The Pond Library

Vraag en Antwoord

Steur die raar doet...
 
Notifications
Clear all
Steur die raar doet !DRINGEND!

22 Posts
11 Users
0 Reactions
22.5 K Views
Daffyke
(@daffyke)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 11
Topic starter  

Hey iedereen,

sinds een week of 3 heb ik een diamandsteur bijgekocht. Ik had al een zitten en die doet het uitstekend in mijn vijver van 2500 liter met andere vissen als koi's, schubbekins, goudvissen en goudwindes.
Nu ga ik daarnet kijken naar de vijver en mijn steur ligt stil op de bodem van de vijver zonder beweging. ik blijf even kijken en uiteindelijk zwemt hij verder. Ineens kantelt hij op zijn rug. Op die moment heb ik een blauwe wasmand gevuld met water van de vijver en heb ik de steur in de wasmand gezet. Ik had ook al willen zien dat hij zelden eet. ik geef elke dag 2 tot 3 maal kleine hoeveelheden eten aan de steurs steeds op dezelfde plaats. Ik heb nu ook wat eten in de wasmand gelegd bij de steur die nog steeds stil blijft liggen. Ook heb ik methileenblauw in het water van de wasmand gedaan voor te ontsmetten.

Is dit goed en wat kan ik nog meer doen om mijn steurke te helpen?

Greetz Daffe


   
Quote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Heel veel zuurstof toedienen, dan heeft hij misschien nog een kans.
Hoe groot is die steur?
Begint hij al krom te trekken?
Geef eens een beetje informatie, ook over je vijver...


   
ReplyQuote
Daffyke
(@daffyke)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 11
Topic starter  

welke info wil je allemaal hebben?

de waterwaarden ken ik ni 100% van buiten maar er zit nog een diamantsteur in de vijver en die doet het prima. Ik ben momenteel veel zuurstof aan het toedienen en ik heb gehoord van de winkel dat ik de vis best in water met 3gram zout per liter water zet ipv metyleenblauw in het water.

de vijver is 2500liter en heeft 3 vormen van zuurstoftoedining, volgens mij genoeg. er zit een 40 tal vissen in het water vooral eigen kweek. De steur is ongeveer een 3 tal weken in mijn vijver aanwezig en is al van in het begin een langzame zwemmer geweest. Maar hij zwom steeds mooi rondt in de vijver. De steur zelf is volgens mij ca 22 cm groot en is redelijk aan de magere kant. Ik geef dagelijks een 3 tal keer de steurs eten in kleine hoeveelheden. Als er nog dingen zijn die je wil weten over de vijver vraag dan maar.


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
 

Daffyke wrote: De steur zelf is volgens mij ca 22 cm groot en is redelijk aan de magere kant. Ik geef dagelijks een 3 tal keer de steurs eten in kleine hoeveelheden.

Daffyke,

ik denk niet dat die medicijnen je steur helpen... Waarom hebben zij dat aangeraden?

Trekt je steur ook krom? Het lijkt erop dat je steur is ondervoedt en/of er een luchtbel o.i.d. in zijn spijsverteringsstelsel zit...

Gr, Dennis.


   
ReplyQuote
Daffyke
(@daffyke)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 11
Topic starter  

als hij plat ligt op de bodem is hij soms wat krom en soms weer mooi recht. Als het een luchtbel is in zijn spijsverteringsstelsel hoe kan ik dat zien? en hoekan ik die eruit krijgen?? en hoe weet ik dat die er volledig uit is?


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
 

Daffyke wrote: als hij plat ligt op de bodem is hij soms wat krom en soms weer mooi recht. Als het een luchtbel is in zijn spijsverteringsstelsel hoe kan ik dat zien? en hoekan ik die eruit krijgen?? en hoe weet ik dat die er volledig uit is?

Ik ben n=bang dat het niet lang meer zal duren... De vis kan kromtrekken en zijn eigen organen verdrukken.

Ik heb eens gelezen dat de steur dan 'gespalkt' moet worden dmv een PVC buis. Kijk even tussen de artikelen op dit forum...

En ik hoop dat er hier iemand is die je er meer over weet te vertellen...

Gr, Dennis.


   
ReplyQuote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Een steur kleiner dan 30cm (zelf vind ik 35cm) worden beschouwd als baby steur. Deze hebben 10 keer per dag een beetje eten nodig willen ze ontwikkelen tot een volwassen exemplaar.
Een steur moet ook z'n eigen lichaamslengte 10 keer kunnen zwemmen zonder te keren d.w.z. een steur van 80cm heeft al vlug een vijver nodig van 8 meter lang. Hij zal er niet onmiddellijk aan sterven als hij het niet kan, maar zal stress geven met alle problemen vandien.
Ook planten horen niet thuis in een steurvijver, hier zou deze zich in kunnen vastzwemmen (steuren hebben geen achteruit).
Als een steur een luchtbel in z'n darmkanaal heeft, kan deze eruit gemasseerd worden door met de duim van het midden van de buik naar de mond toe te masseren.
Een steur die begint krom te trekken kun je spalken, wat ook kan is een pvc buis nemen en deze over de steur schuiven zodat z,n staart aan één kant en z'n borstvinnen aan de andere kant nog juist uitsteken. Staat een steur in een U-vorm, dan is deze voor 90% verloren (letsel aan de inwendige organen).
Het feit dat jouw steur mager is, wijst er zeker op dat deze ondervoed is.
Blijven zuurstof geven en proberen laten te eten (en misschien eens masseren) is ongeveer het enige wat je kan doen.
Stop alleszins met medicijnen als je niet weet wat er met je steur scheelt.
Dit geeft allemaal extra stress en dat kan deze baby nu net missen.


