The Pond Library

Vraag en Antwoord

Dode Slakken en vis...
 
Notifications
Clear all
Dode Slakken en vissen

8 Posts
4 Users
0 Reactions
2,921 Views
Nils
 Nils
(@nils)
New Member
Joined: 19 years ago
Posts: 1
Topic starter  

We hebben sinds een maand een huis met een vijver.
Voor de vijver heb ik enkele goudvissen gekocht en van het weekend ook een tweetal goudwindes.

Vandaag vond ik twee dode vissen in de vijver waarvan één goudwinde.
Sinds een week of anderhalf drijven er erg veel slakken aan de oppervlakkte.
Heeft dit er iets mee te maken?

We hadden ook een vijverpomp geinstalleerd die af en toe aan is.
Kan dit een een oorzaak zijn.

Ook hadden we het gevoel dat het komt sinds een tweetal dagen van heftig regen? We hadden ook twee groten hout rekken met gaas erover gelegd misschien is er door de regen iets van de impregnatie in de vijver gekommen?

Ik hoop dat iemand me van informtie kan voorzien. We willen nog veel plezier van onze vijver hebben en de kinderen ook van de vissen.


   
Quote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Het is moeilijk te zeggen wat de reden is dat de vissen dood zijn gegaan. Zuurstof te kort in het water, de vissen zelf weinig weerstand hadden, stress waterwaarden niet in orde enz, enz

U zegt we hebben sinds een maand een huis met vijver, ik neem aan dat u de vijver niet zelf heeft aangelegd. Maar u kunt denk ik ook niet weten hoe de verzorging is geweest van de vijver ofwel het onderhoud, met name de water waarden.
Om te beginnen zou ik u aanraden om geen vissen meer te kopen het is de tijd er niet meer voor.
Dan kunt u het beste water afpompen en verversen met leiding water, de water waarden laten kontroleren bij een vijverspeciaalzaak of zelf test sets kopen. Voor enkele juiste water waarden kunt u hier op het forum terecht.

Dan weten we niet of er vijverplanten instaan zo ja, dan kunt u al kijken of er dood organisch materiaal in de vijver ligt of op de bodem en dient u dit te verwijderen.
De houten schutting verwijderen van de vijver wanneer u niet weet met welk produkt deze behandeld is zodat er geen sijpel water hiervan in de vijver kan komen.
De pomp welke funktie heeft deze is die aangesloten op een filter? of is het een fontein pomp. De pomp kunt u laten draaien als deze op een filter is aangesloten en het filter ook reinigen. Is het een fontein pomp dan kunt u deze laten draaien bevordert het zuurstof gehalte.

Weet niet of ik nog iets belangrijks vergeten ben maar dan zal het wel aangevuld worden door andere leden.

Belangrijk is ook om te vermelden hoe groot de vijver is lxbxd

We horen het wel.


   
ReplyQuote
balu
 balu
(@balu)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 13
 

ik weet niet hoe groot u vijver is ? maar ik zou de helft van het water ver nieuwen om daar mee te beginnen , dan de ph-gh-kh meten ( in een dieren winkel informeren) man kan streepjes kopen daar kan u dan ook nog nitriet aflesen is wel niet 100% maar voor goudvisjes oke.
als u dat heeft gedaan maar die waarde hier berichten
groetjes balu


   
ReplyQuote
balu
 balu
(@balu)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 13
 

ik weet niet hoe groot u vijver is ? maar ik zou de helft van het water ver nieuwen om daar mee te beginnen , dan de ph-gh-kh meten ( in een dieren winkel informeren) man kan streepjes kopen daar kan u dan ook nog nitriet aflesen is wel niet 100% maar voor goudvisjes oke.
als u dat heeft gedaan , die waarde hier berichten
groetjes balu


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Sorry dat ik het zeggen moet maar men informeert niet bij een dierenwinkel naar de waterwaarden, dat doet men hier of bij een vijverspeciaalzaak. En de water waarden laten meten en dan hier vermelden heeft ook geen zin, er kan dan enkel gezegd worden die is te hoog, de ander te laag en wat men eraan moet doen, ja wat moet men er dan aan doen. Zo loopt men heen en weer naar de zaak en terug naar de vijver.

