The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
schimmelziekte

 

(@roselynn)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Hallo Vijver-liefhebbers,

Heb een schimmelziekte op mijn vijvervissen.
Tien vissen zijn al dood 🙁 Daar waren we te laat voor.
We hebben de resterende vissen in carantaine gedaan in een grote
speciekuip met speciaal anti-biotica.
Ik weet, dat een parasiet die ziekte veroorzaakt, maar waar komt zo'n parasiet ineens vandaan? Gaan nu die andere vissen ook dood, of zijn ze nog te redden? Die zien er verder nog gezond uit.

Moet ik de vijver helemaal opnieuw beginnen? Zit deze ziekte alleen op de vis, of ook in het vijverwater en op de waterplanten?
De vijver is glashelder, maar vol met draadalg.
We halen er zoveel mogelijk uit.

En wat de biofilter betreft hebben wij, volgens mij, een kolossale fout begaan. Wij hebben de aanvoer en de afvoerleiding naast elkaar liggen.
Volgens mij moet de afvoer een heel eind van de afvoer liggen toch?

Allemaal vragen :confused: . Dank jullie voor jullie antwoorden.


   
Citeren
(@ronaldbonestroo)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 88
 

zo'n parasiet zit er al veel langere tijd in waarschijnlijk, maar nu je vissen een iets lagere weerstand hebben met het koude weer, komen de parasieten wel op gang en bingo!
die kunnen er trouwens op meerdere manieren in gekoemen zijn, bijv. via een kikker uit een andere vijver of een watervogel.... een aankoop die het toevallig droeg, maar niet gemerkt door de weerstand van toen.


   
BeantwoordenCiteren
(@timpie)
Reputable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 430
 

hoi,
een speciekuip kan je moeilijk een quarantaine noemen, misschien heb je nog een zwembadje staan van de kinderen waar je de vissen wat ruimte kan geven..
schimmels behandel je ook niet met antibiotica (zelfs al is het speciaal antibiotica.. benieuwd wat dat mag zijn). Zelfs parasieten, die inderdaad mogelijks als oorzaak kunnen opgegeven worden worden met heel andere middelen bestreden. Ga eerst na wat de oorzaak van de schimmelinfectie is, en laat dan pas gericht een behandeling starten. het is momenteel een periode waar verschillende factoren de groei van schimmels kunnen bespoedigen.
mvg, Timpie


   
BeantwoordenCiteren
(@roselynn)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Dank jullie wel voor jullie antwoorden. Intussen heb ik zelf wat rond gestruind op deze site en ik denk, dat onze vissen te lijden hebben onder stress. Dat kan een hele goede reden zijn, wat schimmelziekte veroorzaakt.
En wat die speciekuipen betreft; ze zijn er in verschillende maten en heb ze heus wel in een grote bak gedaan.
De anti-biotica heet Ectopur van Sera en helpt goed.
Dus, volgens mij is ons probleem opgelost.
Nu alleen de vijver nog opschonen.
Hartelijke groeten.:)


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.