   
ReplyQuote
Daffyke
(@daffyke)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 11
Topic starter  

de vis kan miskien ni 10x zijn lengte zwemmen in een ruk maar als ik naar zijn soortgenoot kijk die stoorthem er ni echt aan. ik heb de steur in nood een massage gegeven en er is idd lucht uit gekomen ik heb blijven masseren tot er geen lucht meer uitkwam en heb hem dan ff laten rusten en derna wat eten gegeven maar dat spucht hij uit als hij het opneemt. Nu zit hij terug in de vijver want da is waarschijnlijk de enige beste plek om te bekomen. de bak is namelijk veel te klein enik heb ni echt beter materiaal ter beschikking. De andere vissen gaan de steur ni storen dus hij kan rustig bekomen.

alvast bedankt voor de hulp


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

Koidream wrote: Een steur moet ook z'n eigen lichaamslengte 10 keer kunnen zwemmen zonder te keren d.w.z. een steur van 80cm heeft al vlug een vijver nodig van 8 meter lang. Hij zal er niet onmiddellijk aan sterven als hij het niet kan, maar zal stress geven met alle problemen vandien.

Daar ben ik het volledig mee eens en in zo'n klein vijvertje (2500liter) 40 vissen houden waaronder steur en koi 🙁 ocharme die visjes. Je andere steur lijkt er geen alst van te hebben zegt u, maar geloof mij dat heeft hij zeker wel.
Ikzelf heb een vijver van 10 000 liter en daar zitten maar 10 vissen in 😉


   
ReplyQuote
cajoeter
(@cajoeter)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 62
 

Wat je ook nog kunt proberen, gezien het feit dat de steur het eten uitspuugt, is achterhalen welk voer hij voorheen kreeg en kijken of hij dat wel wil eten. De vraag is alleen of de steur in de winkel waar hij is gekocht wel heeft gegeten gezien het feit dat een steur niet snel vermagert. Soms kan een steur een moeilijke eter zijn.


   
ReplyQuote
fillie
(@fillie)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 25
 

Mijn steur is een aantal maanden geleden ook kromgetrokken en is helaas gestorven... Als je hem wil redden doe het dan snel!

Groetjes,

Fillie


   
ReplyQuote
15932anonymous
(@Elizium)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1
 

Vandaag hebben we onze diamantsteur (40 cm.) uit de vijver moeten vissen. Hij zat vast in wat wier onder de uitgang van het filter, waar het water de vijver in plonst zeg maar. Nu is hij gedesorienteerd, trekt een beetje krom en in bochtjes en draait op z'n rug. Hij hangt nu een beetje wezenloos te zijn in de badkuip.
WAT KUNNEN WE NOG VOOR HEM DOEN????


   
ReplyQuote
15933anonymous
(@Elizium)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1
 

Aanvulling op bovenstaand bericht:

Hij ligt nu van staart tot borstvinnen in een pvc-buis, 'gestut' door 2 glazen water om hem plat op z'n buik te houden. Er ligt eten bij hem, hij is niet mager ofzo. Wellicht dat er wat lucht in hem zit, ik zal hem straks even masseren.
We gaan nog een zuurstofbol bij hem in het bad hangen en dan laten we hem maar even met rust. Hopelijk bekomt hij er nog van.


   
ReplyQuote
Roots
(@roots)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 46
 

Daffyke, probeer je Steur eens Regenwormen te laten eten.
Ik ken een Steur die lust alleen maar Regenwormen en Kokkels, Steurvoer of andere korrels blieft meneer niet :p


   
ReplyQuote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Haal dat eten maar weg, iets of iemand die zich niet goed in z'n vel voelt eet toch niet. Het belast alleen maar je water.
Geef je steur voldoende zuurstof en indien het hier handelt om lucht in de darmen, dan kan maseren helpen. Vergeet ook niet om elk uur een deel water te verversen indien hij in weinig water zit.
Een steur die zich al in een U-vorm heeft geplooid, is in vele gevallen verloren.
Veel sterkte...


   
ReplyQuote
15936anonymous
(@Elizium)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1
 

Bedankt voor de info, het water in de badkuip is net weer gedeeltelijk ververst.
Het kromtrekkken valt mee, maar hij wil wel nog steeds op z'n zijkant drijven.
Wat is voor een steur de meest pijnloze manier om uit z'n lijden verlost te worden? Mocht het zover komen...


