The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
mijn windes groeien krom

 

(@toon-valentijn)
New Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Ik heb verschillende vissen ik mijn vijver.maar alleen bij de windes zijn er regelmatig vissen bij die een kromme staart krijgen en die naar verloop van tijd zo krom zijn dat ze niet meer kunnen zwemmen. en dan gaan ze dood.weet iemand mij te vertellen hoe dat komt?????????????????????:


   
Citeren
 josl
(@josl)
Honorable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 569
 

hallo,

heb je onlangs medicijnen gebruikt,windes kunnen daar niet goed tegen.

ook slechte waterwaardes en dan in het bijzonder nitriet kunnen dit veroorzaken.

laat je water grondig testen en stuur bij waar nodig.

groetjes


   
BeantwoordenCiteren
(@guyke)
Eminent Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 32
 

toon valentijn wrote: Ik heb verschillende vissen ik mijn vijver.maar alleen bij de windes zijn er regelmatig vissen bij die een kromme staart krijgen en die naar verloop van tijd zo krom zijn dat ze niet meer kunnen zwemmen. en dan gaan ze dood.weet iemand mij te vertellen hoe dat komt?????????????????????:

Heb in de beginnen ook voorgehad dat enkele jonge koi kromming net voor staart kregen, waardoor deze als ze snel naar voedsel wouden gaan een toertje draaide!!!
Na onderzoek door koiarts bleken mijn visjes een tekort aan vitaminen te hebben!!!
Daardoor zouden ze verkrommingen krijgen, heb dan pasta met vitaminen gaan halen( poedervorm zelf te mengen) koi's zijn er zot van en kromming was weg getrokken!!!
Na winterperiode geef ik koi's adh van de temp. alsnog deze voeding!!!
Nadien geen problemen meer gehad.
Greetz guyke...


   
BeantwoordenCiteren
(@alain-vn)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 69
 

meestal zijn medicijnen of toevoeging van produkten tegen algen de reden van het "kromtrekken" van goudwindes.

Alain


   
BeantwoordenCiteren
(@trixie)
New Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 1
 

Hallo allemaal, ik heb een winde met een knik in zijn staart en ik heb er een die steeds krommer groeit het is bijna de letter S.
Ze eten normaal en zijn ook levendig.
Lijden deze vissen PIJN ????


   
BeantwoordenCiteren
(@cobuus)
Trusted Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 91
 

Alle dieren kunnen pijn lijden dat is ondertussen wetenschappelijk wel vast komen te staan, dus ook vissen.
Of deze aandoening pijn veroorzaakt weet ik niet, ik weet van koi dat als er echt iets aan de hand is, ze zich terugtrekken en verstoppen als daar de gelegenheid voor is en voer laten liggen
Of dat ook voor windes geldt ?, het feit dat er wel gegeten wordt en dat de winde levendig gedrag vertoont beschouw ik als een teken dat de winde niet gehindert wordt door pijn, maar zeker weten doe je dat dus nooit


   
BeantwoordenCiteren
(@gil-33)
Active Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 7
 

Een vriend van mij heeft ook dit probleem, heb me laten wijs maken dat dit door een waterlibel is die iets zou achterlaten in de vijver en dat de windes daar dan van zouden eten en zo krom trekken


   
BeantwoordenCiteren
(@christine)
Eminent Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 30
 

Ik heb ook een goudwinde met dat probleem, maar hij leek deze zomer nog goed te eten en had er blijkbaar geen last van. Enkele maanden geleden zag ik dat een shubunkin van de ene op de andere een kromme staart had. Niet alleen een kromme staart, maar de 'bult' vertrok van net achter zijn buik. Hij kan niet meer gericht zwemmen om eten op te pikken, wel als het zinkend voedsel is. Volgens een 'expert' kan het gebeurd zijn door van iets te schrikken, waardoor hij te plots gedraaid is. Lijkt me eigenaardig, maar ik kan er geen andere verklaring voor vinden.


