The Pond Library

Vraag en Antwoord

(Filter)bacterien: ...
 
Notifications
Clear all
(Filter)bacterien: een leuk artikel

5 Posts
3 Users
0 Reactions
2,492 Views
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Voor de geinteresseerden staat er in de laatste magazine 'Jardins Aquatiques' een artikel van meerdere pagina's over de feiten achter bacterien in de vijver. Het artikel is geschreven door een veearts (dokter Jacobs) en heeft wetenschappelijke onderbouw. Interessante zaken die velen vast al weten, maar toch. Hier is een greep citaten:
- de potjes filterbacterien (droog of vloeibaar) bevatten geen bacterien, maar sporen en kunnen slechts beperkt helpen in de aanmaak van de bacteriecolonie in je vijver
- als je ze toevoegt, doe je dit best op het vijveroppervlak en niet alleen in de filter zoals vaak wordt verteld
- de duurdere producten bleken niet meteen de betere qua concentratie sporen
- in een klein verlucht enm voldoende warm kweekbakje kan je zelf uit het vijverwater een kultuur opwerken en opnieuw in de vijver enten, dit geeft beter (en goedkoper) resultaat dan steeds sporen toevoegen.
enz...

Te koop in de betere GB.


   
Quote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

Berste Herm,

Ik zou dat artikel nog eens aandachtig lezen vooraleer conclusies te trekken. Dierenarts Bruno Jacobs, auteur van dat artikel, is tevens handelaar in producten voor vijverbehandeling (waaronder ook bacteriën - maar dan waarschijnlijk geen nitrificerende bacteriën), iets waarover hij zorgvuldig zwijgt. Ik twijfel dus aan de objectiviteit en deontologie van de auteur. Er zal in een van de volgende nummers van dat tijdschrift een antwoord of rechtzetting worden gepubliceerd want de titel van het artikel is misleidend en wat het impliceerd is absoluut niet waar.
Als ik iets schrijf in een tijdschrift of op Internet dan staat mijn naam en hoedanigheid eronder. Iedereen weet dan waaraan hij zich moet houden.

Vriendelijke groeten,


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Het werpt inderdaad een ander licht op het artikel. Bedankt voor de reactie, Henri.


   
ReplyQuote
4041anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Ik heb eens gelezen dat je evengoed een emmer stro infuus kan maken voor de vijver te enten. Dan heb je zeker levende bacteriën. En kost je niets!! Gewoon wat gehakt stro in een emmer vijverwater doen en op een warme donkere plaats laten staan voor een week. Het kaamvlies dat dan aan het wateroppervlak ontstaat zit barstensvol bacteriën waar je de vijver mee kan enten..


   
ReplyQuote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

Beste "unregistered", wie je ook bent,

Dat is juist, maar je hebt absoluut geen idee van wat je in die emmer kweekt. In een vijver heb je welbepaalde bacteriën nodig, niet zomaar bacteriën. Als je die weg wenst te volgen dan wens ik je veel geluk toe, want je zult het nodig hebben.

Beste groeten,


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.