   
ReplyQuote
arjan_h
(@arjan_h)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1
 

Beste mensen,

Ik houd nu 3 jaar twee steuren in m'n vijver en het zijn ook de enige bewoners van de vijver. Gedurende die drie jaar heb ik veel over de steur geleerd en verschillende behandelingen toegepast met en soms ook zonder succes.

Als je steur vast heeft gezeten zoals Elizium beschrijft dan en hij is krom dan is dat het gevolg van de stress door het vastzitten. Er kan dan een zenuwbeschadiging optreden. Belangrijk is dat je probeert de steur in een grote bak te doen (kinderzwembadje bijv.) en het water laat stromen, door bijv. met je hand het water rond te laten draaien. De steur kan dan tegen de stroming in gaan hangen en het water door zijn kiewen laten stromen. Dit vermindert de stress van het uit de vijver halen. Leg altijd een luchtpompje met uitstroombolletje bij de steur in de buurt.
Als de steur is kromgetrokken door stress, kun je volgens mij niet veel doen....
Misschien het beste om hem in zijn eigen omgeving terug te zetten(vijver) en rustig laten bijkomen.

Het ziet er soms heel triest uit maar houdt de moed erin!
Voorbeeld: mijn steur wou 2.5 maanden niet eten en was sterk vermagerd. Toen ik de juiste behandeling had gevonden kwam hij snel weer aan en is nu sterker dan ooit!
Een goed doorvoedde steur kan veel hebben!
Probeer als bijvoer kleine garnalen als hij weer een beetje bijkomt.

Succes,

Arjan


   
ReplyQuote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Elizium wrote: ...
Wat is voor een steur de meest pijnloze manier om uit z'n lijden verlost te worden? Mocht het zover komen...

Zoals bij elke vis, een overdosis verdovingsmiddel is volgens mij de meest visvriendelijke oplossing om er een eind aan te maken.
Vraag eens aan je vishandelaar of hij je daar kan mee helpen...


   
ReplyQuote
kingkoc
(@kingkoc)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 28
 

Hey,

Misschien niet direct toepasselijk op dit item, maar aangezien het over steurs gaat stel ik toch maar mijn vraag. Mijn steurke (20 cm) zwemt meestal op zijn rug rond Dat doet hij al een hele tijd. Ik vermoed dat dat komt omdat ik hem enkel drijvend voer voeder en geen steurvoer. Ik had de indruk dat hij dit leiver lust dan steurvoer. Hij zit in een bak van 1000 liter samen met 50 kleine koi's. Kan ik steurvoer voederen aan m'n kleine koi's? Ik heb opgevangen dat dit te vetrijk is voor koi's? Iemand een suggestie?

gr

Koen


   
ReplyQuote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Een steur kleiner dan 25cm valt nog onder de noemer van babysteur. Babysteuren hebben dagelijks 8 tot 10 maal een kleine portie voer nodig willen ze enige overlevingskans hebben. Dergelijke babysteuren zijn dus zeer arbeidsintensief om groot te brengen (vergelijk het maar met mensenbaby's).
Het feit dat hij constant op z'n rug zwemt is waarschijnlijk te wijten aan het drijfvoer dat gegeven wordt.
Steurvoer is inderdaad niet geschikt voor koi. Dit voer heeft een heel andere samenstelling en bevat bestanddelen die niet geschikt zijn voor koi.
Een mogelijke oplossing die ik gezien heb met iemand die meerdere steuren heeft in z'n koi vijver is de volgende.
Voer eerst je koi, deze zijn snel genoeg zodat je steur hier niet al teveel van binnenkrijgt. Neem dan zinkend voer in je hand en voer de steur uit de hand, desnoods je steur even in een net houden en met je hand onder z'n bek gaan.
Bij de persoon waar ik het gezien heb , zijn de steuren nu al allemaal +80cm en bij het zien van het net komen ze al om "gevangen" te worden en zo gevoerd te worden...


   
ReplyQuote
kingkoc
(@kingkoc)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 28
 

Lijkt me goed idee. 'k Heb gisteren voor alle zekerheid de waterparameters nagekeken en alles is zoals het hoort. Als ik het zo lees is het opkweken van zowxel steurs als koi's in één bak niet aan te raden. Ben ik weer wat wijzer geworden. Dank voor uitleg.


   
ReplyQuote
Grey Fellow
(@grey-fellow)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 4
 

Sinds enige weken ligt onze diamantsteur ziek in de vijver. Het lijkt een soort huidziekte omdat hij telkens ligt te schuren en een soort verkoeling lijkt te zoeken onder het stromende water uit het filter. Nu hebben we verschillende medicinale kuren toegepast, en de vis is zelfs 2x in quarantaine geweest. De water kwaliteit is ook getest en inmiddels verbeterd. Maar er is helaas nog geen verbetering in de situatie van de steur. Het ligt nog steeds met zijn kop boven water in plaats van op de bodem. Wij vrezen nu het ergste omdat het steeds kouder wordt. Kan iemand ons hiermee helpen ? Het lijkt ook net alsof hij een luchtbel heeft, zodat hij niet onder water kan??? Is dat mogelijk?

Gaarne spoedig de juiste oplossing, een zieke steur die lijdt is geen pretje.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.