The Pond Library

Vraag en Antwoord

Witte vlekken goudv...
 




Witte vlekken goudvissen

Lid
Berichten: 240
Topic starter

Beste medevijvereigenaren, graag zou ik er achter willen komen wat de witte vlekken op mijn goudvissen zijn. Hieronder alle informatie die belangrijk kan zijn inclusief de beste foto die ik er van kon nemen.

Alle informatie is verzameld van het afgelopen jaar omdat de vijver inclusief vissen bij de aankoop van het huis zaten.

Ongeveer twee maanden geleden is de vijver (10m3) compleet leeg geweest omdat deze al zeker een jaar (en misschien wel veel langer) enorm troebel was. Dit voornamelijk door erg veel zand en dergelijke op de bodem wat door de vissen (ook 1 koi) steeds weer in het water terecht kwam. Er is zo veel mogelijk water (2/3) weer terug de vijver ingepompt na verwijderen van al het bodemzand. Tevens is de bodem nu gelijk voorzien van bodemsubstraat. De rest van het water (1/3) is geleidelijk weer bijgevuld met leidingwater.

Nadat het terug gepompte troebele water bezonken was is de vijver voor eerst na een dik jaar weer helder. Het filtersysteem (oase) en nieuwe waterplanten zorgen er tot nu goed voor dat dit zo blijft.

Alle vissen (1 grote koi, 1 grote winde en veel goudvis) hebben het allemaal goed doorstaan en overleefd en gedragen zich allemaal nog hetzelfde. Hiermee bedoel ik vooral dat ze met z'n allen naar de voerplek zwemmen zodra ik aan kom lopen om ze te voeren. Ze eten dus nog even goed als voorheen.

Nu valt het me ineens op dat er veel goudvissen zijn met redelijk grote witte vlekken of strepen die ik eerst nooit gezien heb (compleet oranje). Het lijkt echter alleen wit geworden te zijn, de schubben zitten er nog en er zitten geen slierten of andere uitstulpingen op. Na wat onderzoek kom ik steeds witstip tegen maar dat ziet er compleet anders uit en is veel kleiner. De koi en winde hebben trouwens geen verkleuringen.

Als laatste heb ik nu twee metingen uitgevoerd van het water en die zijn eigenlijk precies wat ze moeten zijn op een iets te hoge ph waarde na, nl. 8.

Is dit toch één of andere ziekte/schimmel of beschadiging (door substraat?) of zijn ze aan het verkleuren door hun leeftijd/helderder water?

Aangezien de vijver dus bij het huis kwam heb ik nog niet alle kennis in huis en hoop dat ik alle belangrijke info doorgegeven heb. Ik vind het alleen zielig voor de vissen als dit een ziekte is en ook voor mezelf aangezien ik enorm van de vijver en de bewoners geniet.

Alvast erg bedankt voor uw advies!

Bijgevoegde bestanden


   
Lid
Berichten: 50

witstip is het zeker niet , de foto' is echter niet duidelijk genoeg om goed de vlekken te beoordelen , probeer er eens een te netten en neem dan een foto in een blauwe bak of kom, op het eerste zicht lijken het gewoon verkleuringen te zijn , maar kan dat niet met zekerheid zeggen


   
Lid
Berichten: 228

Hoi,

Als ik naar de foto kijk, lijkt het mij verkleuringen in de vis zelf en geen ziekte.
Waarschijnlijk zijn deze vissen kruisingen van goudvis met sarassa, ook omdat sarassa zelf al in verschillende rood-wit schakeringen zijn. Ik zou me niet te veel zorgen om maken.

Grtzs Patrick


   
Lid
Berichten: 310

Hallo,

ziet er inderdaad gewoon uit als een verkleuring, is hier ook gebeurt, vorig jaar zag ik het opeens en hield het in de gaten, maar de vis gedraagt zich normaal en er zijn geen vreemde plekken op de huid te zien.

Hou het voor de zekerheid goed in de gaten en let op het gedrag van de vis en op andere veranderingen op de huid. Als je het niet vertrouwd zoek dan een expert op, via foto's is het altijd moeilijk te bepalen wat er aan de hand is.


   
Lid
Berichten: 240
Topic starter

Zelf denk ik ook aan gewoon verkleuringen maar aangezien ik pas net fanatieker met de vijver bezig ben is mijn kennis over vijvers en vissen nog niet zo groot. In ieder geval bedankt voor de antwoorden en ik zal het in de gaten blijven houden. Mocht het gedrag veranderen of de verkleuringen erger worden dan zal ik een duidelijkere foto nemen.


