The Pond Library

Vraag en Antwoord

Help! koi in de pro...
 




Help! koi in de problemen

19 Berichten
11 Gebruikers
0 Reactions
13.3 K Bekeken
Suus
 Suus
(@suus)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Hoi,

Toen ik vanmorgen bij onze vijver ging kijken, zag ik onze koikarper ondersteboven onder het ijs drijven 🙁
Die is dood, dacht ik, maar toen ik hem een hele tijd later (hij lag nogal ver van het wak vandaan, dus een nieuw wak smelten...pff) uit de vijver haalde, bewoog hij toch nog een klein beetje!!!!!!!
We hebben hem snel in een oud aquarium in de schuur gezet, met een luchtpompje en een verwarmingselementje. Na een uurtje zwom hij weer een beetje en sinds vanmiddag lijkt hij weer ok, maar ik weet niet goed wat ik er nu mee aan moet... Terug in de vijver, of wachten tot de vorst voorbij is?
Heeft iemand advies?


   
Citeren
Hokie
(@hokie)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi Suus,

Doordat je de koi nu in een verwarmde omgeving hebt gedaan, kun je hem niet terugzetten in de vijver. De temperatuursverandering zou hem geen goed doen. Indien je hem wel in de vijver wilt doen, zorg er dan voor dat het water in je aquarium gelijk is aan de vijver. Dan pas zou je hem terug kunnen zetten.
Persoonlijk zou ik hem een tijdje in de aquarium laten en zien hoe hij verder reageert. Als alles goed lijkt, de temperatuur in je aquarium geleidelijk terugbrengen, zodat de koi aan de temperatuur kan wennen.
Oorzaak is moeilijk te achterhalen omdat er gegevens missen. Heb je een grote vijver, heb je de pomp nog aan, heb je luchtpomp nog aan enz.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
Jacob83
(@jacob83)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 66
 

Hey

ik hoor wel meer verhalen, van kois die ondersteboven en/of schuin beweegloos in het water hangen..

Dit kan echter helemaal geen kwaad. Komt gewoon door de kou..

T gaat een beetje tegen je dierenvriend instinct in, maar je zou ze het beste kennen laten zitten.

Ikzelf weet niet wat ik zou doen, ik denk hetzelfde als jij alleen heb ik geen ijs op mn vijver.
Snap ook niet waarom jij dat wel hebt ?

Heb hem hier 100% ijsvrij met een luchtpomp + kruik waar water terug de vijver instroomt.


   
BeantwoordenCiteren
Suus
 Suus
(@suus)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Ha, bedankt voor jullie reacties!
De koi heeft het wel weer naar zijn zin in het aquarium, hij zwemt in ieder geval weer levendig rond. Wanneer het niet meer vriest gaan we hem terugzetten, bedankt voor de temperatuurtips, Hokie!

Onze vijver is maar een bescheiden tuinvijvertje van 1500 ltr, 'draait' nu voor het vierde jaar. De pomp staat uit (altijd in de winter) en een luchtpompje hebben we (nog) niet. Want tja, wanneer vriest het hier nou...:o
Ik probeer een zo groot mogelijk wak open te houden. Heb je kruiken voor vijvers? :confused: Je ziet, Jacob, ik hobby maar een eind weg, maar verder weet ik er niet zoveel van hoor 😎
We hebben nog nooit problemen gehad met de vissen in de winter, en deze keer zat er zelfs nog minder vis in dan vorige jaren (dankzij onze grote vriend de reiger :mad:)
Er zitten twee goudwindes, twee grote goudvissen en nog wat kleine goudvisjes in. En eigenlijk dus ook de koi. De PH was 8 en NO3 was 0 (meting uit de herfst). Maar volgens mij heeft het hier nog nooit zo lang zo flink gevroren, en aangezien we niets hadden om het water ijsvrij te houden, zal wel gewoon zuurstoftekort zijn geweest, denk ik?


