The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
wond

9 Posts
3 Users
0 Reactions
4,673 Views
jurgen
(@jurgen)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 41
Topic starter  

Ik heb een showa met een grote wond aan de zijkant,die maar niet wil genezen.De wond wordt regelmatig behandeld met propolis, het lijkt zelfs of de wond groter wordt .Een paar weken geleden een afstrijkjes laten nemen en alles was goed.Bestaan er goede wondhelende produkten?


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Beste Jurgen,

Als het een troost mag zijn, de webmaster heeft zelf 5 gevallen gehad dit jaar. vier zijn er genezen eentje is er dood. Ik heb dus wat ervaring op dit gebied. Ook bij mijn vissen werd niets ontdekt onder microscoop.

De vier die genezen zijn ook met propolis behandeld, met heel bevredigende resultaten hoor.
Het is wel belangrijk dat u de wond eerst grondig reinigt en dode schubben wegneemt en dan er pas propolis opsmeert of opspuit anders kan het product niet inwerken. Dode schubben zijn kleurloos en laten makkelijk los als u erover wrijft met de vinger. Doe dit in de richting van de schubben en wrijf van kop naar staart van de vis. Zet wat druk op uw vinger en wrijf goed door. U zult merken dat de dode schubben meekomen. Deze moeten echt weg hoor. Heb geen schrik om deze schubben weg te nemen. Met een watten stokje kunt u onder de nog goede, naastliggende schubben eens reinigen. Reinig de wond vervolgens met een keukenpapiertje of velletje wc papier. Hiermee haal je eventueel etter en ander vuil weg. Nu kunt u er proplis opsmeren of opspuiten. Met een watten stokje wrijft u best wat van het propolis onder de naastliggende, gezonde schubben.

U zult de vis wel eerst moeten verdoven om de wond te zuiveren, te ontdoen van dode schubben en er vervolgens propolis op in te laten werken.

Hou de vis goed in het oog. Een genezende wond kunt u heel goed herkennen aan een witte aanslag op de wonde.

Eén behandeling volstaat meestal niet en u zult de vis eens terug moeten netten en opnieuw eventueel dezelfde procedure moeten doorlopen die ik hierboven beschreef.

Als u echt merkt dat de vis niet geneest dan doet u er goed aan om de vis te laten inspuiten met een antibiotica.


   
ReplyQuote
johan (bel)
(@johan-(bel))
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 91
 

hoi webmaster

ik hoop niet dat ik het ooit hoef mee te maken om mijn vissen te behandelen tegen wonden, maar voor het geval het wel nodig blijkt te zijn zou ik graag willen weten hoe je een vis het beste kunt verdoven ???

en welke propoliswondseal (merk)kan ik dan het beste gebruiken en wat is het beste ,de sprayvorm of de zalfvorm?

groeten johan


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Goed dat u dit vraagt want vroeg of laat kunt u hiermee eens geconfronteerd worden.
Let wel, deze uitleg is geschikt voor het verdoven van koi.

In de vijver handel kunt u handige verdoving producten kopen. Eentje ervan is Kusuri Masuizai. Vraag even bij uw favoriete vijverspeciaalzaak welk verdovingsmiddel ze in huis hebben want er zijn er wel een aantal.

U neemt een bak of vat en doet er genoeg vijverwater in totdat de te behandelen vis net genoeg volledig in het water zwemt. Meet nauwkeurig hoeveel liter vijverwater u hebt en afhankelijk daarvan moet u dan een hoeveelheid verdovingsvloeistof in oplossen. Goed mengen. Lees in ieder geval goed de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

U plaatst de vis in de bak met de verdovingsvloeistof en dan laat u hem maar rustig rondzwemmen. Blijf er wel bij. U zult zien dat na een tijdje de vis lichtjes zal wankelen totdat hij volledig zich de op de zijkant draait. Til de vis op, als u merkt dat hij nog spartelt plaats u hem terug totdat hij dat niet meer doet. Als de vis kalm blijft is hij klaar voor behandeling.

Na behandeling plaatst u de vis gewoon terug in de vijver of laat u de vis bijkomen in een bak met zuiver vijverwater. Het kan enige tijd duren alvorens de vis terug wakker wordt. (paar minuutjes) Hangt af van conditie van de vis, watertemperatuur enz. U kunt misschien een luchtsteentje in de bak plaatsen om de vis sneller te laten bijkomen.

