The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Parasieten?

12 Posts
4 Users
0 Reactions
4,512 Views
Anita
(@anita)
Active Member
Joined: 23 years ago
Posts: 16
Topic starter  

Vandaag is een Sarasa dood gegaan en toen ik hem eens goed bekeek, zag ik dat hij een behoorlijk gezwollen buik had. Toen ik de andere vissen eens nader bestudeerde, bemerkte ik dat er een aantal witte plekken op hun lijf hadden (het lijkt niet op witte stip). Het lijken net kleine plukjes watten. Ook hebben weer anderen kleine wratjes en/of knobbeltjes lijkt het wel, vooral de Shubunkins. De goudwindes schijnen nergens last van te hebben. Heb ik te maken met parasieten? Ik heb inmiddels de vijver voorzien van Bactimon van Velda op aanraden van de dierenspeciaalzaak. Is er nog iets anders wat ik kan doen? Ik wil mijn vissen liever niet verliezen!
Bedankt vast.


   
Quote
2184anonymous
(@Eric B.)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 1
 

Halo
U hebt inderdaad te maken met een parasiet. Nu even afwachten tot dat het medicijn van Velda zijn werk heeft gedaan.


   
ReplyQuote
Anita
(@anita)
Active Member
Joined: 23 years ago
Posts: 16
Topic starter  

Bedankt voor de reactie! Maar heeft U ook maar enig idee hoe lang het duurt voordat er een verbetering valt waar te nemen? Het is nu 5 dagen geleden dat ik de Bactimon heb gebruikt, maar tot op heden zie ik nog geen enkel resultaat, helaas.


   
ReplyQuote
2261anonymous
(@Eric B.)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 1
 

Een medicijn heeft zijn tijd nodig om te werken. Neem toch maar een 14 dagen, dan moet er zeker een genezing zichtbaar zijn.


   
ReplyQuote
2262anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 1
 

Hallo Eric,

Bedankt voor de reactie. Ik ben nu een aantal weken verder, maar ik zie nog steeds geen resultaat. Het lijkt wel of de vissen worden aangevreten door iets. Ze krijgen allemaal kale plekken, maar het lijkt niet echt op gaten. Ook kan ik geen schimmel ontdekken. Ze zwemmen allemaal nog lekker rond en schijnen nergens last van te hebben. Ze eten ook nog heel goed. Ik zie geen verandering in hun gedrag. De goudvissen hebben de meeste kale plekken, vooral aan de zijkant en op de kop. De ene shubunkin heeft een wond bij z'n staartvin, de andere een kale plek aan de bovenkant van de rug. Je kijkt echt gewoon op het vlees van de vis. De schubben zijn op die plaatsen helemaal weg.
Een andere shubunkin heeft een misvormd bekje, maar ook hij heeft nergens last van en eet gewoon mee. Inmiddels heb ik een medicinale voederkuur van Velda gegeven, maar ook nu zie ik geen verandering. Ook heb ik het zoutgehalte in de vijver verhoogd. Wat kan ik nog meer doen? Ik heb geprobeerd de meest aangetaste vissen te vangen, maar dat is me niet gelukt. Ze zijn nog zo snel dat ik ze niet te pakken krijg. Door het vangen raken de anderen ook helemaal in de stress en ik ben bang dat daardoor de gezonde vissen het ook niet meer aankunnen. Toen ik eindelijk 1 vis te pakken had, sprong hij zo weer uit de andere bak, dus het heeft weinig zin, vrees ik. Zou verversen van het water nog een optie kunnen zijn?
Of zijn er bepaalde insecten die de vissen aanvreten?? Ik ben een beetje ten einde raad............help!!!!!

Anita.


