Na de lange winter heb ik in mijn koivijver enkele koi zwemmen met harde, witte slijmachtige knobbeltjes op de staartvinnen, vissen zien er gezond uit en hebben er verder geen last van.Alleen bij één koi is de staart rafelig.
Het kan vispokken zijn bij de ene, bij de andere die wat rafelig is kan het een tumor zijn 😡 . Laat een microscopisch onderzoek doen. Misschien meer omschrijven hoe het er uit ziet. Lijken ze glazig te zijn, bijvoorbeeld 🙂 .
Eerlijk gezegt vind ik het altijd een linke bedoeling de "witte schimmel vlekjes".
Ik heb de afgelopen maand ook vissen gehad met dit soort knobbeltjes.
Ik dacht eigenlijk ook dat het vispokken waren, ook omdat ik ze bij een aantal vissen in de winter heb zien zitten.
Had voor de zekerheid een huidafstrijkje gemaakt maar kon geen costia of huidworm of ander predator vinden.
Vorige weekend zag ik helaas eentje met een behoorlijk grote bek, na heb eruit te hebben gehaald bleek het bekschimmel te zijn met over het lijf de diverse knobbeltjes.
Weer andere, waar het knobbeltje weg was was nu inmiddels een gaatje was ontstaan (gaten ziekte).
Ik heb dan ook een aantal anderen vissen eruit gehaald en bij de sommige bleken een staartvin te hebben met rooddoorlopende aderen en een verdikte anus. Ook waren de vinnen gerafeld (dit zijn naar mijn inziens de eerste tekenen dat er een bakterieele infectie op komst is zoniet al is)
Het was dus goed mis.
De vispokken bleken mischien vispokken te zijn geweest ! het is in iedergeval bij mijn vissen niet bij een onschuldig vlekje/knobbeltje gebleven.
Ik wil je geen schrik aanjagen maar observeer ze goed want bekschimmel en gatenziekte valt heel slecht op (omdat het vaak onder aan de bek of vin zit) en binnen een week kun je al goed de pineut zijn.
Gelukkig zijn de vissen nu een week verder weer 90% hersteld door een speciaal badje maar helaas zijn er dus weer medicijnen moeten bijkomen om ze er bovenop te helpen.
ps:
Ik heb ooit eerder een hoop vissen verloren doordat ik er te laat had ingegrepen. Ik denk dat je de betreffende vis moet isoleren om er in iedergeval voor te zorgen dat de rest niet wordt geinfecteerd (wat het ook dan mag zijn). Ik denk dan ook dat beschadigde vissen altijd apart moet worden gezet omdat ze tot een bron van een infectie kan leiden (parasiet, bacterie of virus).
In iedergeval suc6 en sterkte met de vis(sen)
Dit is een fijne reactie. Misschien kan jij ons nog vertelen welke medicijnen jij gebruikt hebt en hoe. Zo kunnen andere mensen er ook iets mee doen. Maar een microscopisch onderzoek is en blijft nodig.:p
Wanneer er sprake is dat de primaire oorzaak de eencelligen parasieten zijn dan zet ik ze eerst in een oplossing van kaliumpermanganaat voor 4minuten (maak eerst een stam oplossing van 10gram op een liter water) van de stamoplossing gebruik ik 100ml per 10liter water.
Vervolgens,
Bij een lichte bekschimmel zet ik ze in een bad van Phenoxethol van 1ml per 10liter water.
Je ziet na een dag of 2-3 langzaam de plekken oplossen lijkt het wel. Zelf heb ik ervaren dat na ongeveer een week de vis zogoed als genezen is van de bekschimmel. Hierna gaan ze in quarantaine voor een maand of 2.
De bekschimmel wordt vaak veroorzaakt door de pseudomonas bacterie welke vaak ook de vinrot veroorzaakt.
Phenoxethol is misschien meer bekend als narcose vloeistof voor vissen. Je gebrukt dan ongeveer 10ml op 20 liter water (is dus 5x krachtigere oplossing als het bad)
Wanneer de infectie zeer ernstig is (rooddoorbloeden neusholtes en gaten in de huid) dan geef ik voor de zekerheid een injectie met een breedspectrum antibioticum) zodat je de "binnenkant " ook meepakt.
Maar het belangrijkste is om de bron aan te pakken maar dit is niet altijd zo zwart/wit om te zeggen dat het aan een bepaald iets ligt. Ik krijg wel het idee dat wanneer de bodem erg vervuild is de kans op deze bacterieele infectie een stuk groter is, maar een vreemd voorval deed zich een maand geleden bij mij voor:
De periode dat mijn vissen bekschimmel kregen (in de vijver) kreeg mijn koikarper, welke al vanaf vorig jaar november in quarantaine binnenshuis zit, het ook ???? bijna op de zelfde dag, het enigste wat ik kon vastellen dat er veranderd is, is de temperatuur van buiten van de afgelopen maand.(Toeval ?)
Even nog een opmerking:
!!! Niet ieder medicijn hoeft altijd goed te werken !!!
Ikzelf heb zeer slechte ervaring met de "medicijnen"van columbo,
mischien dat dit bij andere mensen niet zo is.
Het enigste wat ooit heeft gewerkt bij mijn vissen is ooit trichinex geweest tegen witte stip.
Ook nu had ik voor de "proef" een 2-tal vissen in de BACTO gezet van colombo, dit om niet op een geneesmiddel te wedden, ook hier WEEER geen resultaat.
Groeten Patrick
ik zit zelf ook met een probleem,mijn koikarper is uit het watergesprongen en lag op de kant,met flink wat verwondigen,we hebben hem kunnen reddenmaar nu zie zijn staart er
niet meer uit allemaal rare slierten wat kan ik hier mee?
laten nakijken door en specialist voordat je er medicijnen in gaat kieperen.
De koi is eruit gesprongen dat is 1 van de eerste tekenen dat er iets op de koi zit.
Dan zal zijn slijm laag volledig verknald zijn en hierdoor en samen met de wondjes zal die infecties krijgen.
Dit alles is moeilijk te beoordelen dus beste is naar de specialist.