hallo koi liefhebbers.,
iets wat bij mij nu wel een aflopende zaak is.
er zit nu meer als een jaar een bateriele infectie in de vijver die ik er niet eruit kan krijgen. we hebben nu meer als vijftien koi's er aan verloren.
de infectie is de welbekende gatenziekte/vinrot. de vissen worden letterlijk voor je ogen opgevreten door deze plaag.
ik heb alle medicijen geprobeerd van colombo, twee keer een koidokter bij laten komen,
volledige behandelingen (ontsmetten,verzorgen, injecties enz enz), meedere keren vijverspecialisten bij laten komen.
twee keer een medicijn laten ontwikkelen door hun maar niks helpt.
het gaat dan een paar dagen beter en dan komen steeds meer wonden bij of pokken of de vissen krijgen buikwaterzucht en sterven. momenteel hebben twee waar hun bek helemaal kapot is, eentje met uistaande schubben, eentje een gat op zijn kop waar je vinger in past. de rest heeft wonden verspreid over het lichaam ,een en al triest.
je krijgt van de "specialisten" tonnen adviezen en tips naar je hoofd geslingert en die volg je op, want ja wat moet je met de vis. maar niks helpt.
het heeft me nu aan waarde en behandelingen enkele duizende euro's gekost en zit nu goed na te denken om de vissen die nu nog zwemmen af te maken en de vijver droog te leggen. onze steur is de enige die nergens last heeft met zijn pantser.
ik heb wel het advies om de vijver droog te maken en zo die infectie de kop in te drukken maar om nou de andere 10 grote koi's bij mijn goudvissen te zetten in de andere vijver gaat ook niet want die vijver is daar te klein voor.
heeft iemand nog een tip?, want koi houden is voor mij niet leuk meer ik geniet er niet meer van en zo door gaan doe ik ook niet meer. want de geldkraan voor mijn koi's is dichtgedraaid.
met je handen in de vinnen (haren) zitten.
patrick :confused: :confused: :confused: 🙁 🙁 🙁
gatenziekte en vinrot zijn bijna altijd secundaire ziekteverschijnselen. Waarom? De bacterieen die gatenziekte veroorzaken komen altijd voor in het water, ook als alle vissen gezond zijn. De vissen worden aangetast nadat "iets" hun weerstand naar de knoppen heeft geholpen. Een gezonde vis heeft namelijk een voldoende dikke slijmlaag om hieraan weerstand te bieden. Als nu de slijmlaag is aangetast door een parasitaire infectie, slechte waterkwaliteit, of overdreven gebruik van medicatie ligt de weg open voor een bacteriele infectie. Daarom moet bij een bacteriële infectie altijd de PRIMAIRE oorzaak worden gevonden, anders zal de infectie toch terugkeren. Daarom heeft het weinig zin te behandelen tegen gatenziekte, als de oorzaak niet wordt weggenomen. Dus : éérst een afstrijkje, controle van het water en dan vooral nitriet en ammoniak, en stoppen met allerlei producten in het water te gooien. Daarna kunnen de zieke vissen in quarantaine worden geplaatst en behandeld.
groeten keyno
hallo,
allereerst goede informatie over mijn probleem.
maar de informatie is me wel in de maanden die ik nu bezig ben wel duidelijk geworden.
het nadeel is dat we de primaire oorzaak niet kunnen vinden. je hebt het over de slijmlaag. er is een moment geweest bij controle door koidokter en zeer ervaren koihouders dat de vissen een voldoende slijmlaag hadden die er eigenlijk erop hoort te zitten. je zou denken dat de vissen nu kunnen herstellen, maar de gaten en afbraak van de huid gaat gewoon door , die steken hun kop weer op na een paar dagen.
net als de afgelopen dagen zijn er geen nieuwe wonden bij gekomen, dus ik hoopte dat het ging lukken maar bij nader controle bleek een koi zijn hele bek tot op het bot toe weggevreten is. er zijn voldoende afstrijken gemaakt en worden nog steeds gemaakt , er is een bateriekweek gemaakt om uit te zoeken welke we moeten hebben , de veroorzaker . het medicijn is samengesteld maar heeft niks geholpen. (door een koidokter gedaan) de vijver gecontroleerd op alles wat onder een microscoop past. afstrijken gemaakt van de binnenkant en matten van de filter, het vuil in de filter, de vijver zelf. er is niks gevonden die dit kan veroorzaken.
het water is (gemeten met colombo waterlab) bijna perfect. dus het water is goed.
de vissen in quarantaine houden is voor mij iets wat onmogelijk is.
1, ik heb er geen plaats voor want de tuin bevat twee vijvers.
