The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Onze mooie koi's sterven! Help!

5 Posts
4 Users
0 Likes
1,801 Views
artifex
(@artifex)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Deze zomer hebben we de folie van onze vijver moeten vervangen wegens slijtage. We kozen deze keer voor een rubberfolie, en maakten meteen van de gelegenheid gebruik om een grote Oase filter met ingebouwde UV-lamp te plaatsen. De vijver bevat 100.000 liter. Om het hervullen wat sneller te laten verlopen lieten we 10 kubieke meter 'vreemd' vijverwater aanrukken. De rest was werk voor de tuinslang.

Dat was twee weken geleden. Intussen is de vijver weer mooi gevuld. Het water is kraakhelder, de filter doet zijn werk. We kochten zelfs drie kleine visjes bij van 10 cm. Maar…

Maandag viel het eerste slachtoffer (een van de nieuwe visjes), een paar dagen erna het tweede, en dan het derde - een machtige gele ogon koi van ruim een halve meter. Dat deed pijn! Aan de buitenkant van de vissen was nagenoeg niets te zien, behalve een lichtroze verkleuring ter hoogte van de buik - doch heel subtiel. We kregen het niet over het hart de vis aan te snijden om de eventuele oorzaak te achterhalen.

Intussen lijken ook onze andere overgebleven zeven koi's te sukkelen met een ziekte. Ze liggen stil op de bodem, zijn erg schuw en hebben geen eetlust meer. Op één van de kohaku's is er lokaal een verhoging van de schubben op te merken, alsof aangetast door een schimmel.

Wat moeten we doen?


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Massale vissterfte zonder uitwendige tekenen of collectief gedrag van vissen zou kunnen wijzen op bijvoorbeeld zuurstoftekort of een te hoog nitriet, ammoniak gehalte in het water.

Controleer zeker eens het water op nitriet en ammoniak.
Een schimmel manifesteert zich vaak als secundaire (tweede) ziekte te wijten aan een verzwakte koi of bijvoorbeeld bovenop een andere ziekte (bacteriële infectie bvb)

De rode buik kan vele betekenen. Vergiftiging of aandoening van een (éénceliige) parasiet.

Via dit forum kan ik u natuurlijk niet zeggen wat het precies is maar zou u aanraden om:

- het water te testen op nitrieten en ammoniak
- naar een dierenarts of vijverzaak te gaan waar iemand met kennis van zaken een diagnose kan stellen, dus met een microscopisch onderzoek enz


   
ReplyQuote
Devolder
(@devolder)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 102
 

Bij mijn weten maakt oase geen grote filters,valt ook natuurlijk te bezien wat je groot noemt.
Als de filter nog maar veertien dagen draait kan deze nog niet zijn werk verrichten.
Als je dan hebt gekozen voor een oasefilter op een vijver van 100.000 liter water dan wordt dit moordenaarswerk en zullen nog vele koi het loodje leggen.
Mvg Johan


   
ReplyQuote
8416anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 1
 

een kennis van ons heeft een vijver van 45000 liter hij heeft géén filter, pomp of uv lamp . in zijn vijver zwemmen windes , shubunkins en grote koi van 50 cm(4 stuks)deze zijn al 20 jaar oud. alles gedijt daar zeer goed . ik kan me dan ook niet indenken dat het aan het filter ligt. groetjes jolanda


   
ReplyQuote
8452anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 1
 

dat probleem ook gehad goudvisssen was geen probleem kois wel dierenarts laten komen afstrijkje + waterstaal genomen zaten wat wormen op water was zeer goed produkt tegen wormen in gedaan + 1 kg zout op 15000 lit 1week later alles weer ok ps zout eerst oplossen in water
groetjes willy


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.