Vorig jaar juni heb ik een vijver ingericht van ongeveer 2 bij 2 meter en ruim 80 cm diep, met randen die loodrecht aflopen. met daarbij een klein beekje.
Na enige tijd heb ik hier vissen in gezet.
In de herfst begon zich al alg te vormen.
Na de vorst waren al deze algen er nog en deze hadden zich aan de randen van de vijver (rubberfolie) op alle diepten, plantmandjes maar ook de zuurstofplanten gehecht. Over de hele bodem ligt een dikke laag van de algen.
Als ik ze er uit van is de kleur lichtgroen.
Veel van de zuurstofplanten zijn weggekwijnd en ook de waterlelies kwamen niet op. Een nieuwe waterlelie, die ik er onlangs in heb gezet, lijkt ook slecht aan te slaan.
De vijver heeft vrijwel de hele dag de volle zon.
Wel staat (bij de buren) een berk in de buurt die voor veel bladtroep zorgt en een andere boom die nu ontzettend veel bloesem laat vallen. Ik probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat dit in de vijver komt, verder vis ik het er regelmatig uit.
Alle vissen hebben overigens de winter goed overleeft en het grootste deel van de moeras planten ook.
Wat kan er aan de hand zijn en wat kan ik het beste doen?
Draadalgen wijzen op veel voedingsstoffen in het water, het is ook een teken dat uw water goed is. Vis ze er zoveel mogelijk uit met een (propere) WC borstel, bevestigd aan een stok.
De meeste zuurstofplanten houden van kalkrijk water, bij te zuur water verslijmen ze. Het kan ook aan de algen liggen, die de zuurstofplanten overwoekeren, zodat het zonlicht er moeilijk bij kan.
Het gebeurt wel meer dat een waterlelie het eerste jaar niet goed aanslaat. Hier kun je proberen de waterlelie eerst dicht aan de oppervlakte te zetten en stelselmatig dieper, naargelang hij zich ontwikkeld.
Bedankt voor de tip.
Het wegkwijnen van de zuurstof planten wijt ik dan aan de algen omdat ze inderdaad helemaal ingepakt zijn door deze algen.
Ik zal de waterlelie in ondieper water zetten.
Ik heb hetzelfde fenomeen.ik heb wel geen last van algen.
mijn zuurstofplanten groeien niet te best. de rest van de planten doen het dan weer prima. ook dacht ik dat mijn waterlelie stuk was. tot ik ze eruit haalde, zag ik scheuten en nam vijveraarde en wat van die voedings korrels en...ze staat al boven en er is al een vertakking.
ik vernam dat sommigen net nadat de vijver ijsvrij is kalk toevoegen gewoon om deze reden. zou het dat toch aan de waterkwaliteit zijn.
iemand ervaring?
groeten
Wat zijn uw waterwaarden Cybersurf?
Zuurstofplanten die wegkwijnen ligt heel vaak aan een te lage hardheid. Te zuur water dus.
Wat is een goede watertest?
Ik heb er een van velda. ph en kh is nog wel te meten, maar van de gh test is de kleur zo slecht te zien dat je niet of nauwelijks ziet wanneer de kleur omslaat.
Verder vind ik de aanbevoolen waardes die in de twee boekjes vermeld worden verwarrend.
Welke dingen zijn belangrijk om te testen? Wat is het beste moment van de dag voor de testen wat zijn de aanbevolen waardes?
webmaster,
mijn water waarden zijn:
No_3: tss 0-10
No_2: 0
GH: 10
KH: 10
Ph: 7.6
mijn goudvissen hebben een paai uitslag, maar mijn grootste krijgt zwart...ik dacht aan visluis...maar na controle weet ik het niet. het is alsog hij gewoon zwart krijgt.
iemand ervaring of een idee hierover??
alvast bedank
Beste Arjan,
Ik had (en heb) een gelijkaardig probleem met draadalgen. De dikke laag die zich na de winter op de bodem van de vijver bevond heb ik er met een schepnet uitgehaald. Dit ging vrij makelijk, het was een hechte massa.
Daarna komt het er op aan om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit het water te halen via planten of bacteriën zodat de draadalgen 'verhongeren'. Ik heb elders in dit forum een vraag gesteld naar welk type planten het meeste voedingstoffen uit het water haalt (type moerasplanten, zuurstofplanten worden constant opgepeuzeld door de koi). Tot nu toe heb ik nog geen goed antwoord ontvangen.
De slijmen tussen de zuurstofplanten en op ondiepe plaatsen gaan weg als de ph van het water daalt. Dit heb ik duidelijk kunnen vaststellen met de buur. Ook vijverliefhebber, maar geen koi's en dus wel zuurstofplanten in de vijver :). Turf of andere ph- hulpmiddeltjes zijn dus een mogelijke oplossing voor de slijmen. Bij turf kleurt het water wel een bruin, ik heb de turfzakjes zelf na een tijdje verwijderd (met een even hoge ph als vroeger na een paar weken tot gevolg 🙁 ).
Niet echt een kant en klare oplossing dus, maar als ik de meeste problemen en antwoorden eens bekijk op deze (overigens fantastische) site is een vijver onderhouden niet echt een exacte wetenschap :).
werner:
ik heb hier ergens in het forum gelezen dat je ph stabiel kunt houden met gebroken oesterschelpen. als ik me niet vergis onder waterwaarde.
je kan maar proberen zeg ik altijd.
groeten
Alvast bedankt voor de antwoorden rond de hoge ph en de te verwachten documenten.
Op een korte testperiode met turf na is de ph van mijn vijver steeds zo hoog geweest. Ook een aantal vijvers in de buurt hebben een gelijkaardige ph... waarschijnlijk zure regen of zo :rolleyes: De vissen hebben er geen zichtbare last van, en de slijmhuid is in uitstekende conditie (volgens een visdokter)... Als er een goede oplossing uit de bus komt zal ik zeker de ph laten dalen tot de voorgeschreven waarden, maar gezien de omstandigheden is dit is zeker geen prioriteit op mijn vijver todo-lijstje.
De vraag ging eigenlijk over "hongerige" waterplanten die goed groeien in stromend water (bovenop een substraatfilter dus) om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit het water te halen. Enig idee of ervaring welke planten ik best gebruik?