Welke propolis product? Persoonlijk heb ik mijn koi behandeld met Hi Nature. Kijk op de hoofdpagina van deze site onder nieuws ‘Nieuw natuurproduct HI NATURE voor wondverzorging’ Het wordt op de markt gebracht door groothandel Fishes Delight Nederland. Er zijn wellicht nog andere producten. In de apotheek kunt u ook propolis producten kopen.

Spray of zalf? Persoonlijk heb ik enkel maar ervaring met de spray. Een zalf heeft misschien het voordeel dat het beter op de wonde blijft. Een spray heeft dan misschien weer het voordeel dat u het genezingsproces van de wonde beter kunt observeren. Een zalf legt misschien een dikkere laag op de wonde waardoor u niet goed kunt waarnemen hoe de wonde evolueert.


   
ReplyQuote
jurgen
(@jurgen)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 41
Topic starter  

De wond is direkt gezuiverd door Annie van paradise of koi die ook het het uitstrijkje genomen heeft.Ik zal voorlopig de wond blijven observeren en bij geen verbetering laten inspuiten met antibiotica.
Alleszins bedankt voor de reactie.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Jurgen,

Mijn zieke koi werden ook met de microscoop onderzocht bij Paradise of Japanese koi (is het dichts bij mij in de buurt). :):)


   
ReplyQuote
johan (bel)
(@johan-(bel))
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 91
 

hoi webmaster

bedankt voor de uitleg over het verdoven van koi.

als ik een soort van EHBO pakket zou moeten samenstellen van wat ik eigenlijk in huis zou moeten hebben voor het geval dat er iets met een vis gebeurt ,wat heb ik dan allemaal nodig.
je hoort te vaak dat als er iets met een vis gebeurt dat de dealer net op vacantie is of de afstand om iets te gaan halen is te groot,dus ik wil op m,n voorwerk zijn en een soort EHBO koffer voor m,n koi samenstellen zodat ik direct kan reageren op ziektes en beschadigingen/wonden.
en hoelang blijven verdovingsmedicijn en wondseal goed.

alvast bedankt

johan


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Eigenlijk zou iedere koi keeper zo'n EHBO koffer moeten hebben. Weet je welk soort koffer uiterst geschikt is? De Belgische bevolking heeft enkele jaartjes terug zo eens een groen containerbakje gekregen om gevaarlijke stoffen, overschotten van medicijnen in op te bergen en zo. De milieubox heet het. Als je tot de gelukkigen behoort die de container openkrijgt :):) is dit ideaal en een veilige manier om een EHBO koffer van te maken. Een oude frigobox en zo zou ook gaan hoor maar de milieubox heeft als enorm voordeel dat het deksel openklapt en dat je er in geopende stand je spullen in kunt plaatsen waar je gemakkelijk aankunt. De milieubox wordt dan toch nuttig gebruikt nietwaar?

Wat zou je zeker moeten hebben als EHBO materiaal?
- Verdovingsvloeistof
- pincet om eventuele dode schubben te trekken.
- schaartje om eventueel een beschadigde vin mee te knippen
- rolletje wc-papier of keukenrol om wond mee te reinigen of vis mee af te dekken tijdens behandeling (eerst nat maken en dan op de vis leggen)
- spray of zalf om op de wonde te smeren
- watten stokjes
- naast de EHBO koffer ook altijd een schepnet en een bak om de koi in te verdoven en/of te behandelen.

De houdbaarheid hangt af van product tot product. Dit loopt meestal van een jaar tot twee jaar. Propolis spray heeft bijvoorbeeld een houdbaarheid van een twee jaar en heeft als prachtig voordeel dat wanneer de houdbaarheid verstrijkt je de fles gewoon kunt verdelen over een hoeveelheid visvoeder. Zo gaat er niks verloren. Chemische producten zijn minder lang houdbaar en u zult altijd wel een overschot hebben.

U kunt ook producten gebruiken die voor de mens geschikt zijn (dubbel gebruik) zoals isobetadine (houdt wel niet lang als het in contact komt met water) of het bekende rode ontsmettingsmiddel (wel op basis van water en niet op alcohol gebruiken)

Hou in ieder geval de producten op een donkere, koele plaats.


   
ReplyQuote
johan (bel)
(@johan-(bel))
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 91
 

bedankt moderator

je uitleg was duidelijk en ik ga zo snel mogelijk een EHBO koffer samenstellen.

groeten johan


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.