The Pond Library

Vraag en Antwoord




Een Vijver Drama

17 Berichten
5 Gebruikers
0 Reactions
13.9 K Bekeken
Frederik
(@frederik)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 111
Topic starter  

In 2001 heb ik een vijver aangelegd van 7 x 3 meter en globaal 80 cm tot 1 meter diep (21.000 liter) in de volle zon.
De vijver helemaal ingericht volgens het boek van Ada Hoffman: weinig vissen (15) en deze vooral niet en nooit voeren! Heel veel zuurstofplanten, met name Aarvederkruid, Glanzend Fonteinkruid, Lidsteng en veel Lisdodde als oeverplant. Ik heb er de afgelopen jaren niets aan hoeven doen: Water mooi helder en de waarden altijd goed.
Tot in Mei dit jaar met de eerste zonnedagen de vijver veranderde in de bekende groene soep, tot mijn verbazing. Opnieuw waarden gemeten: nog steeds goed en geen nitriet/nitraten. Omdat ik (na veel speurwerk op deze site) tot de conclusie moest komen dat er veel te veel voedingsstoffen zich in het water bevinden (maar waar komen die vandaan???) een waterstofzuiger gehuurd en de hele bodem zo goed als mogelijk schoon gezogen: de groene soep vijver veranderde in een troebele vijver maar na een week zag ik geen vissen en geen planten meer, alweer groene soep. Alarm!
Vijverwaarden niet goed: met name de GH (7) en KH te laag (5). Vervolgens de vijver voor driekwart leeggepompt en weer bijgevuld, de benodige hoeveelheid calciumchloride er ingegooid en na twee dagen waren beide waarden weer optimaal (zonder toevoeging van natriumbicarbonaat!!!) maar de vijver bleef een groene soep. Omdat ik het nu helemaal niet meer wist en verder geen aanknopingspunten meer kon vinden voor de oorzaak van de groene soep vijver op deze site, van pure ellende maar een UVC-lamp gekocht en vlak voordat ik op vakantie ging de lamp aangezet. Na 3 weken thuisgekomen en het allereerste wat ik deed: als een speer naar de vijver en wat zien ik: kraakheldere vijver met een overvloed aan zuurstofplanten en gezonde vissen en de waterwaarden zijn optimaal en volgens het boekje.
Kortom het is mij werkelijk een raadsel waarom het fout is gegaan of hoe ik deze ellende had moeten voorkomen. De lamp kan denk ik nu wel weer uit en dan maar afwachten hoe het verder gaat. Mijn ervaring is nu dat je een vijver helemaal volgens het boekje kunt inrichten en onderhouden maar dat het toch om duistere redenen (voor mij althans) toch opeens helemaal verkeerd kan gaan.


   
Citeren
saragoi
(@saragoi)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 6
 

ik lees hier nergens dat je een filter hebt? heb je er eentje?zo ja welke?


   
BeantwoordenCiteren
Frederik
(@frederik)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 111
Topic starter  

Heb het verhaal zo compact mogelijk weer gegeven. Er is wel een filter aanwezig. Boven de vijver hangt een bak van 70 x 70 cm met daarin ongeveer een 5 cm dikke laag met lavasteentjes, het water uit de vijver wordt zodoende gefilterd en zo'n 3 x per jaar maak ik de hele boel schoon, wat overigens een behoorlijk intensief werkje is. Sinds de groene soep staat er in die bak een polyester pijp van 30 cm hoog en 25 cm doorsnee die ik volgepropt heb met vijverwatten en die moet ik bijna ieder week helemaal uitspoelen.

Hier een 3 tal foto's:
foto 1 foto 2 foto 3


   
BeantwoordenCiteren
saragoi
(@saragoi)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 6
 

