The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
zwemblaas infectie

 

(@spike)
Trusted Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 65
Topic starter  

Klopt het dat een zoutbad helpt tegen een infectie op
de zwemblaas bij koi's of moet men het van zichzelf
laten genezen?

Vrgr.


   
Citeren
(@timpie)
Reputable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 430
 

Hallo Spike,

Problemen met de zwemblaas kunnen verschillende oorzaken hebben als uitlokkende factor. Het is niet altijd gezegd dat dit daarom een infectie is wil ik maar zeggen. Zout kan toegepast worden bij vissen met zulk probleem omdat het (door zijn osmotische eigenschappen) het werk verlicht dat de (zoetwater-)vis onder normale omstandigheden moet leveren om vocht uit zijn lichaam kwijt te raken. Het is dus in dit geval een ondersteuningstherapie.
Bij een zwemblaas aandoening zorg je best dat de vis in ondiep water zit zodat hij minder moeite moet leveren om zijn positie in het water te handhaven. Om goed te zijn laat je best door een dierarts nagaan wat de exacte oorzaak is om dan een gerichte verdere behandeling in te stellen (bvb. antibiotica bij een bacteriële infectie).

Hopelijk beterschap met je vis!
vriendelijke groeten, Timpie


   
BeantwoordenCiteren
(@Eric B.)
New Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1
 

Bij een zwemblaasontsteking zijn er verschillende factoren die hierbij een rol spelen, en die kunnen zijn zoals plotselinge veranderingen in de watertemperatuur of een infectie door bacteriën.
Zichtbare symptomen zijn dan dat een vis moeite heeft de positie in het water te handhaven en de vis helt naar één zijde licht over, of drijft op een zijde of op de rug
De behandeling kan pas bij een juiste ziekte beoordeling van een specialist. Soms kan er verbetering in de situatie optreden als de vis wordt overgebracht in een aparte bak met ondiep water, dat ongeveer 5 graden C warmer is dan het water in de vijver. Voor geval dat er bacteriën bij betrokken zijn kan in de aparte bak een antibacterie middel worden gebruikt. Het toevoegen van wat aquariumzout kan nuttig zijn. De dosis moet maximaal 1 gram per liter water zijn.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.