   
BeantwoordenCiteren
Jacob83
(@jacob83)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 66
 

Hm dat zou goed kunnen, je pomp moet je zowiezo heel het jaar door aan laten staan.
Is zowiezo beter voor je bacteriencultuur in je filter. ( ja die zijn belangrijk 😛 )
Ik weet niet of je ook een goeie filter ertussen hebt zitten ?

Laatst zag ik een luchtpompje van een paar euro bij de bouwmarkt, als je die er al inlegt dan hou je al een behoorlijk wak erin.

De mijne levert 75 liter per minuut das wel ander materiaal maar ook andere prijs 😛

Verder maakt het niet uit dat je ''maar'' 1500 liter hebt.
Je geeft wel om je vissen zo te zien net zoals iedereen hier. Daar zit geen verschil in...

MVG Jacob


   
BeantwoordenCiteren
Hokie
(@hokie)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 646
 

MOI,

de grootte van je vijver maakt inderdaad niet uit, het gaat om de liefde voor de hobby, maar een grotere vijver heeft meer "reserve" om zo maar te zeggen. Vissen produceren in de winter ook afvalstoffen, die weer voor gassen in de vijver zorgen. Indien je dan een kleine vijver hebt, is het mogelijk dat er geen gaswisseling kan plaatsvinden. M.a.w. alle schadelijke gassen kunnen het water niet uit en gevolg is zuurstofgebrek. Wat Jacob dus al zei, koop een kleine luchtpomp, leg hem in de vijver en zorg voor een wak.
Je zegt ook dat je andere winters geen last hebt gehad. Natuurlijk hebben we al lang niet meer zulke temperaturen gehad, maar vergeet ook niet dat je vissen wel zijn gegroeit in verloop der jaren. Hierdoor hebben ze dus ook meer "ruimte"nodig om te kunnen leven. In de zomer merk je dit niet zo snel, maar als de vijver dichtgevroren is, komen de problemen.
Veel sterkte en succes,

Hokie

En euh Jacob, hier een foto van mijn vijver, die eergisteren is genomen. Het vroor hier afgelopen tijd tussen de -6 en -10, mijn vijver is dus helemaal dichtgevroren ondanks luchtpomp. Alleen uitlaat was nog open. Ga het nu nog veranderen voor aankomende vorstperiode, zodat ik hoop dat het iets beter gaat. Heb wel gemerkt dat de T zeer verschillend zijn geweest. 20km verderop zit ook een hobbyist en liefhebber, die heeft het niet zo zwaar te verduren gehad, zijn vijver is open met her en der een dun vliesje ijs.


   
BeantwoordenCiteren
Hazze
(@hazze)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
 

Fijn dat er een e-mail werd verzonden "Uw vijver in deze winter". Erg actueel.

Dit is de eerste winter voor mij vijver en het begint gelijk goed 🙁

Ik had dus een koi op de bodem liggen, op zijn zij! Ik wist niet of deze nog leefde en heb 'm met het net rustig naar boven gehaald, dom.

Nu, 3 dagen later, "ademt" de koi nog steeds (zijn kieuwen bewegen) maar blijft deze aan het oppervlak! Hij zat dus al lichtelijk aan het nieuwe ( 😡 ) ijs vast. Ik heb dit losgemaakt (met koud kraanwater) en de vis weer rustig naar de bodem gebracht, want als deze aan het ijs blijft lijkt me dat hij geen kans op overleven heeft?

Ik heb een klein wak van 1m2, door de skimmer die ik aan laat staan. Verder draait de hoofdpomp (80% geknepen) en de skimmer volop.

De koi ligt gelukkig nog steeds op de bodem en gaat niet weer drijven.