loopt het water "over" de lava of loopt het er werkelijk "door"?? met "door" bedoel ik,gaat het van onder naar boven of omgekeerd door de steentjes.als het er maar over loopt wordt het eigelijk niet gefilterd,het zou er moeten doorlopen.ik kan je zeker een oplossing bieden om het water kraakhelder te krijgen,want heb het zelf toegepast. Je zou een grote bak moeten hebben,voor jou vijver zou die ton ongeveer toch 1000 liter moeten bevatten. onderaan in de bak leg je een aantal stenen waarop je een rooster maakt. op die manier maak je een ruimte waar er enkel water is,deze ruimte moet ongeveer 20 cm bedragen,hier laat je ook de uitlaat van de darm van de pomp in terechtkomen. op het rooster komen nu de stenen,hiervoor kun je een beetje van alles gebruiken,lava,substraat,geltsjer rock, argex,... je vult de bak tot ongeveer 10 cm onder het bovenvlak,je kan de verschillende soorten stenen combineren,begin onderaan met grove korrelgrootte en ga vervolgens steeds kleinere diameters gebruiken.als de bak gevuld is tot ongeveer 10 cm onder de randplaats je nu waterplanten zoals bijvoorbeeld gele lis,deze nemen zeer veel nitraat op (nitraat= voedingsstof voor algen)plaats de planten zonder de aarde aan de wortels in de substraten. dek dan alles af met een laagje van max 5 cm gewoon grind. Om alles goed te laten verlopen zou je toch ook een pomp moeten hebben die ongeveer 12000 l/h verpompt,en regelmatig de zuurstofpomp opzetten is bij elke vijver noodzakelijk. Als je wil kan je een grote pvc buis in de hoek zetten,waarin je dan een dompelpompje kan laten zakken en zo 2X per jaar je filter leegtrekken (in november- en maart).dit is handig omdat in de ruimte onder het rooster het vuil gaat achterblijven en een brom voor ziektekiemen kan worden. voor jou zou een multi box zoals ze dat noemen zeer geschikt zijn,deze box is 1000l in onderran zelfs voorzien van een kraan die je dan kan openzetten om je filter te kuisen,gewoon openzetten en volledig laten leeglopen. wel zorgen dat je lmet dat vuil water ergens nartoe kan!!heb je nog vragen over de filter (kost wel een beetje geld natuurlijk),waarom een pomp van 12000l/h,uv lamp gebruiken of niet, of andere zaken laat het maar weten. kan je ook nog vertellen dat de vijver van mijn ouders op deze manier werkt en perfect werkt.


   
BeantwoordenCiteren
Frederik
(@frederik)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 111
Topic starter  

Het vijverwater loopt over de lavakeien en dan door de lavasteentjes heen terug de vijver in. Miischien wordt er niet voldoende gefilterd(?) maar als ik twee maal per jaar de hele bende schoon spoel op de buitenplaats komt er een enorme hoeveelheid drab en andere smurrie vrij. Je verhaal is me grotendeels duidelijk voor wat betreft een 1000 liter-vat, maar zou zo 1,2,3, niet weten waar ik die (zonder dat het opvallend/storend is) zou moeten neerzetten. Eigenlijk moet je zoiets van dichtbij of van foto's bekijken. Ik heb die vaten overigens in Nederland nog nooit gezien. Van het weekend ga ik naar Merksplas/Turnhout om wat extra zuurstofplanten aan te schaffen en zal eens kijken of ze daar bij de grote tuincentra iets van dien aard hebben.


   
BeantwoordenCiteren
saragoi
(@saragoi)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 6
 

natuurlijk niet vergeten om bacterieen in de filter te doen,en resultaat (kraakheldere vijver) zal je pas zien na ongeveer anderhalve maand)


   
BeantwoordenCiteren
etienne
(@etienne)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 363
 

In het voorjaar is een bloei van het water niet alleen normaal ,het is zelfs goed .
In het voorjaar als het water begint op te warmen versnelt de biologische omgeving van de vijver. De opwarming ,het licht in combinatie met de voedingsstoffen in het water zorgen voor een gezond milieu voor de planten om te groeien. Vooraleer de planten echt op gang komen beginnen de algen zich al te ontwikkelen. De groene soep zoals je die noemt wordt immers veroorzaakt door een snelle vermenigvuldiging van deze primitieve "plantjes".
Deze kleine zwevende organismes zijn een eerste voedsel voor veel onderwaterdieren waaronder pasgeboren vissen. Eénmaal de planten op gang komen zullen ze langzaam de overhand nemen en zullen de algen langzaam verdwijnen.
De groene zweefalgen zijn altijd in het water aanwezig. Wanneer ze in kleinere hoeveelheden voorkomen zullen ze het water niet vertroebelen maar wanneer ze zich explosief in het voorjaar gaan vermenigvuldigen komen er zoveel groene partikeltjes in het water dat ze het zicht gaan belemmeren.
Zweefalgen in het water zijn dus helemaal niet slecht voor het waterleven integendeel! Wij mensen hebben ze liever niet omdat we graag planten en vissen willen zien zwemmen in onze vijvers. Algen groei is meestal een combinatie van warmte licht en nutriënten.
Het wordt pas echt gevaarlijk voor het waterlilieu als de algen zo erg worden dat ze alle zuurstof uit het water verbruiken en het licht geen kans meer geven om door te dringen. Dit kan leiden tot dood water waar alle leven onmogelijk is.
Het is zelfs heel goed mogelijk dat de groene soep ook zonder de UV-lamp verdwenen zou zijn!


