Vanmorgen een bloedzuiger op één van mijn vissen gevonden. Nu las ik het artikel over bloedzuigers en daar stond in dat de vis na het verwijderen van de bloedzuiger in een bad met keukenzout moet. Keukenzout lijkt me toch niet zo heel verstandig. Kan ik hier niet beter steenzout voor gebruiken? Ook lees ik dat zout steeds meer afgeraden zit. Hoe zit dat in dit geval? Kan ik de bloedzuiger gewoon met een pincet verwijderen?
Groeten,
Evert-Jan
P.s. omdat er toch nog wat onduidelijkheid over het uiterlijk van een bloedzuiger in dit forum aanwezig was heb ik een foto erbij gedaan.
Helaas geen antwoord gekregen, maar gelukkig is de bloedzuiger net zo snel verdwenen als dat hij gekomen was. Heb de hele vis gecontroleerd en was gelukkig ook niet verplaatst.
oei, we zullen je berichtje uit het oog verloren hebben denk ik..
Bij een bloedzuiger kan je die er af halen met een pincetje, en nadien de "wonde" ontsmetten met zuurstofwater gedrenkt in een wattenstaafje. Hier mag nadien nog wat propolis op zo verlaag je de kans dat de wonde gaat verzweren.
Ik vind persoonlijk ook niet dat zout nadien aangewezen is. Over het gebruik van zout zijn al eindeloze discuties gevoerd.. ga even naar http://beta.prikpagina.nl/search.php?f=431&globalsearch=0&search=zout&match=1&date=0&fldsubject=1&fldbody= neem maar een avondje om alles gelezen te krijgen 🙂
Steenzout ken ik niet, best gebruik je gewoon puur NaCl maar ook dat staat nu weer ter discutie..
mvg, Timpie
ik heb wel eens honing op een wond gedaan weet niet of het hielp maar de wond is weg
ps de vis wordt dan wel achtervolgt door de anderen die proberen het er af te vreten heb toen wat voer gemengd met honing in de vijver gedaan en dat hielp ze waren afgelijd
en kon de (zieke) koi bijkomen
bedankt voor de reacties. Denk niet dat de bloedzuiger veel houvast heeft gekregen, omdat hij al zo snel weer weg was. Kan ook niets aan zijn neus zien. Ik verwacht daarom ook geen infecties en ga dus zeker niet met zout aan de gang. De vissen zijn net behandeld tegen stip en wil geen risico lopen. Honing heb ik hier ook over gelezen, bedankt voor de tip.
Evert-Jan