2 , zulke bakken moeten met de goede filter minimaal een jaar goed draaien voordat de vissen er in kunnen anders heb je nitriet problemen (dit heb ik al een keer geprobeerd en de vissen gingen sneller achteruit dan in de vijver)
3, de quarantaine bakken zijn niet goedkoop
maar de bacteriele infectie wordt zeker door een bacteriele infectie veroozaakt daar heb je gelijk maar het blijft een bacterie. de vissen kunnen zelf een drager zijn. ik heb zelf een koi gehad, die had een slijmlaag die gewoon perfect was , niks mis mee, zag er helemaal nog mooi uit , geen wonden of helemaal niks aan de hand en toch ging de koi dood in nog geen drie dagen., de koi onderzocht maar niks kunnen vinden.
de andere vijver is ook geinfecteerd en daar zitten goudvissen enzo in, die hebben zelf gejongt en die zwemmen nog lekker rond, er zitten al enkele weken drie koi bij de goudvissen waar de gaten invallen maar het blijft bij de koi ,want de goudvissen hebben nergens last van. dus je zou denken dat de slijmlaag van de goudvis ook aangetast word.
die is wel dikker maar moet wel verminderen met die bacterie maar niks aan de hand.
dus het probleem moet bij de koi liggen.
en zo gaat dit nu meer als anderhalf jaar door.
met medicijnen heb ik altijd op moeten passen want mijn steur zwemt ook rond in de vijver. dus je vind het toch niet gek dat ik met mijn handen in het haar zit.
het komt er op neer dat de ervaren koiliefhebber die bij mij langs zijn geweest en de koidokter het ook niet meer weten. ze zeggen ook en ik ook als het de gatenziekte is , deze vorm van ziekte is goed te behandelen. dat is het hem juist, er komen wel zweren en gaten in de vis en de bek wordt weggevreten maar geen enkele medicijn wil aanslaan, dat is het hem juist.
moet bij een bacteriële infectie altijd de PRIMAIRE oorzaak worden gevonden, anders zal de infectie toch terugkeren. Daarom heeft het weinig zin te behandelen tegen gatenziekte, als de oorzaak niet wordt weggenomen. Dus : éérst een afstrijkje, controle van het water en dan vooral nitriet en ammoniak, en stoppen met allerlei producten in het water te gooien. Daarna kunnen de zieke vissen in quarantaine worden geplaatst en behandeld.
Hoe groot is je vijver? als ik goed kan tellen ben je al 15 koi kwijt, en blijven er nog 10 over, dat zijn er samen 25. In hoeveel liter water leven die? Hoe wordt er gefilterd, meerkamer, drukfilter, bead, plantenfilter en hoe groot? Je zegt dat je zowat alle medicijnen hebt gebruikt die beschikbaar waren, dit is telkens een aanslag op de slijmhuid van je vissen en op je filterinstallatie. Wat voor voer geef je, en hoeveel? Het water,wat zijn de waarden? en dan vooral ammoniak en nitriet. Ik kan me voorstellen dat iedere behandeling je filter een flinke duw geeft, met een nitrietpiek tot gevolg. Eén keer kan een vis dat wel overleven, maar piek na piek na piek?:( Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie geeft, zodat we een totaalbeeld kunnen vormen.
groeten keyno
hallo keyno,
even wat info voor je, mijn medicijn gebruik voor de vijvers zijn wel uitgespeid over meer als anderhalf jaar tijd. mijn vijvers zijn totaal 12 kuub, de koi zijn in lengte van 10 tot ongeveer 50 cm, meer kleine dan grote. de grote vijver(8 kuub) wordt gefilteerd in een zelfbouw(laten bouwen) filter van inhoud 400 liter en verdeeld in 3 kamers + zeefunit voor afvoer vuilwater. de andere (4 kuub)wordt gefilterd met 1 kamer filter met 4 filter verschillende filtermatten en plantenfilter.
de waterwaardes zijn goed en heb maar 1 keer gh moeten verhogen, kh was 6 is iets te hoog maar kan geen kwaad, ammoniak en nitriet heb ik geen verhoging in gehad.
dit gemeten met colombo pondlab.
daarbij komt ook nog, de vissen hebben last van koipokken in de winter, nu nog een beetje in de lente, let wel er zijn twee soorten van de koipokken.
de kaarsvet soort zullen we maar zeggen, maar wij hadden de blaar soort, het ziet er ongeveer het zelfde uit, maar het wordt een blaar, en inderdaad als de blaar kapot gaat en die gaat kapot heb je de poppen aan het dansen. de blaren gingen kapot in de winter en die kon ik vanwege de lage temeratuur niet meer behandelen.
