The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
vraagje over guppies

 

(@jolanda)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 56
Topic starter  

ik had een aquarium met koud water en een aantal mooie guppies , de guppen deden het erg goed in het koude water , ze waren vlot en zagen er goed uit en kregen veel jongen, maar de planten was een ellende , het enige wat wilde groeien was de waterpest, andere plantjes gingen allemaal kapot, daarom het advies van de plaatselijke dieren(expert)winkel. je kunt er beter een verwarmings element indoen , de guppies zijn tropische vissen en zullen het meer naar hun zin hebben , de planten gaan beter groeien, maar doe het geleidelijk aan , iedere twee dagen ietsje hoger zetten , NOU!!! dat heb ik gedaan met als gevolg drie volwassen mannen dood een jong mannetje dood, vijf volwassen vrouwtjes dood en twee kleintjes , nog een heleboel jong grut wat naar beneden viel en tot overmaat van ramp lag vanmorgen ook de siamese algeneter dood onderin de bak,er zwemt nu bog één halfvolwassen vrouwtje rond en die ziet er ook al niet al te fris uit. wat een ellende!! wat moet ik hier nou mee??? kan ik die man aansprakelijk stellen voor zijn foute advies en nieuwe vissen vragen? ik weet het niet meer hoor , zo'n troosteloos bakkie. bah! groetjes jolanda


   
Citeren
 elin
(@elin)
New Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 1
 

Heb vroeger ook guppy's gehad. De grote vissterfte kan ik niet meteen plaatsen en ik weet niet of dit echt te wijten is aan de temperatuur. Ik zou in ieder geval aanraden niet meer bij die handelaar terug te keren want echt deskundig advies was dit niet. Guppy's hebben niet echt warm water nodig om te kunnen overleven zoals je al gemerkt hebt. De oorzaak van de plantensterfte is eigenlijk de samenstelling van het water. Planten hebben bepaalde voedingsstoffen nodig die ze uit het water halen en wanneer deze niet aanwezig zijn zullen deze afsterven. Daarnaast heb je eveneens het feit dat er veel planten verkocht worden als aquariumplanten maar welke eigenlijk van origine moerasplanten zijn. Deze worden door kwekers onder de juiste omstandigheden gezet, gekweekt als waterplant en dan verkocht. De GH en de Kh - waarde van je water hebben zeer veel invloed op je planten en als deze niet voldoen aan de eisen van je planten sterven deze dus af. Ook de temp. heeft niet veel invloed op het afsterven van planten. De Planten zullen alleen wat trager groeien als ze iets te koud staan. Ik zou adviseren eens naar een aquariumvereniging te stappen en daar eens bij aansluiten. Je krijgt daar massa gratis advies door andere liefhebbers en bij problemen heb je een enorme bron aan ervaring waar je gegevens uit kan putten zonder dat ze je allerlei dingen aansmeren die niet nodig zijn.


   
BeantwoordenCiteren
(@mini-freak)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 288
 

Dat is erg voor je Jolanda, maar je schrijft de guppen deden het goed in koud water?? De watertemperatuur mag een paar graden kouder of warmer zijn dan de kamertemperatuur. Wanneer de kamertemperatuur altijd ongeveer 20°C is, is het niet nodig om het water te verwarmen. Het is noodzakelijk om de watertemperatuur altijd hetzelfde te houden. Wanneer je water ververst mag het verse water ook niet teveel van de huidige watertemperatuur afwijken. Pas op voor sterke temperatuurwisselingen, de vissen geraken in schok en zullen sterven.. 🙁 dit zal bij jou het geval zijn.

