The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Schimmel / verwonding ??

 

(@leate)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 4
Topic starter  

Hallo allemaal,

Nu dat het sneeuw en ijs van het water af is kunnen we weer in de vijver kijken en tot mijn schik vond ik een van onze koi's aan de oppervlakte 😮

Ik dacht dat hij wel zou schikken en wegzwemmen zodra ik te dichtbij zou komen maar helaas, hij blijft waar hij is!

Nu heeft hij een wit wat-achtig bolletje op zijn zij en witte randen / punten op zijn stuur- en staartvin.

Hoe kan ik deze koi helpen??

Onze andere vissen zwemmen nog steeds langs de bodem en doen het (naar wat ik kan zien en beoordelen) nog steeds goed.

HELP!!!

Groetjes,
Renate

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi Renate,

wit wollig duidt meestal (!!) op een schimmel. Zeker durf ik het niet te zeggen omdat het niet goed te zien is op de foto.
Heb je een q-bak??

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@leate)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 4
Topic starter  

ik heb wel een q-bak (staat ook buiten) maar daar zitten nog jonge vissen in van de zomer, kan ik die nu al eventueel overzetten naar de vijver zodat ik de bak gebruiken kan voor de grote?

zou het zo jammer vinden als de grote het niet zal redden (weet eigenlijk niet eens de benaming van deze koi).

Renate


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Hoi,

indien temperatuur vijver en q-bak gelijk zijn kun je het doen. Het is echter niet de beste tijd om vis over te zetten.
Nog even over de waarschijnlijke schimmel, heb je de waterwaarden ook getest en ververs je het water in je vijver ook?

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@proosje)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 228
 

Hoi,

Ik zou voorlopig nog niets aan je vissen doen maar nog even wachten tot het water weer warmer wordt en je vissen weer beginnen eten. Door het koude water is het immuumsysteem van de vissen op een minimum en zijn ze iets vatbaarder voor kwaaltjes.

Grtzs Patrick


   
BeantwoordenCiteren
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 310
 

Zo te lezen lijkt het hier om schimmel te gaan, maar ik zou dit voor de zekerheid eerst door een koidokter of specialist laten bekijken voor je wat doet (verkeerde medicijn erin betekent meer problemen). Het is best lastig in deze tijd om vissen over te zetten, als je dit doet voer dan langzaam de temperatuur op (max 1 gr. C, per dag) hoe warmer het water, hoe actiever de medicijnen en hoe beter het immuunsysteem van de vis. Met Proosje ben ik het niet helemaal eens. Hoe eerder je er wat aan gaat doen, hoe sneller het is opgelost. (als ik het fout heb hoor ik het graag) Het klopt wel dat door het koude water het immuunsysteem van de vis erg slecht is.

test zoals hokie zei zowiezo het water goed.

P.S. Ik denk trouwens dat we het hier over een hi-utsuri hebben. Misschien officieel geen topper, maar hij is zo mooi als je hem zelf vind 🙂

grtz


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi,

water testen en water verversen is belangrijk voor de koivijver, zo voorkom je veel problemen. ook in de winter water verversen is belangrijk, omdat het filtersysteem weinig doet.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@leate)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 4
Topic starter  

hallo allemaal, bedankt voor jullie reacties en sorry voor mijn late reactie!

Ik heb het water niet ververst in de winter want de vijver bestaat pas sinds afgelopen zomer. In mei zijn deze koi's in onze vijver gekomen en in juni hadden wij tot onze verbazing ook kuit waar wij dus 8 kleine koi karpers aan overgehouden hebben. Deze zitten in onze q-bak en zet ons (naar ons idee) voor een moeilijke beslissing ivm het apart zetten van de zieke koi. Eigenlijk kiezen tussen 2 kwaden.

In de vijver hebben wij een bodemdrain waardoor er ook in de winter watercirculatie is omdat de pomp aan blijft staan. Het water heb ik ook nog niet getest.

Nu is er een nieuw probleem bij gekomen, er ligt weer een laagje ijs over het water heen en de zieke koi ligt met zijn rug in dat ijs 😮
En er komt nog meer vriesweer aan pffff

Wij hebben nu een grote specie kuip van iemand gekregen en gaan vanmiddag toch proberen om de zieke koi hierin te doen, en dan in de schuur te zetten. denk anders niet dat de koi het zal redden:(

Mochten jullie nog ideeen / opmerkingen hebben dan hoor ik het graag!!!

En Padde, bedankt voor de naam hi-utsuri, nu weet ik tenminste wat voor koi het is. Wij hebben er hier nog 2 van rond zwemmen. En idd, geen topper maar we hebben deze koi's gekregen en dan is het leuk om te weten welke soorten het zijn.

Groetjes,
Renate


   
BeantwoordenCiteren
 joke
(@joke)
New Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 1
 

afgelopen week had ik ook 2 vissen met schimmel ,ze bleven aan de oppervlakte drijven .en ik heb ze er toen uitgehaald ,helaas zijn ze gestorven .nu heb ik ook nog een stuk of 20 andere vissen ,die ik vorige week nog zag zwemmen,maar nu zie ik er geen een meer .als een vis ziek is of zo dan komt hij toch wel naar boven drijven ,of zouden ze op de bodem liggen? mijn water is wel troebel nu (heb in sept.nieuwe aangelegd )maar de kwaliteit is goed volgens het vijvercentrum heb er ook spul in gedaan voor zieke vissen wie kan mij hierbij advies geven ,ik zou het veschrikkelijk vinden als ze dood zouden zijn gr.joke:


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.