Nils is meer gebaat bij een gegeven van de waterwaarden, dan het water laat kontroleren en die waarden vergelijkt met wat er gegeven zijn. Dan kan hij zich laten informeren door de speciaalzaak wat hij eraan moet en kan doen. Hij kan dan alsnog hier de waterwaarden vermelden en of vragen stellen hierover of wat men hem geadviseerd heeft.
En zoals je vermeld dat je niet weet hoe groot de vijver is en ik al verwoorde, Nils moet weten hoeveel water dat in de vijver zit dit is een belangrijk gegeven lxbxd hierop worden de waterverberaars toegepast en of welke hoeveelheid men moet toedienen..

Als de GH- en KH-waarde op het juiste niveau gehouden worden, zal ook de PH-waarde zich netjes gedragen. Het heeft geen enkele zin om toevingen te doen om de Ph omlaag te halen.
Voor een gewone vijver zijn de belangrijkste test setjes de GH,PH, en de KH
Ook de Gh kan vandaag bij het verversen erg hoog zijn bijv: 15 en de volgende week 10, en heeft het weinig zin om deze omlaag te brengen door toevoegingen te doen.
De KH zal nu de belangrijkste faktor zijn gezien water versing en er niet of nauwelijks genoeg bacteriën aanwezig zijn.

Ik zal wel een eind op weg helpen en zijn dit de waarden die men kan handhaven.

Ammoniak 0
Nitriet < 0,3 mg/l
Ph 6 - 8 voor Koi boven de 7
GH 9 voor Koi hoger dan 9
KH 5 voor Koi hoger dan 5


   
ReplyQuote
balu
 balu
(@balu)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 13
 

hallo mini freak
met een dierenwinkel heb ik een winkel bedoelt waar natuurlijk ook vissen
verkocht werden,een winkel waar alleen vissen verkocht werden kan daar wel niet van bestaan.
ik ben er van uit gegaan dat nils niets van een vijver weet, en of hij dan wel weet wat gh-kh is ?
maar ik merk dat u dat wel oplos ,man kan ook een beetje een vriendelijkere
toon aart kiezen om met elkaar omtegaan, en niet zo van boven.
ik weet ook niet zoveel denk ik
21 koi tot 95cm
35000 liter
heb 15 jare koi
mikroskop
beraat als hobby andere
mijn nederlands is wel niet meer so perfect ,maar ben nog altijd nederlander
groetjes balu


   
ReplyQuote
johan (bel)
(@johan-(bel))
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 91
 

je hebt de bestaande vijver niet zelf aangelegd want hij was bij de koop van je huis inbegrepen.
je weet dus totaal niets van je vijver,ik zou je vijver leegpompen en alle rotzooi zoals modder en bladeren die ongetwijffeld op de bodem ligt verwijderen en de wanden zo schoon mogelijk afborstelen.
bekijk je waterplanten of er nog iets van leven in te bespeuren valt en gebruik die opnieuw.
vul je vijver overnieuw met leidingwater en laat je vijver rusten tot het voorjaar,in het voorjaar koop je wat waterplanten bij als dat nodig is.
je overgebleven vissen kun je proberen over te brengen naar een bevriende vijveraar met de afspraak dat je ze in het voorjaar weer komt halen.
laat wel je water meten in het voorjaar en dan bij een goed aangeschreven vijver of koidealer

groeten johan


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

[off-topic]
@Balu in mijn repley kan ik niet opmerken dat ik onvriendelijk ben iedereen intrepeteert het anders. Ik ben er ook van uitgegaan dat Nils bijna of niets weet hoe en wat. En doelde ik meer op het feit dat er meer ondernomen dient te worden op een kort tijdsbestek om geen tijd te verliezen van uit Nils zijn positie, en niet van het kastje naar de muur zou lopen.
De water waarden en met een beetje uitleg heb ik vermeld om Nils op weg te helpen zodat er geen of te weinig toe voegingen gedaan worden of wel te hoge doseringen enz, enz.
Ik weet ook niet alles en kan niets oplossen dat moet men zelf doen, maar ik kan me niet in denken of zien dat ik je op schrijf fouten en of spelling wijs. Ik ben ook een Nederlander (Maastrichtenaar) die in België woont, afkomst, ras, geslacht maakt voor mij niks uit al was het de paus dit is niet aan de orde geweest.

Mien veiver water hoof neet altied beter te zien es bei dat vaan diech. --->vertaling: Mijn vijver water hoeft niet altijd beter te zijn als dat van jou 🙂


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.