De winkelier kun je in princiepe aansprakelijk stellen maar hij gaat natuurlijk zeggen dat je iets verkeerd hebt gedaan, het is zeer moeilijk te bewijzen waar de fout ligt. Toch kan het geen kwaad als je verhaal gaat halen en hem es vraagt hoe en wat. In feite had ie beter moeten weten een guppy kan 15 tot 20 graden verdragen en zoals ik al vermelde is dit een kamer temperatuur.

suc6


   
BeantwoordenCiteren
(@jolanda)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 56
Topic starter  

volgens de winkelier moest ik geleidelijk aan de temperatuur ophogen tot 26 graden, één guppy heeft het tot nu toe overleefd een jong vrouwtje, ik ben naar de winkel gegaan en heb het probleem voorgelegd , er word nu aangeraden de pomp gewoon te laten lopen tot woensdag en dan moet ik wat water meenemen naar de winkel , hij gaat het dan controleren , ik heb nu van hem wat jodiumvrij zout meegekregen en dat toegevoegd , als woensdag het water goed is krijg ik van hem nieuwe guppies om weer mee verder te gaan, ik zal er dan nog wat nieuwe visjes bijkopen, ik dacht aan platy"s , ik stelde voor om het aquarium geheel te verschonen , maar dat was niet nodig zei hij, hij dacht aan een bacterie , het enige wat ik nog heb toegevoegd zijn twee halve tabletten voor mest voor de plantjes, die heb ik in de wortelkluit gedrukt , kan het daar iets mee te maken hebben soms? :confused:


   
BeantwoordenCiteren
(@suuzzz)
New Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 1
 

Hooi;

Ik heb sinds ongeveer 3/4 dagen guppies. Ik had ze uit een dierenwinkel gekocht,
maar thuis had ik ze eerst laten wennen in zakje in water en toen erin gedaan.
Een vrouwtje, bleef in een hoekje stil zitten... ik dacht komt vast van de stress.
Maar de volgende dag, zwom ze opeens op de kop; en op haar zij.
De volgende avond was ze dood. De volgende dag toen ik 's avonds thuis kwam was er nog 1 dood van de 7, 1tje lag op zijn zij ; nog wel te ademen; half dood. En een ander lag ook op zijn zij; en kop en zwom nog een beetje.
Ik had 7 visjes. Nou deze avond; ging er nóg 1 op de kop zwemmen en op zijn zij ...
Nou heb ik er nog maar 2 over die redelijk normaal doen.
Ik had de guppies eerst op mijn kamer staan. Maar heb ze naar beneden verplaatst; omdat het daar warmer is.
Ik ben al naar de winkel terug gegaan en dat gezegt dat er 1 dood was('s avonds zag ik dat er nog meer dood waren ...)
Hij zei dat het waarschijnlijk van de kou kwam; en nou ben ik dus van plan apparaatje te kopen voor verwarmen van water...
Maar hoe moet ik tot die tijd zorgen dat het water normaal blijft? En dat de andere visjes niet ook nog dood gaan??? :confused: En komt het waarschijnlijk door het water?
En hoe kan het dat ze dan op de kop gaan zwemmen???:confused:

HELP! Wie weet wat ik hier aan kan doen? Het is heel vervelend... om telkens weer een nieuwe dode gup te zien!!!

Groetjes Suzan


   
BeantwoordenCiteren
(@jacob83)
Trusted Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 66
 

jolanda;18699 wrote: volgens de winkelier moest ik geleidelijk aan de temperatuur ophogen tot 26 graden, één guppy heeft het tot nu toe overleefd een jong vrouwtje, ik ben naar de winkel gegaan en heb het probleem voorgelegd , er word nu aangeraden de pomp gewoon te laten lopen tot woensdag en dan moet ik wat water meenemen naar de winkel , hij gaat het dan controleren , ik heb nu van hem wat jodiumvrij zout meegekregen en dat toegevoegd , als woensdag het water goed is krijg ik van hem nieuwe guppies om weer mee verder te gaan, ik zal er dan nog wat nieuwe visjes bijkopen, ik dacht aan platy"s , ik stelde voor om het aquarium geheel te verschonen , maar dat was niet nodig zei hij, hij dacht aan een bacterie , het enige wat ik nog heb toegevoegd zijn twee halve tabletten voor mest voor de plantjes, die heb ik in de wortelkluit gedrukt , kan het daar iets mee te maken hebben soms? :confused:

heb je wel een voedingsbodem aangelegt voor je planten ?

Dat is wel nodig voor sommige planten...dus echt een soort potgrond maar dan voor waterplanten.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.