   
BeantwoordenCiteren
cajoeter
(@cajoeter)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 62
 

Schijnt een bekend fenomeen te zijn (vooral bij natuurvijvers) dat de vijver na 2 of 3 jaar ineens omslaat ondanks dat de vijver daarvoor probleemloos gedraaid heeft. In dat geval zou het eenmalig moeten zijn

Michel


   
BeantwoordenCiteren
etienne
(@etienne)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 363
 

Er is daar niets onbekend aan! De bloei van water is niet alleen in zoetwater maar ook in zoutwater een gekend fenomeen in het voorjaar!


   
BeantwoordenCiteren
Frederik
(@frederik)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 111
Topic starter  

Het mag dan inderdaad een bekend fenomeen zijn in het voorjaar, maar als je planten en vissen volledig onzichtbaar zijn geworden lijkt mij dat helemaal niet goed. Er komt geen licht meer in de vijver en de planten sterven af. Nu de vijver weer kraakhelder is, kan ik zien dat dat ook gebeurd is, meer dan een kwart van alle zuurstofplanten manden zijn helemaal leeg en ben net klaar met de inbrengen van nieuwe zuurstofplanten.


   
BeantwoordenCiteren
etienne
(@etienne)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 363
 

Dat is ook zo! Wanneeer algen zodanig gaan woekeren dat ze de rest verstikken gaat het uiteraard mis! In grotere waterpartijen gebeurt dit meestal niet ,buiten dat er teveel nutriënten in het water terechtkomen!
Bij een kleinere vijver moet er soms ingegrepen worden omdat hier het evenwicht veel labieler is!Hoe kleiner ,hoe moeilijker!


   
BeantwoordenCiteren
Frederik
(@frederik)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 111
Topic starter  

En dat is nu voor mij de cruciale vraag: waar komen die nutrienten vandaan? Zijn dat afgestorven plantenresten die voor een teveel aan voeding zorgen, komen ze aangewaaid? en hoe voorkom je een teveel?


   
BeantwoordenCiteren
etienne
(@etienne)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 363
 

Die komen vooral van plantenresten en vissen.
Voorkomen kan door regelmatig weghalen door stofzuiger of(en) door waterwisselingen.
Hier weer hetzelfde.
Een grotere waterplas zal door zijn grootte in staat zijn de nutriënten zelf om te zetten. Dit omdat de visbezetting in verhouding is tot het volume water. Daarnaast zal de biologische omzetting op de bodem voldoende zijn om de afvalstoffen op te ruimen. In onze kleine kunstmatige vijvers is de visbezetting altijd veel te zwaar. De afvalstoffen die de vissen produceren(zeker koi) zijn groot. Daarnaast komt 75% van de ammoniacvervuiling van de kieuwuitstoot van de vissen. De dodelijke ammoniak wordt omgezet in nitriet en dan in nitraat en daar zijn de nuriënten weer die excessieve algengroei in de hand werken. Het nitraat kan verwijderd worden door de planten die het als voedsel gebruiken of kan verwijderd worden door regelmatige waterverversingen.
Het overtollige slib moet verwijderd worden door het weg te halen!(waterstofzuiger)
Een natuurvijver die niet belast is met vissen zal meestal in staat zijn zelf een evenwicht te ontwikkelen!


   
BeantwoordenCiteren
Frederik
(@frederik)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 111
Topic starter  

Bedankt etienne voor je heldere uitleg 🙂

Ik houdt het afsterven van de planten dan als hoofdoorzaak (daar heb ik de afgelopen jaren ook helemaal niets aan gedaan omdat volgens het boek van Ada Hofman niet nodig zou zijn). Stelregel kan misschien zijn bij een vijver die het goed doet: één keer in de twee/drie jaar alle planten manden eruit halen tot je een vrije vijverbodem hebt zonder obstakels en dan de vijverbodem goed stofzuigen en dan vervolgens alle planten goed bijsnoeien en dood materiaal handmatig verwijderen en zonodig een tekort aan planten aanvullen, zoals ik nu heb gedaan.

Wat de vissen betreft: Met 4 goudwindes, 2 blauwwindes, 2 zilverwindes, 10 shibunkin en 1 zonnebaars op 21.000 liter water lijkt mij geen belasting voor de vijver.