   
BeantwoordenCiteren
postropa
(@postropa)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 1
 

Hoi, ik heb goede ervaringen met een 50 of 100 watt aquarium dompel thermostaat,zowel in een vijver van 2000 liter als een van 1000.
Het houdt de vijver ijs vrij, de pomp lopend en warmt niet te veel op.
Succes Cees


   
BeantwoordenCiteren
Webmaster
(@webmaster)
Lid Admin
Deelgenomen: 26 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Hazze;27295 wrote: Fijn dat er een e-mail werd verzonden "Uw vijver in deze winter". Erg actueel.

Het leek me een uitstekend idee om dit te doen. Voor velen is het de eerste keer. Voor mij zelf ook sinds ik een koivijver heb. Ook al staat het op de site, toch is het altijd goed om het even onder de aandacht te brengen of de info erover even samen te bundelen.

Vermelden op de homepage en een nieuwsbrief versturen naar de abonnees is bij deze met veel plezier gedaan.

PS. Ik zou wel aanraden om op te letten met de skimmer te gebruiken. Wat doet een skimmer eigenlijk? Die schuimt als het ware de bovenste waterlaag steeds opnieuw en opnieuw af. Heel goed is dat dit zuurstofrijk is maar aan de andere kant is de bovenste laag ook de koudste. Het meest onderhevig aan de vrieskou. Best je water uit de skimmer niet over bvb een waterval of bovengronds terug in de vijver laten lopen. Ook niet volledig onderin de vijver laten vloeien.

Let ook op de werking want bij erge vrieskou kan het toch zijn dat de skimmerpomp zonder water zal draaien. Een skimmer zorgt niet echt voor een sterke stroming of waterverplaatsing.


   
BeantwoordenCiteren
boyanvm
(@boyanvm)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 2
 

hallo allemaal,

ik heb met mijn vader een koivijver van 8000 liter en een driekamer filter 1e kamer vortex met borstels, 2e kamer watten en 3 kamer is met substraat.
dan zit er een pomp op die ik samen met het filter voor een spotprijsje op marktplaats heb kunnen krijgen, die pomp gaat 13000 liter per uur. het water wordt dan via een pvc-buis de waterval in gepompt.

sorry dat ik een misschien een beetje opschep maar ik heb ook wel een probleem!

nou mijn eerste eigenlijk herfst probleem:
in de lente heb ik een koivijver aangelegd van 1,30 diep en daar wat bescherm doek en folie er boven gedaan
in mijn waterval heb ik gewoon folie en dan dakpannen er op gelegd(nog over van de verbouwing) en toen gewoon het filter aangezet.

Toen de vissen er in

dat water heeft dus eerst lang tussen door en over die pannen gewaterd.:cool: maar op een gegeven moment zag ik een hele grote kikker in de waterval. ik heb toen volgens mij ook een of meerdere parasieten gezien in de waterval. en later in de herfst zag ik mijn grootste kujaku koi ook op de grond met de zij schuiven. ik denk dat de koi die parasiet er af wilde hebben. (mijn vissen aten ook slecht) misschien angst voor parasieten, want ze zaten allemaal maar in heldere quarantainetjes. maar ook zag ik in het filter bruine dingetjes tegen de wand van het filter zitten (ik vermoed eitjes van de parasieten). maar nu het flink gevroren heeft is mijn kujaku volgens mij gered!

ik wil in de voorjaarsvakantie flink aan de slag weer gaan met mijn vader. heb er ook aan zitten denken om een plantenfilter te maken. en ik vind dat er ook wel teveel plooien zitten in de vijver(wat volgens mij ook slecht voor parasieten is dacht ik)! ook zit ik er aan te denken een kleine bak van 1 meter bij meter bij meter te maken (als quarantaine).
ik moet dus nog flink gaan sparen en werken! ook zit ik nog erg te twijvelen over de overloop van plantenfilter(als die moet!) en de vijver.

