The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen




Uitpuilende ogen

 

 Hana
(@hana)
New Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Wij hebben enkele weken geleden een nieuwe koi in onze vijver geplaatst. Het is een Chagoi van een twintigtal centimeters. Sinds gisteren zondert hij zich af van de andere koi's en drijft hij een beetje lusteloos aan het wateroppervlak. Eten doet hij ook niet meer.

De chagoi zit nu in een quarantainebak, zo kunnen we hem beter observeren (zie foto's). Het eerste wat me opviel zijn de uitpuilende ogen, wat kan dit van ziekte zijn? Ook zijn er witte randen aan de kiemen. Ik vraag me ook af of ik me zorgen moet maken, het is nog maar de tweede dag dat hij zo is...

Iemand enig idee wat ik hieraan kan doen?
Hartelijk dank!

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
(@skrans)
Estimable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 104
 

is waarschijnlijk buikwaterzucht Maar Wacht even meer reacties af

Ik heb even het boek van Maarten Lammens geraadpleegd en hij zegt over buikwaterzucht

Een dosis van 7 kg/1000 L gedurende een tiental dagen dient men toe bij buikwaterzucht. LET OP ZONDER JODIUM

Buikwaterzucht (ascites, dropsy) :
Buikwaterzucht is een aandoening bij vissen waarbij ze een grote buikomvang hebben en de schubben van het lichaam af staan (dennenappel uiterlijk). Vaak wordt bij buikwaterzucht gedacht aan een besmettelijke aandoening, dit is echter bij Koi slechts bij 1% van alle gevallen. De besmettelijke ziekte is meestal een infectie met vistuberculose (visTBC). Buikwaterzucht is dus in bijna alle gevallen NIET besmettelijk.

Buikwaterzucht kan vele oorzaken hebben: een bacteriële infectie, virale infectie, een herpesvirus, mitraspora cyprini, een tumor, nierfalen door giftige stoffen, een chronische hoge ammoniakwaarde en andere oorzaken voor slechte watercondities. Bij bijna al de bovengenoemde oorzaken vindt er een opeenhoping plaats van stoffen of organismen in de lever en de nieren. Deze opeenhoping zorgt voor een weefselbeschadiging in de lever en de nier. De beschadiging kan zulke erge vormen aannemen dat de organen niet normaal meer hun functie kunnen uitvoeren. De waterhuishouding van de vis raakt in die situatie ontregelt en water blijft dan achter in de verschillende weefsels. Dit water zakt ten gevolge van de zwaartekracht en komt onderin de buikholte terecht. Het volume van de buik neemt toe en er wordt extra druk uitgeoefend op de buikwand met als gevolg dat deze strak gespannen wordt en de schubben rechtop gaan staan. Het water in de schubben wordt ook niet goed afgevoerd en per schub vindt er een opeenhoping plaats. De grote hoeveelheid water zorgt er voor dat de schubben nog meer overeind gaan staan. Indien er slechts enkele schubben overeind staan is de prognose nog redelijk. Als de vis echter helemaal een dennenappel wordt dan is de prognose slechter aangezien er dan grote weefselbeschadigingen hebben plaatsgevonden waardoor de orgaanfunctie verstoord is. Over het algemeen kan het orgaan slecht herstellen en de vis overlijdt aan de gevolgen hiervan.


   
BeantwoordenCiteren
(@proosje)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 228
 

Hoi,

Ook ik denk aan buikwaterzucht, zelf ook een paar gevallen gehad en altijd met fatale afloop. Eens je de symptomen duidelijk ziet is het voor het beestje meestal te laat.
In ieder geval succes en sterkte.

Grtzs Patrick


   
BeantwoordenCiteren
 Hana
(@hana)
New Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Dank je wel voor de reacties..
Visje is ondertussen overleden 🙁


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi,

dat is spijtig. Het zal waarschijnlijk wel buikwaterzucht zijn geweest, alleen kon ik op de foto's niets aan de schubben opmerken. Dus geen uitstaande schubben zoals bij deze ziekte het geval is.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.