The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen




henri ringer

 

(@frederik)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 111
Topic starter  

zou je nu eens een helder en simpel verhaal hier neer kunnen zetten ??? over wat Bacta Pur is, wat het precies doet en waarom ik het nodig zou hebben ? Ik blijf het onduidelijk vinden. daarnaast vind ik het heel vervelend dat je het er altijd over hebt, maar tot nu toe worden (tot 2 x toe deze zelfde vragen) gericht aan het e-mail adres op de website nooit beantwoord.


   
Citeren
(@henri-ringer)
Reputable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 270
 

Beste Frederik,

Voor zover ik weet heb ik alle e-mails die aan mij zijn gericht beantwoord. Indien dat niet zo is dan is er iets verloren gegaan of misschien slecht geadresseerd.

Bacta-Pur®:
Je vraag wordt uitvoerig beantwoord op onze website, maar kort samengevat en zeer vereenvoudigd komt het op dit neer:

Vijverwater wordt vervuild door organisch afval (voedselresten, poep, tuinafval) en ammonium (afgescheiden door vissen en afkomstig uit afbraak van organisch afval). Een vijver is een gesloten systeem waarin vissen steeds in hetzelfde (vervuild) water blijven leven. Er wordt wel ververst, maar te weinig om de vervuiling te compenseren.
Het water wordt dus gezuiverd in een filter. Die filter op zichzelf zuivert het water niet, buiten de zwevende deeltjes die worden tegen gehouden in de vortex of in de bortsels.
Water wordt biologisch gezuiverd door bacteriën die leven en groeien op het filtermateriaal (matten, mousse, flocor, lavasteen, enz.). Bacteriën groeien op alle mogelijk oppervlakken in een vijver, ook op planten en vissen, maar zij doen het beste werk in de filter.
Bacteriën halen uit de afvalstoffen de elementen die zij nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Afval wordt dus voor een groot gedeelte omgezet in "biomassa".
Water wordt in een bepaalde volgorde gezuiverd. Voor elke stap in het proces is een zeker type bacterie nodig en als een van die bacteriën ontbreekt dan loopt het proces vast. Het meest delikate deel van het proces is nitrificatie. De bacteriën die daarvoor zorgen zijn geen spoorvormers en zveven dus niet rond in de lucht zoals veel andere bateriën. Zij moeten in een vochtige vorm in de filter terecht komen. Daarvoor dient Bacta-Pur KLEAR.
In een filter leven niet alleen bacteriën, maar ook andere organismen die zich voeden met bacteriën. Die organismen worden op hun beurt de prooi van groteren diertjes (wormen, larven, slakken, enz) die op hun beurt worden opgegeten door vissen. Zo is de cirkel rond.
Bacteriën vermenigvuldigen zich niet allemaal met dezelfde snelheid en zij sterven ook af, zodat de verhouding tussen de verschillende soorten niet constant blijft. Dat kan weer problemen geven in het verloop van de waterzuivering. Om dat te voorkomen is het veilig om regelmatig nieuwe bacteriën toe te voegen. Op die manier verzekert men de aanwezigheid van wat er absoluut moet zijn.
In sommige vijvers krijg je ook nog problemen met organisch bezinsel (slib) op de bodem of onderaan de filterkamers. Dat slib moet weg want het is een mogelijke broedplaats voor schadelijke organismen. Uitspoelen en afzuigen zijn de makkelijkste oplossingen, maar er kan ook "biologisch" gebaggerd worden. Bacteriën lossen de vaste deeltjes op en kunnen ze dan verder afbreken als opgeloste organische stoffen. Daarvoor is een andere soort bacteriën nodig: Bacta-Pur Sludgebusters.
Er is nog een ander aspect: PROBIOTICA. Dat betekent dat men door het kweken van grote hoeveelheden nuttige bacteriën de ontwikkeling van schadelijke bacteriën afremt. Daarvoor bestaat Bacta-Pur PRO-100.
Alle organismen hebben mineralen en sporenelementen nodig om te leven en groeien. Die worden opgebruikt en verdwijnen uit het water. Om ze bij te vullen hebben wij Bacta-Pur NUTRIPAK.

Ik hoop hiermee je vraag op een simpele (en heledere?) manier te hebben beantwoord.

Met vriendelijk groeten,


   
BeantwoordenCiteren
(@frederik)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 111
Topic starter  

Henri,

Bedankt voor deze heldere uitleg. Het is mji nu helemaal duidelijk, ben je erkentelijk. 🙂


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.