ik hoop dat ik andere mensen met deze problemen ook kan helpen,

en alvast bedankt voor de mensen die mij kunnen helpen,:rolleyes:,
(misschien is dit niet het juiste onderwerp voor dit forum, maar ik wil graag geholpen worden)
Ik weet misschien wel een tip! Filter aanlaten in de winter! Je krijgt ook mooie ijspegels in de waterval!!!( wat wel kan zorgen voor overstromingen....):(

groetjes boyan


   
BeantwoordenCiteren
boyanvm
(@boyanvm)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 2
 

erg lang !:eek:


   
BeantwoordenCiteren
R.SABBE
(@rsabbe)
Lid
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 4
 

Hallo iedereen,

Ook ik heb eens een kohaku gehad die in de winter als een dobber verticaal onderwater rondzweefde, en na de koude weer normaal deed.
Nu gedraagt hij zich normaal bij deze koude, ze liggen mestal stil op de bodem.
Ook laat ik mijn pomp zij het langzamer draaien zodat er geen ijsvorming in de filter komt, en waar het in de vijver terug komt er een opening blijft.
Bijkomend is dat de vogels (allerlei soorten) in de uitstroom steeds komen drinken nu alle plassen zijn dichtgevroren.

Hou jullie warm...


   
BeantwoordenCiteren
Hazze
(@hazze)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
 

Ik ga voor de volgende winter een verwarmingselement tussen de buizen plaatsen. Ik weet alleen nog niet hoeveel KW. De vijver is 20 m3 dus ik denk dat de buren geen licht meer in huis hebben zodra ik dat apparaat aan zet 😀

Even serieus, weet iemand wat voor KW voldoet bij deze inhoud? Het gaat puur om de "echte" winterdagen om de temperatuur boven de 5 graden te houden of zoiets.


   
BeantwoordenCiteren
Hokie
(@hokie)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 646
 

Boyanvm,

Je hebt het over parasieten(die kleine bruine dingen, ook in het filter). Weet je dit zeker en zijn het geen bacterien. Deze kunnen namelijk groter zijn dan menig mens denkt. Soms lijken het net kleine wormpjes. Je komt ze in het filter tegen, bij de pomp en in de slangen/pvc pijpen. Dus weet eerst zeker wat het is, voordat je begint. Anders ben je straks de ene na de andere bacterienkolonie aan het uitroeien.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
JaccoH
(@jaccoh)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 46
 

Beestjes in de vijver zijn niet per see parasieten. Mocht je ooit een vijver verbouwen of schoonmaken. Let dan eens op hoeveel leven er in de vijver zit. Niks mis mee.

De vijvers (thuis en bij mijn ouders) laat ik gewoon dichtvriezen. Alleen nu staat er 15 tot20cm ijs op. Gisteren met de accuboormachine een groot wak gemaakt. En opgevult met koud kraanwater. Je moet toch wat. en ook over het ijs heen, zodat het naar boven opviest ipv naar beneden. Volgend jaar laat ik het waterniveau zakken als er een laagje ijs ligt. Dan vriest de boel niet verder dicht.

Vroeger toen ik nog thuis woonde hadden mijn ouders een vijver met een moeras aan de rand. Waar de vogeltjes in herfst in bad gingen. Maar vieze beesten als ze zijn deden ze hun behoefte ook in hun "badwater". Toen kwam de vorst en het vieze water bevroor.
Op een gegeven moment dreven de graskarpers onderste boven tegen het ijs. Snel het ijs verwijderd. Wat kwam er een lucht vanaf. Gatver! Dat werdt water verversen. Die periode heeft alleen het leven gekost van de graskarpers. Verder heeft alles het overleefd.
Sindsdien ben ik wat huiverig met ijs op de vijver. Tot nu toe is het altijd goed gegaan. Alleen is er nu wel weer een lange ijsperiode.


