The Pond Library

Vraag en Antwoord

Hulp bij behandelin...
 
Notifications
Clear all
Hulp bij behandeling!

7 Posts
3 Users
0 Reactions
3,372 Views
Nore
 Nore
(@nore)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 11
Topic starter  

Hoi allemaal,

een tijdje geleden zat ik met een behoorlijke besmetting in men vijver na een aankoop van nieuwe koi 😮 . Ik zat met parasieten en een aantal koi had kieuwworm (zo bleek na een bezoek met de vissen aan de plaatselijke speciaalzaak). Ik heb ze uit de vijver gehaald en ze in een groot aquarium gezet (ze zijn namelijk nog niet zo groot) en deze behandeld met Sera Omnipur (een compleet middel met antibiotica en dergelijke tegen de meest voorkomende ziektes) voor op aanraden van de mensen van de speciaalzaak. Een aantal koi heeft het helaas niet gehaald 🙁 , drie zijn er nu na drie-vier weken bovenop 😀 maar ik zit nog altijd met een probleemgevalletje :confused: . De laatste koi heeft een ronde, pluizige, watachtige wond op zen rechterkieuw. Ik neem aan dat dit schimmel is. Ik weet dat schimmelinfectie vaak een bijkomend iets is als een vis bacterieel besmet is, dus na die parasieten en de worm. Ik weet ook dat je dit best niet te ver laat komen want anders zou het wel eens slecht kunnen aflopen. Maar wat nu met de behandeling? Hij is nu al drie weken in behandeling.. blijven behandelen met die Sera Omnipur of een speciaal middel halen tegen schimmel? Die speciaalzaak is met verlof tot dinsdag maar in de tussentijd wil ik toch wat raad... :confused: :confused: :confused:

Alvast bedankt !
Nore


   
Quote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Veelal wordt bij een schimmelinfektie een zoutkuur gegeven het zout moet dan wel jodium vrij zijn. Hoe het moet of gedaan wordt omschrijf ik liever niet want de vis kan onmiddelijk sterven als ie er te lang in zit. Niet alle middeltjes helpen tegen schimmel ziekte omdat het een bacterie is die niet gevoelig is hiervoor. Welk middel nu goed is of effekt heeft om de schimmel te bestrijden ?? Antibiotica is een uitstekend middel maar hoeveel en hoe toe te dienen zal ook niet gemakkelijk zijn.


   
ReplyQuote
Nore
 Nore
(@nore)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 11
Topic starter  

De schimmel (de pluis eigenlijk) was er, toen ik de koi deze morgen checkte, af gevallen en nu is er een wondje (een klein gaatje, maar niet doorheen de kieuw) te zien in de kieuw met nog enkele pluisdraadjes erop. Hij lijkt ook zen kieuw iets minder hard te gebruiken als de andere, ik weet niet of dit verbeterd/verslechterd is aangezien ik het niet goed kon zien met die pluis erop.. Ik heb hem niet kunnen meenemen naar de speciaalzaak wegens geen aangepast vervoer, maar heb wel men hele uitleg gedaan. Het beste was gewoon laten zitten met het complete geneesmiddel dat ik hierboven al vermeld heb...
Nu ja, hetgeen ik hierboven geschreven heb, is dat het normale genezingsproces van een schimmel??? Of weet er iemand hoe dit eruit zou moeten zien??

alvast bedankt voor een reactie!


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Een goed werkend medicijn dat bestemd is voor schimmel en doeltreffend werkt dan kan men rekenen op een behandelings kuur van ruim genomen zeven á tien dagen. In die tijd dient men zeker enige vorm van genezing/verbetering te zien.

Eerst en vooral, dient een bacterie bestreden te worden aan de hand van welk bacterie het is. Jouw vis heeft een wond en een schimmel...zoals ik al eerder vermelde wanneer een bacterie imuun ervoor is zal het middel niet helpen. Als het een schimmel is kun je een schimmel kuur doen met Sapro van Velda, daarna een behandeling voor de wond.

Het verstandigst blijft altijd de ziekten te behandelen met produkten wanneer men weet welke ziekte, bacterie, het betreft.


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
 

Hoi Mini Freak,

Wat is volgens jou nu het verschil tussen een schimmel en een bacterie?

Nore,

Zitten de zieke Koi apart? En zo ja, in welke setting?

Dennis


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Ja inderdaad het staat wat verward omschreven, bacterie, schimmel, ik sprak in het algemeen hierover er wordt gesproken over schimmel, wond, en kieuwworm.

Schimmels groeien veel trager dan bacterien het kan een 2 tot 3 weken duren dat een schimmel sporen vormt. Als een schimmel bijvoorbeeld op voedsel aanwezig is dan zijn de bacteriën al dood. Als de schimmel volwassen is dan is deze gevaarlijker dan een bacterie. De schimmel voed zich met organische bestandsdelen uit dode dieren, planten of zelfs levend.

Dan zijn er nog de goede en slechte bacteriën die zonder zuurstof kunnen leven en die alleen kunnen leven omdat ze zuurstof nodig hebben. De slechte bacteriën vermenigvuldigen zich door splitsen, en veroorzaken ziektes.

Dus al met al is een onderzoek van belang welke bacterie, schimmel, of parasiet aan het werk is.


   
ReplyQuote
Nore
 Nore
(@nore)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 11
Topic starter  

Aquarium van zo'n 400l, biologische filter erop, extra zuurstof en een temperatuur van ongeveer 17°. Het is de beste locatie die ik momenteel heb... Het geneesmiddel dat ik gebruik heet Omnipur van het merk Sera, een breedbandbehandeling voor onder andere (kieuw)worm en saprolegnia (schimmel). Het zou dus tegen beide moeten helpen.
Ik denk niet dat ik produkten van het merk Velda hier in de buurt kan krijgen, ben ze in ieder geval nog nooit tegengekomen. Maar Sera heeft eveneens iets speciaal voor schimmels (Mycopur en Baktopur)...

Dank voor de reacties, ik hou jullie op de hoogte

Nore


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.