The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Koi's met stress

 

(@rocky)
Eminent Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 31
Topic starter  

Beste koiliefhebbers, ik ben nu een tijdje bezig met allerlei soorten vissen, maar ik hoor veel dat een koi gevoelig is aan sress. Dit betwijfel ik nu niet, maar wat zijn de meest oorzaken van stress bij een koi, waar heeft hij het meeste last van en wat kan ik er dan aan doen

Alvast bedankt voor de reply's


   
Citeren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Op deze site staat reeds een artikel dat stress bespreekt:
Artikel "Stress als belangrijkste oorzaak van een ziekte"


   
BeantwoordenCiteren
(@rocky)
Eminent Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 31
Topic starter  

sorry, dit had ik nog niet gelezen, alvast bedankt hoor


   
BeantwoordenCiteren
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 257
 

De meest voorkomende redenen van stress bij vissen zijn:

- Het vervoer naar de vijver: niet beschermen tegen licht (vervoeren in een gesloten doos), met de neus naar voor (met de zijlijn naar voor gericht voorkomt beschadiging van de neus en de staart bij plots remmen), te korte aanpassing aan de waterkwaliteit (temperatuur en pH-schommelingen tussen de verschillende verblijfsbiotopen), geen quarantaine (in aanraking komen met vreemde ziekten).
- Slechte, te kleine of niet onderhouden filtersysteem.
- Overbevolking of te veel voederen (verslechtering van waterkwaliteit).
- Onzorgvuldig of onkundig netten (op de vis mag niet gejaagd worden - hij moet met het hoofd in het net zwemmen - hij mag niet uit het water getild worden).
- Overbevolking en mengen van verschillende oorsprong bij de handelaar (te veel vis - zieke exemplaren tussen gezonde, te veel netten - kruisbesmettingen door mixen van verschillende aankopen - onzuivere tank en slecht of geen onderhoud).
- Het behandelen van de vijver met medicatie zonder dat er iemand weet wat het probleem is (geen diagnose omdat de dierenarts te duur is, behandelen met antibiotica tegen parasieten en omgekeerd (behandelen van bacteriële ziekten met parasietdodende middelen).
- Zelfoverschatting van de hobbyist, onwetendheid, slechte raadgevingen, geen onderhoud.

Er zijn nog veel stressoorzaken, maar deze zijn de voornaamste.

Met vriendelijke groeten,
Edwig


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.