de wonden op zich wel, maar zoals je weet dat in een blaar veel bacterie zit, kwam het in het water.
ik voer takazumi vital en kleurhoudend voer en voer vanaf 15 graden 2 keer per dag en het zal bij elkaar nog geen half handje vol zijn denk ik. niet veel omdat ik het afgestemd hebt naar mate ze het op eten. tussen de 10 en 15 graden 1 keer, tussen de 5 en 10 graden 1 keer op twee dagen.
onder de 5 graden niks meer.
de koi probeerd wel van de steur voer te pakken want die moet door blijven eten.
wij snappen er zelf ook niks meer van want er zijn meer dingen die niet kloppen.
ik geef je een voorbeeld , de utsuri van ons heeft een wondje gehad van de grote van een dubbeltje van de gulden, in vier dagen tijd is het wondje gekomen, open gegaan en weer genezen. zo snel????, wij stonden er elke dag bij de vijver en konden en kunnen nu nog niet geloven vanwege de snelheid.
het komt er op neer dat we iets moeten hebben dat de slijmhuid opnieuw wordt opgebouwd en dat de vissen kunnen genezen. daarbij komt erbij dat we koi hadden die niks aan de buitenkant hadden maar vanaf de binnenkant de organen werden opgevreten.
er zullen wat medicijnen zijn , het nadeel is de medicijn slaat niet aan bij de vissen.
raar maar waar.
groeten patrick
hoi patrick,
Hoe meer vissen er in een vijver zitten , hoe hoger de bacteriele druk is, aangezien de vissen veel sneller met elkaar in contact kunnen komen. Dit heeft niets met de grootte van de vissen op zich te maken. 25 koi op 8 kuub is toch wel een hoge bezetting, wat kan resulteren in een snelle verspreiding van een ziekte. Hier zwemmen er 14 koi van 30 tot 50 cm op 23 kuub en dat vindt ik al op het randje. vergeet niet dat de kleine koi binnen enkele jaren ook een respectabele lengte gaan bereiken.
Is je vijver diep genoeg om temperatuursschommelingen op te vangen? Ondiepe vijvers krijgen te maken met grote temperatuursveranderingen op korte tijdsduur,wat nefast is voor je vissen. Een koi kan leven in water van 2 tot 40 °C, als de temperatuur maar langzaam stijgt of daalt, max. 3° per etmaal! Een minimum van 1,5 meter is toch wel aanbevolen.
Al deze dingen zorgen voor stress bij de koi, waardoor hun imuunsysteem wordt onderdrukt.
Karperpokken ( chv 1 = carp herpes virus) is, zoals de naam al aangeeft een virus met een lage besmettingsgraad, die bovendien genetisch bepaald is. De symptomen zijn zoals je al zei wasachtige uitstulpingen op de huid, ook uitgerafelde vinnen komen voor. Er bestaat geen behandeling voor.
Aantasting door aerosomonas bacterien, die trouwens altijd in het water van een vijver voorkomen,begint meestal met een verdikking van de huid of vinnen, als een graankorrel, die dan openbarst en een gat of zweer veroorzaakt.
Een zweer kan enkel maar ontstaan na beschadiging van de slijmhuid. Op die plaats is er dan een verhoogde gevoeligheid voor infectie. Gatenziekte wordt bestreden met antibiotica.
Je kan voor het moment wel wat dingen doen. Zet de zwaarst aangetaste vissen appart in de kleinevijver, en voeg vijverzout toe, 3kg per kuub.Dit zorgt voor de aanmaak van slijmhuid bij de vissen. Je kan ook wat melkzuurbacterieen toevoegen aan het water, die gaan in concurrentie met de schadelijke bacterieen, b.v. anarex bio. Dit zijn probiotica.
Ga ook na of er geen dood water staat in je vijver,bv in plooien of waar geen circulatie is. dit zijn broeihaarden voor pathogenen, en moeten zoveel mogelijk vermeden worden.
De wonden van de vissen kunnen worden behandeld met een zalf die antibiotica bevat, na aanleg van een kweek. ook kunnen er antibiotica injecties worden gegeven. Dit dient door een dierenarts te worden gedaan, liefst iemand die is gespecialiseerd in visziektes.