   
BeantwoordenCiteren
(@madamesoleil)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 4
 

Wij hebben enkele goudwindes met een geknikte staart in onze vijver, één heeft echt een rug die naar boven gekromt is. Hij zwemt vaak tegen het oppervlak nu... Er zijn er nog andere die een kleinere knik hebben in hun staart.
Ik las hierboven iets van waterlibellen... Die hebben wij wel geregeld in onze vijver, zou het daar echt iets mee te maken hebben? Ik ga in ieder geval ons vijverwater eens laten testen. De andere vissen in de vijver (koi en steur) doen het wel heel goed.


   
BeantwoordenCiteren
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 310
 

Hallo,

Dat is al even geleden voor dit topic gestart werd 😉

Windes kunnen krom groeien door verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld:
kou in de winter, medicijngebruik, slechte waterwaardes, inteelt, verkeerde genen of een vergroeiing door bijvoorbeeld een botsing tijdens de paai of iets dergelijks.

Van de waterlibelles als oorzaak heb ik zelf nooit van gehoord.

Ook windes zonderen zich af als ze zich niet goed voelen in de vijver, ze zullen dan ook niet snel meer komen eten, zolang ze actief zijn, gewoon komen eten en er geen zichtbare verwonding is, is er niets aan de hand, tenzij ze in het ergste geval zo krom getrokken zijn dat ze niet meer fatsoenlijk kunnen zwemmen, zo zijn er gevallen bekend dat de vissen alleen nog maar rondjes kunnen zwemmen, in dat geval is er volgens mij maar 1 oplossing, euthanasie, hoe vervelend ook. Dus zodra je kan zien dat de vis eronder lijdt, dan zou ik er een eind aan maken.

Komt de vergroeiing voor in de zomer? Test dan vooral zeer regelmatig (minimaal 1x per week) al je waterwaarden (PH, GH, KH No2, No3 en NH3) en doe er wat mee als er iets niet goed zit (vooral bij de PH, No2, No3 en Nh3)

Ik hoop dat je er wat mee kan!

Grtz.


   
BeantwoordenCiteren
(@madamesoleil)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 4
 

Bedankt voor de informatie, ik heb zelf nog nooit het water getest. Er is wel een tuincenter in de buurt waar ze dat doen, zijn die even betrouwbaar?


   
BeantwoordenCiteren
(@madamesoleil)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 4
 

Ik ben deze middag naar het tuincenter in de buurt geweest (met grote en gespecialiseerde afdeling voor vissen) en ze hebben water getest. Hardheid en Ph waren aan lage kant, maar niet dramatisch. Nitraat/iet was ook OK.
Daar in de winkel, waar ook onze vissen vandaan komen zeiden ze, dat het kan komen door medicijnen (maar die heb ik niet gebruikt), maar ze zeiden dat het waarschijnlijk een aangeboren afwijking was die door de groei meer naar voren kwam. Onze goudwinden zijn nu een jaar of 3 en zijn na de winter fel gegroeid.


   
BeantwoordenCiteren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

MadameSoleil;32450 wrote: Ik ben deze middag naar het tuincenter in de buurt geweest (met grote en gespecialiseerde afdeling voor vissen) en ze hebben water getest. Hardheid en Ph waren aan lage kant, maar niet dramatisch. Nitraat/iet was ook OK.
Daar in de winkel, waar ook onze vissen vandaan komen zeiden ze, dat het kan komen door medicijnen (maar die heb ik niet gebruikt), maar ze zeiden dat het waarschijnlijk een aangeboren afwijking was die door de groei meer naar voren kwam. Onze goudwinden zijn nu een jaar of 3 en zijn na de winter fel gegroeid.

Als ze na de winter een groei stuip hebben gehad, kan dit ook slecht zijn. hoe dan ook, zoals Padde zegt : als het te erg wordt of de vissen ondervinden er erge hinder aan, maak er dan een eind aan hoe moeilijk het dan ook is want als het een vergroeien of erfelijk is, zal het nooit overgaan


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.