The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
witte waas

7 Berichten
5 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
4,535 Bekeken
(@erida)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

hallo ik ben sinds een jaar bezig met vijvers (beginneling) en nou heb ik 1 karper die bij aankoop zwart en oranje was maar nu begint het zwarte een witte waas te krijgen en de vis zwemt zeer onrustig rond maar eet wel goed.Mijn water waardes zijn conform de velda vijver tests.Is dit een veel voorkomende ziekte?.Gaat het vanzelf over?.uitstrijkje maken?
Hoe maak je een uitstrijkje?


   
Citeren
(@bram-koi)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 4
 

Het is natuurlijk onmogelijk om vanaf hier een juiste diagnose te stellen. Maar ben er van 99% van overtuigd, dat je te maken hebt met een begginende schimmel infectie. Ikzelf gebruik hiervoor Sapro (verkrijgbaar bij praxis/tuin centrum) of Alparex van Colombo (verkrijgbaar bij vijver winkel) Beide middelen zijn ongevaarlijk indien de juiste dosering wordt aangehouden. Heb dit het vaak meegemaakt als ik weer eens met vissen thuis kwam van een particulier. Wil je echter zeker van je zaak zijn, ga dan naar een vis handel waar ze een uitsrijkje kunnen maken van je vis. Ze kunnen dit dan onder een microscoop bekijken, en zullen dan een exacte diagnose kunnen stellen


   
BeantwoordenCiteren
(@dutchkoi)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 14
 

uitstrijkje is afstrijkje en je moet zeker weten met welke parasiet je te maken hebt om te weten wat je moet gebruiken.

als je weet waar je mee te maken hebt dan ff hier antwoorden en wij geven advies.

Ria


   
BeantwoordenCiteren
 MB@
(@mb)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 36
 

zou wel eens extra slijn kunnen zijn voor een beter afweer te hebben tegen parasieten dus doen wat hier boven gescherven is dan komt alles goed

MB@


   
BeantwoordenCiteren
(@erida)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

De vis is weer beter hij had toch last van een soort schimmel wat ze vaker in het voorjaar op kunnen lopen.Ik kwam vorige week iemand tegen waar ik een keer een paar vissen van gekocht heb en die bood mij aan om er naar te kijken.Ik ben er heen gegaan met de koi en hij heeft hem onderzocht en een weekje bij hem in een quarantaine bak gezet en nu zwemt hij weer vrolijk rond in mijn vijver.
wat hij gedaan heeft: 1 keer een kwartier in een bak met vijverwater en zout,en na 2 dagen is hij met een 3daags kuurtje begonnen tegen parasieten.
Hij heeft mij geadviseerd om een microscoop te kopen als ik mijn hobby uit wil breiden,en een cursus te nemen,en de volgende keer eerder actie te ondernemen.
Bedankt voor jullie reacties.


   
BeantwoordenCiteren
(@dutchkoi)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 14
 

Hallo,
Je hebt dus het juiste gedaan.

Veel succes met je vissen en schaf een microscoop aan en volg een cursus daar voorkom je veel problemen mee in de toekomst.

Ria


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Fantastische voornemens Erida. Heel goed punt heb je daar. Eerder actie ondernemen. Uiterst belangrijk, niet te lang wachten. Veel visziekten zijn gemakkelijk te behandelen op voorwaarde dat je weet welke ziekte het is. Zo kun je ook de goede behandeling geven en kun je de ziekte aanpakken als het nog niet te laat is.

Fantastisch dat hier geopteerd werd voor een quarantaine behandeling. Het was een enkel geval, Enkel deze vis had het probleem. In zulke gevallen altijd apart nemen en niet de ganse vijver gaan ontsmetten. Gezonde vissen behandelen tegen een ziekte die ze niet hebben kan meer schade doen aan vis zelf en aan het ganse vijvermilieu. Knap geregeld. soms kan het wel nuttig zijn om een complete vissenbestand behandeling te doen. Als blijkt dan 8 op de 10 vissen de ziekte hebben dan kun je haast niet anders natuurlijk. De behandeling is dan een noodzakelijk kwaad zeg maar.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.