk minder dan 400 gram zijn.
Dus meer dan 80 % komt op de bodem en de planten terecht.Wil je langzaam je KH aanpassen dan is de goedkoopste en goede methode om een nylon zakje met Maerl in je filter te hangen. De hoeveelheid kan niet te groot zijn!!
Een goede en goedkope methode is het toevoegen van natriumbicarbonaat (+/- 1 a 2 euro per kg) om je KH omhoog te helpen.
Ongeveer 30 gram calciumbicarbonaat, Ca(HCO3)2 , ook zuiveringszout of bakzout of dubbelkoolzuresoda genaamd, per 1º dH/m³ toevoegen. Dit zout los je makkelijk in water op en voeg je opgelost toe.Groet, Arthur.
Originally posted by Wahdagie
>natriumbicarbonaat (+/- 1 a 2 euro per kg) om je KH omhoog te >helpen.
>Ongeveer 30 gram calciumbicarbonaat, Ca(HCO3)2 , ookOei, oei, oei.....
Ik heb het over natriumbicarbonaat en noem het plots
calciumbicarbonaat, Ca(HCO3)2.......:mad: 😡Moet natuurlijk 30 gram natriumbicarbonaat, NaHCO3, zijn....:D
Groet, Arthur.
Hallo,
beetje verschillende reacties betreffende de toe te dienen dosis en de realiseerbare verhoging...mocht er nog meer info/reacties zijn dan doet me dat natuurlijk veel plezier. Dit is namelijk de kern van de vraag: hoe ver raak ik met die maerl (of andere CaC03)? Is GH/KH 10/6 het maximum of hebben andere mensen hogere waarden?
Henri, heb je testresultaten van het fijnere biobalance mbt. wat maximaal haalbaar is?
Bedankt maar weer.
Het haalbare is zo uiteenlopend dat er geen lijn kan getrokken worden. Er zijn te veel variablele parameters die het resultaat beïnvloeden dat het onbegonnen werk is te proberen iets voorop te stellen.
Vastgestelde verbeteringen:
- bezinken van zwevende stoffen, dus water wordt helder
- verhoging van KH (en GH)
- betere nitrificatie
- buffering en stabilisering van pH
- sterke afname van draadalg
- mineralen en sporenelementen in het product verbeteren biologisch evenwicht van het water, dus planten doen het beter
Het is een nieuw product, dus nog niet in de handel en daarom nog maar weinig resultaten op papier. Die volgen in de komende dagen of weken.
Groeten,
Voor Wahdagie:
Beste Arthur,
Het probleem met natriumbicarbonaat is juist het natrium. Het stapelt zich op in het water en volgens zeer bekwame mensen met doktoraten in aquacultuur is natrium alles behalve gezond voor zoetwater vissen zoals koi. Bicarbonaat is inderdaad oplosbaar in water en carbonaat is dat niet. Zuren zetten carbonaat om in bicarbonaat en dat is dus wel oplosbaar .....
Een ander probleem met bicarbonaat is dat het direct oplost en dus brutale veranderingen brengt in de waterkwaliteit.
Groeten,