   
Lid
Berichten: 240
Topic starter

Helaas blijf ik toch twijfelen over de witte vlekken dus heb ik geprobeerd wat betere foto's te nemen van wat goudvissen. Helaas waren dit niet degene met de grootste vlekken en ook niet degene met wat zichtbare kleine beschadigingen die ik vandaag ineens zag. Wel zag ik ineens dat één goudvis (zie foto) een beschadiging aan z'n kieuw heeft. Bij de andere lijken de kieuwen wel nog in orde te zijn. Aangezien het al wat aan het schemeren was zijn deze foto's ook niet perfect 🙁 De vijver is altijd troebel geweest dus sinds alles weer helder is zie ik de vissen voor het eerst goed waardoor de witte vlekken nu zo goed opvallen.

Verder viel het me op dat er ook veel witte vlekken zijn op de kieuwen van de goudvissen. De winde en koi hebben trouwens nergens last van. Er gaan gelukkig nog steeds geen vissen dood en ze zijn nog steeds even actief als vroeger met rondzwemmen en eten.

Als laatste viel het me op dat 's ochtend de goudvissen als een dolle te keer gaan, groepjes goudvissen "jagen" achter anderen aan en duwen ze even boven het wateroppervlak uit.

Nu ik dit zo even terug lees lijkt het wel erg op paargedrag? Zouden ze hier ook wat kleine beschadigingen van kunnen op lopen? De witte vlekken zouden hier ook mede van kunnen komen (plus kruisingen sarassa). De meeste goudvissen zitten volgens de vorige eigenaar al zeker meer dan 5 jaar in de vijver.

Ik begon dit verhaal met twijfel maar heb net mezelf overtuigd dat het met paargedrag te maken heeft 😀

Bijgevoegde bestanden


   
Lid
Berichten: 50

het gedrag dat je beschrijft is 100% paaigedrag en het is volkomen normaal dat dit de nodige beschadigingen met zich meebrengt

op de foto's zie ik ( volgens mij ) geen abnormale vlekken
het is nu misschien moeilijk om te zien tijdens de paai , maar heb je de vissen al overdreven veel zien flitsen en schuren ?


   
Lid
Berichten: 240
Topic starter

Bedankt voor de reactie, ben "blij" om te horen dat de kleine beschadigingen van het paaien kan komen. Heb nog wat verder zitten rond zoeken en het viel me op dat juist de iets grotere (vaak minder fel oranje) goudvissen de beschadingen hebben. Nu denk dat ik dat de vrouwtjes zijn, klopt het dat deze de meeste kans op beschadigingen kunnen oplopen tijdens de paai?

Gisteren heb ik nog even hun gedrag in de gaten zitten houden en zag dat sommige vissen even stil hingen bij bladeren van een waterplant. Na een tijdje zwommen ze weer lekker mee met de rest zoals ze altijd doen. Dit is het enige wat me opviel en zie ze iig niet schuren en flitsen.

De foto's zijn eigenlijk van de verkeerde vissen genomen maar dit waren de enige die ik snel te pakken kon krijgen. Aangezien één een kieuw beschadinging had en je de witte vlekken wel op de kieuwen kan zien dacht ik ze toch maar te posten.

Iik blijf het gewoon in de gaten houden en mocht het erger worden of nadat ze klaar zijn met paaien niet afneemt dan open ik dit topic wel weer.

Thnx


   
Lid
Berichten: 240
Topic starter

Dacht even een update te doen van het topic om het goed af te sluiten. Alle vissen zijn nog spring levend en hebben het prima naar hun zin. De witte vlekken zijn bij de meeste goudvissen niet verder doorgezet (maar zijn er nog wel) en een paar zijn er nu helemaal wit. Dit bij zowel de oudere grote en jonge kleinere vissen. Leeftijd maakt blijkbaar niet zo veel uit bij verkleuren.

Waarom het verkleuren ineens gestart is weet ik nog steeds niet. Het enige wat ik me laatst bedacht is dat er meer zonlicht op de vissen kan komen omdat het water nu veel helderder is en ze ook steurvoer eten wat eigenlijk niet voor goudvis bedoeld is. Ik voer natuurlijk eerst drijvend voer voor de goudvissen en koi en daarna pas aan de andere kant van de vijver het steurvoer maar ook hier eten ze helaas het nodige mee. Aangezien de steuren er het eerst bij zijn en goed groeien zit ik hier alleen niet zo mee.

Mocht iemand het verkleuren door zon of ander voer herkennen dan hoor ik dat natuurlijk graag.


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.