The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Witte pukkel

6 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
3,588 Bekeken
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 276
Topic starter  

Nu zit ik zelf ineens met een koi met een witte pukkel op z'n staart. Ik heb al geprobeerd te achterhalen wat het is maar geen enkele foto die ik gevonden heb komt overeen. Het steekt uit en is spierwit. De koi zwemt echter actief rond en eet gewoon goed zoals normaal. De foto's zijn gemaakt in de vijver dus hopelijk zijn ze duidelijk genoeg. Door alle bloesem en dergelijke zijn alle andere witte puntjes veroorzaakt. Alvast bedankt voor de hulp.

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Hoi,

Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Dit zijn karperpokken. Sommige koi zijn er wat gevoeliger aan dan andere. Soms blijft het bij een paar pokjes soms wordt het wat erger maar eigenlijk kan je er niks aan doen tenzij ervoor zorgen dat je koi in optimale omstandigheden kunnen rondzwemmen.

Vroeger had ik ook een koi met regelmatig wat pokjes. Nu heeft hij er geen meer.
Soms kunnen karperpokken lang aanwezig blijven maar soms zijn ze ook meteen weg.

Karperpokken bij koi kun je vergelijken met koortsblaasjes bij de mens. Die kunnen zich ook manifesteren op bepaalde momenten en gaan weer weg. De ene mens is er gevoelig aan en de andere niet.


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 276
Topic starter  

Bedankt voor de snelle reactie, ik "hoopte" al dat het een karperpok was aangezien ik gelezen heb dat dit nooit heel ernstig is. Ook erg bedankt voor de verdere uitleg en informatie want als je karperpokken invoert bij zoeken op afbeeldingen via google dan krijg je de meest afschrijselijke foto's te zien. Ben blij dat ik het nu zeker weet 🙂


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 276
Topic starter  

Nog even een laatste update dat de pok al weer bijna weg is. Er was er nog één bijgekomen op de bek maar ook deze is weer aan het verdwijnen. Ik verwacht dat het gekomen is omdat ik redelijk veel water ververst heb om alle goudvissen uit de vijver te kunnen vangen. Hierdoor is er toch ineens tijdelijk een redelijke temperatuur en ph verschil ontstaan. Het is in ieder geval nog steeds de grootste smulpaap van de vijver 😀


   
BeantwoordenCiteren
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 358
 

Voor de karperpok is niet echt een verklaring, behalve dat het vooral voorkomt bij lagere watertemperaturen. Gelukkig is het ook niet echt een ernstig virus. In het allerergste geval, onstaat er een vergroeiing. Dit gebeurt slechts heel zelden. Er is dan ook geen medicijn voor deze ziekte. Ik denk niet dat het zal liggen aan je waterwissel (of de temperatuur moet hierdoor erg gezakt zijn), of aan je ph verandering, maar eerder aan de stijgende temperatuur van je vijverwater. Het zou ook maarzo kunnen dat je vis er volgend jaar weer een paar heeft. Dit word in de meeste gevallen minder naarmate de koi ouder word.

Fijn om te horen dat de pok wegtrekt! Ziet er toch een stukje mooier uit 😉

Grtz.


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

waterbeest;32120 wrote: Bedankt voor de snelle reactie, ik "hoopte" al dat het een karperpok was aangezien ik gelezen heb dat dit nooit heel ernstig is. Ook erg bedankt voor de verdere uitleg en informatie want als je karperpokken invoert bij zoeken op afbeeldingen via google dan krijg je de meest afschrijselijke foto's te zien. Ben blij dat ik het nu zeker weet 🙂

In erge gevallen kunnen karperpokken zich inderdaad manifesteren als dikke aanwassen in plaats van hier en daar eens een pokje. Vroeger ook zo eens een koi gehad.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.