Hoop dat je er wat mee bent
groeten keyno
hallo keyno,
de vissen waren verdeelt over twee vijvers, totaal 12 kuub.
gek genoeg kan ik je mensen opnoemen die 40 koi hebben in 4 kuub water, en daar gebeurt jaren en jaren niks. dus die regel vind ik twijfelachtig.
waarom, omdat die "regel"altijd gezegt word bij japanse koi en voor de rest nergens anders bij. wat je schrijft over het zout en wond behandeling enz, die stadium ben ik allang voorbij, meedere keren geprobeerd.
zout had een beetje effect op de wonden dat deze schoon werden, maar er komen/kwamen meer wonden bij. dat een koi zijn halve bek mist heeft een beetje zout geen effect en zal hem ook niet meer kunnen herstellen.
ik ben geen persoon die zomaar koi houd om maar een beetje aan te klooien.
ik wil koi houden zoals ik mijn andere huisdieren hou, goed dus.
ik heb een kans gehad om een mooie koi vijver te laten bouwen, specifiek naar de wensen van de koi. bij me zelf nog goed nagedacht om het zelf te doen, maar nee laten doen om zulke problemen te verkomen.
dus de goede diepte, min. 1,5 meter diep en deze is van pe-kunstof platen gemaakt.
dus er zitten geen plooien in of degelijke. het is recht toe recht aan, ivm de steur.
de juiste filter laten maken om de visbezetting die ik wil te kunnen hebben + wat overcapaciteit. de juiste doorstroming enz enz.
anarex bio al twee keer toegedient en niks heeft zichtbare verbetering.
een koidokter laten langskomen heeft me veel geld gekost en die hebben medicijnen voor geschreven en niks en nog steeds niks heeft het uitgehaald, dus je kan wel een koidokter zijn maar daar hoef ik in ieder geval niet meer te zijn.
ik heb ook afstrijken laten maken en bacteries op kweek laten zetten om de juiste medicijn te vinden, iets wat niet erg goedkoop is en dat heeft zelf niks uitgehaald tot twee keer toe.
met alle behandelingen die mensen zeggen heeft het meer geld gekost dan alles wat bij elkaar het heeft gekost, de geldbomen die we hebben zijn ook kaal.
ik wil maar zeggen dat ik de laatste anderhalf jaar intencief bezig ben geweest om het op te lossen. maar niks helpt.
ik heb wel een vermoeden dat de bacterie een buitenstaander is, dus misschien met evt. poep van een vogel meegekomen of zo. het is een bacterie dat zijn we wel achter , maar iets klopt er gewoon niet en wat dat is weten we niet.
de vissen zijn dermate "zwak" dat veel behandelingen niet meer te doen zijn.
patrick.
injecties hebben ze ook meerdere keren gehad en geen effect.
40 koi op 4 kuub noem ik ronduit dierenmishandeling. En jaren niks gebeuren behalve dan "af en toe enkele dood, maar dan haal je toch gewoon nieuwe":mad: Iedereen vijvert op zijn manier, maar het welzijn van de dieren zou toch op de eerste plaats mogen komen dacht ik.
Alle kweekvormen van dieren zijn genetisch verzwakt, en sneller vatbaar voor ziektes. De mens neemt het selectieproces van de natuur over. I.p.v. de sterkste overleven de mooiste (volgens ons ). Ook is een koi geen vis die van nature hier voorkomt wat hem alweer wat zwakker maakt.
Misschien kan voor jou een wateranalyse de oplossing betekenen, en dan bedoel ik niet de testsetjes uit de handel, maar analyse door een labo. Misschien is je water vervuild door zware metalen of andere giftige stoffen?
Het zout dient vooral om het de vis wat gemakkelijker te maken, voor z'n osmoseregeling. Het stimuleert de vis ook tot aanmaak van slijmhuid.
grtz keyno
hallo keyno,
ik ben het volkomen met je eens dat het dierenmishandeling is. maar ja maak die personen maar eens wijs.
je had het over zware metalen, de vijver is helemaal uit pe-kunstof gelast en er zit nergens zowaar het contact kan komen met water metaal.
ik ververs de vijver minimaal 10% per week, ik weet wel dat er metalen zit in leidingwater en de kh is erg hoog van het water. is de kh ook een probleem bij het genezen of verergen van de wonden..?
als we het meten dan komt meestal de kh waarde uit op 6.
een test uit een lab is goed natuurlijk, maar wat heb je eraan als een bacterie de boosdoener is. we hebben wel veel zitten nadenken wat het kan zijn, de gekste fouten en oplossingen komen eruit. maar mijn vrouw heeft ook twee aquariums binnen van een totaal 400 liter, die zegt dat zij voor een infectie een kuur gebruikt van esa 2000. bij navraag wordt dit ook wel eens gebruikt voor een infectie bij vijvervissen.
die heeft een prectrum van meer dan 18 ziektebeelden.
met de steur moet ik wel oppassen natuurlijk want die moet er in blijven.
die kan nergens naar toe.
is dat wat om te proberen?
wat denk je?
ik geef het nog niet op.
groeten
patrick