   
ReplyQuote
Hugo
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 160
 

Hallo Anita,

Er spelen hier meerdere factoren een rol. Het probleem begint dat er geen diagnose is gesteld d.m.v. microscopisch onderzoek. Dit is noodzakelijk om effectief te kunnen behandelen. Als ik je oorspronkelijke bericht lees denk ik ook dat er sprake is van meerdere soorten problemen, die geen van alle door Bactimon verholpen zullen worden (het is geen antibiotica). Het "medicinale" voer van Velda zal ook niet helpen, het is namelijk geen medicinaal voer!

Vooral als er nog andere gezonde vissen in de vijver zitten kan je het beste de aangetaste vissen vangen en apart behandelen. Laat wel eerst diagnose stellen d.m.v. microscopisch onderzoek door een specialist.
Groeten
Hugo.


   
ReplyQuote
2298anonymous
(@Eric B.)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 1
 

Ik moet de raad van Hugo bij treden.


   
ReplyQuote
Anita
(@anita)
Active Member
Joined: 23 years ago
Posts: 16
Topic starter  

Hallo,

Jullie raad is allemaal heel goed bedoeld, maar ik zou niet weten waar ik de zieke vissen moet laten! Ik heb geen extra vijver waar ik ze in kan doen. Een grote bak is ook geen oplossing, omdat ze daar zo weer uit springen! En voordat ik ze gevangen heb, zijn mijn gezonde vissen zo gestressd, dat zij misschien ook wel ziek worden. Ik heb ook geen idee waar ik een microscopisch onderzoek zou kunnen laten verrichten. Inmiddels is er alweer een vis gestorven. Behalve een witte plek, was er eigenlijk niets aan te zien. Wat kan ik nog doen??????
Vr.gr. Anita


   
ReplyQuote
Hugo
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 160
 

Hallo Anita

>Jullie raad is allemaal heel goed bedoeld, maar ik zou niet weten waar ik de
>zieke vissen moet laten! Ik heb geen extra vijver waar ik ze in kan doen.
>Een grote bak is ook geen oplossing, omdat ze daar zo weer uit springen!

Dat is wel zeker een goede oplossing. Je kunt het afdekken met b.v. een net o.i.d.

>En voordat ik ze gevangen heb, zijn mijn gezonde vissen zo gestressd,
>dat zij misschien ook wel ziek worden.

Als je ze niet wegvangt bestaat er een heel goede kans dat ze allemaal ziek worden met alle gevolgen van dien.

>Ik heb ook geen idee waar ik een microscopisch onderzoek zou kunnen
>laten verrichten. Inmiddels is er alweer een vis gestorven. Behalve een
>witte plek, was er eigenlijk niets aan te zien. Wat kan ik nog doen??????

Als je in Belgie woont kan het vishospitaal van Eric Buedts uitkomst bieden. Als je in Nederland woont laat me dan even weten in welke plaats dan kijk ik even waar je het best terecht kan voor een deugdelijk onderzoek
Groeten
Hugo.


   
ReplyQuote
Anita
(@anita)
Active Member
Joined: 23 years ago
Posts: 16
Topic starter  

Hoi allemaal,

Ik woon niet in Belgie maar in Nederland, in Eibergen, Gelderland.
Inmiddels zag ik dat bij een Sarasa, die ook al van die kale witte plekken heeft, dat zijn rugvin helemaal zwart wordt! Wat is dat nu weer???? Dat heb ik nog niet eerder gezien!

Vr.gr. Anita


   
ReplyQuote
frank80
(@frank80)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 4
 

Hallo,

in Borne niet ver van Eibergen kun je bij Koi en Vijvercentrum Spies een microscopisch onderzoek laten doen. www.spiesvijvers.nl Adres:
Koi en vijvercentrum Spies
Ambachtstraat 6 Industrieterrein Molenkamp Borne Tel. (074) 2670494

Veel succes,

Frank


   
ReplyQuote
Anita
(@anita)
Active Member
Joined: 23 years ago
Posts: 16
Topic starter  

Ontzettend bedankt voor de info!!
Vr.gr. Anita


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.