Overigens heb ik nooit Nitriet/Nitraat kunnen waarnemen bij het water testen.

Ik heb de adviezen over het toevoegen van bacterien niet uitgevoerd. Het komt mij voor dat bacterie leven zich spontaan zal ontwikkelen in een vijver, misschien duurt het langer dan een fles nutrificerende bacterien in je vijver te gooien. Er zijn overigens zoveel merken in de handel van duur tot zeer duur dat je ook al niet meer weet wat het beste is en of het hele verhaal over de waarde van het toevoegen van bacterien nu wel of niet serieus genomen moet worden.


   
BeantwoordenCiteren
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 583
 

Frederik wrote:
Ik houdt het afsterven van de planten dan als hoofdoorzaak (daar heb ik de afgelopen jaren ook helemaal niets aan gedaan omdat volgens het boek van Ada Hofman niet nodig zou zijn). Stelregel kan misschien zijn bij een vijver die het goed doet: één keer in de twee/drie jaar alle planten manden eruit halen tot je een vrije vijverbodem hebt zonder obstakels en dan de vijverbodem goed stofzuigen en dan vervolgens alle planten goed bijsnoeien en dood materiaal handmatig verwijderen en zonodig een tekort aan planten aanvullen, zoals ik nu heb gedaan.

Wat de vissen betreft: Met 4 goudwindes, 2 blauwwindes, 2 zilverwindes, 10 shibunkin en 1 zonnebaars op 21.000 liter water lijkt mij geen belasting voor de vijver.

Overigens heb ik nooit Nitriet/Nitraat kunnen waarnemen bij het water testen.

Ik heb de adviezen over het toevoegen van bacterien niet uitgevoerd. Het komt mij voor dat bacterie leven zich spontaan zal ontwikkelen in een vijver, misschien duurt het langer dan een fles nutrificerende bacterien in je vijver te gooien. Er zijn overigens zoveel merken in de handel van duur tot zeer duur dat je ook al niet meer weet wat het beste is en of het hele verhaal over de waarde van het toevoegen van bacterien nu wel of niet serieus genomen moet worden.

Hoi Frederik,

voor wat betreft het laatste: in jouw situatie is het prima dat je hebt gewacht op Moeder Natuur... Een potje baccies helpt dan wel... (er zitten helaas niet alle bacteriën in) maar het is zeker geen garantie voor een filter dat kant en klaar is. Je hebt vele malen meer van die bacteriën nodig dan wat er in de flesjes zit.
het is zeker wel een flinke duw in de goede richting, maar aan de andere kant kan de natuur het best zelf en zeker in een voorzichtig bezette vijver.

Ada Hofman heeft veel mensen geïnteresseerd voor de vijverhobby. Jammer is dat zij in haar boeken en artikelen te weinig scheiding aanbrengt en andere denkwijzen aanvalt. Haar methode werkt prima bij plantenvijvers met weinig of zonder vissen. Voor andere situaties blijft dat gewoon een utopie.
We mogen namelijk niet aannemen dat de vijver een ecosysteem is dat in staat is om zichzelf te onderhouden. Het is een gesloten systeem, en veel te klein om zichzelf schoon te houden. Etienne heeft hier al de nodige uitleg bij gegeven.

Veel succes en plezier verder met de vijverhobby.

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
Frederik
(@frederik)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 111
Topic starter  

Bedankt voor de aanmoedigingen 🙂 Ik ben er nu inmiddels ook wel achter dat een vijver niet in staat is zichzelf te onderhouden en dat je op een gegeven moment toch moet ingrijpen om het één en ander bij te sturen, ook al beweert Ada Hofman anders. Haar boeken zijn een mooi begin, maar haar theoriën zijn (nu) voor mij ook utopisch.
Afin ik heb de boel nu weer mooi op orde en kan weer van een stralende heldere vijver genieten 🙂

Ik zie nu pas dat je vlakbij mij om de hoek woont 😀 Mooie viskweker in Eck en Wiel, heb er eergisteren nog een boel zuurstofplanten gekocht a 1 euro wat volgens mij heel goedkoop is en ze hebben een pracht collectie vissen !


   
BeantwoordenCiteren
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 583
 

Frederik wrote:
Ik zie nu pas dat je vlakbij mij om de hoek woont 😀 Mooie viskweker in Eck en Wiel, heb er eergisteren nog een boel zuurstofplanten gekocht a 1 euro wat volgens mij heel goedkoop is en ze hebben een pracht collectie vissen !

De wereld is klein.. 😀


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.