   
BeantwoordenCiteren
padde
(@padde)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 310
 

Hallo,

in het medisch handboek voor KOI staat een artikel over de 'slaapziekte', bij deze ziekte lijkt het alsof de vissen dood zijn (omdat ze op hun zij liggen of zo iets dergelijks)

Citaat:

Slaapziekte kan zich tijdens de zeer koude wintermaanden voordoen bij koihouders met onverwarmde vijvers, Waarin de temperatuur tot enkele graden boven het vriespunt daalt, het is in feite geen echte ziekte, maar de term die wordt gebruikt om een bepaald abnormaal gedrag te beschrijven. Deze aandoening treft gewoonlijk alleen jonge koi. Koi die ouder zijn dan 2 jaar vertonen meestal geen enkel symptoon. Kenmerkend is dar de koi dood lijken te zijn; ze liggen op de bodem en bewegen helemaal niet. Door de lage temperatuurdaalt hun stofwisseling tot een dramatisch laag niveau, waarbij het dus lijkt alsof ze niet ademhalen omdat hun kieuwen minimaal bewegen, Als hij echter word opgepord, gaat de koi langzaam bewegen, maar slechts gedurende korte tijd, waarna hij weer in zijn oude toestand vervalt. Deze ziekte kan worden behandeld door zout in de vijver te strooien en de watertemperatuur tot minstens 21 graden te verhogen. Als u vermoed dat uw vissen de slaapziekte hebben, kan de temperatuur snel worden verhoogd met 3 tot 4 graden per 2 dagen. Bij langdurige blootstelling aan lage temperaturen worden namelijk de kansen van herstel van deze ziekte drastisch gereduceerd. Tegelijkertijd kunt u zout toevoegen in een dosis tot 6 kg per 1000 liter, maar na 10 dagen moet dit gehalte weer omlaag worden gebracht via waterverversingen. Hoewel hobbyisten soms wel met deze aandoening te maken hebben, is het toch meer een probleem voor vissenfarms en kwekers, die grote aantallen jonge vissen hebben, als deze ziekte niet op tijd behandeld word, kunnen er verliezen verwacht worden.

Bron: Medisch handboek KOI

Ik vond het een interessant artikel, aangezien ik iemand ben met slechts jonge koi's in de vijver 🙂
groeten...


   
BeantwoordenCiteren
Suus
 Suus
(@suus)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Hoi!

Dankzij al jullie goede tips zwemt onze karper inmiddels weer rond in de vijver 🙂 Hij ziet er niet echt uit alsof hij een winterslaapje gaat houden, maar dat komt misschien nog...
In ieder geval bedankt voor de nuttige informatie!

Suus


   
BeantwoordenCiteren
samsaccount
(@samsaccount)
Lid
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 1
 

hallo,

ik heb een probleempje met mijn vijvert(je) (is 500 liter)
ik wil er graag lelies in zetten maar dat kan niet zonder dat ik het water er uit haal want dan wordt het water helemaal grijs van al die drab!
ik heb er al een heleboel drijfplantjes in en een cirkelachtig systeem een pomp pomt het water van een vijver naar een andere vijver en dan weer terug naar de andere ik dacht mischien kan ik in die tweede vijver(een speciekuip) een paar waterlelies enzo doen maar dan ziet de andere vijver er ten opzichte van die vijver er weer lelijk(er) uit! dus kan iemand me alsje tips geven?
:cool:ik hoop dat iemand me helpt!:eek:


   
BeantwoordenCiteren
padde
(@padde)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 310
 

Als je er voor zorgt dat je vijver niet te veel vuil bevat (denk aan bladeren, uitwerpselen enz. enz.) kan je vijver de winter overleven, ik zelf heb een luchtpomp, als je deze in de winter hoger hangt dan hou je een wak in je vijver, deze zorgt ook voor de afvoer van afvalstoffen en de aanvoer van zuurstof... oefen nooit druk uit op je vijver, zoals het inslaan van ijs... dit werkt alleen maar averechts. de enige manier waarop ik een wak heb gemaakt is een pan met heet water op het ijs zetten (niet er overheen gieten ivm temperatuursverschillen)


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.