nu het winterseisoen weer voor de deur staat en de vijver eigenlijk weinig zorg meer nodig heeft,rest mij nog maar 1 vraag...
waarom mag ik m'n vissen niet voeren onder de 10 graden?
elke dag als ik bij de vijver sta,komen ze met z'n allen naar boven om gevoerd te worden terwijl de temp. al aan de lage kant raakt.
ze eten alles op...wel niet zo snel als in de zomer maar het gaat op.
moet ik blijven voeren tot ze niet meer eten of is dat soms slecht?:confused:
Ik heb hier al eens over gesproken met een vissendokter,en die geeft zelf ook nog voeder,zolang ze er zelf om komen vragen.
Dit wel niet elke dag en een kleine hoeveelheid.
Als ze geen eten moeten hebben komen de koi's ook niet meer naar boven,als het water echt te koud is.
Zolang ze een klein beetje eten, moeten ze hun reserve toch niet aanspreken vind ik,de winter duurt al lang genoeg.
Wel voederen met wintervoeder.
Ik dacht altijd dat vissen hun activiteiten in de winter op een laag pitje zetten. Door ze te blijven voederen belemmer je ze om in winterrust te gaan, want ze worden dan actief gehouden. Dit alles volgens mijn bescheiden mening. groetjes
Lastig..
2 verschillende antwoorden..
Maar wie heeft nu gelijk:confused:
Mij lijkt het toch ook dat als je honger hebt,je er om blijft vragen..
Eten vissen 's winters niet?
Houden ze een winterslaap dan...volgens mij niet,als ze nog 'n beetje actief blijven zullen ze ook energie nodig hebben om nog rond te kunnen blijven zwemmen.
In het wild eten vissen toch ook als het koud is(hoe kan je anders ijs vissen?)
Aangezien er in mijn koi vijver geen planten staan waar ze bij kunnen,kunnen ze daar in de winter ook niet van eten.
'n beetje bijvoeren lijkt mij geen kwaad te kunnen.
misschien toch eens in dit artikel kijken:
https://www.pondlibrary.com/ned/artikels/artikeltekst.htm?ArtikelId=151
heel intressant..
er is alleen één maar...
dit zegt iets over de winter,niet over de herfst.
ik heb ook 'n steur in m'n vijver zitten en die moet ik tot 5 graden blijven voeren,de koi eten dan gewoon mee..
ik kan moeilijk tegen de koi zeggen dat ze niet mogen eten(snappen ze toch niet);)
ik denk inderdaad zoals marcvb aangeeft dat de vissen zelf het beste weten of ze wel of niet willen eten, wanner het te koud is zullen ze niet meer tevoorschijn komen om het voer op te nemen, dus zolang ze het nog binnen een paar minuten wegwerken zou ik gewoon blijven voeren, maar wel; in mindere mate met lichtverteerbaar voer (wintervoer dus om marcvb maar even te herhalen 😉 )
Iedereen heeft zo zijn eigen mening als het gaat over het al dan niet voederen tijdens de winter.
Denk echter ook eens aan de filter en zijn bacterien.Ook bacterien gaan op een laag pitje werken tijdens een koude periode. Wanneer nu te lang gevoerd wordt gaat er te veel afvalstoffen geproduceerd worden die door de bacterien niet voldoende afgebroken worden. Amoniak en nitriet waardes gaan stijgen!
Hou daarom ook tijdens de winter de waterwaardes goed in de gaten , en stop met voeren als de waardes beginnen te stijgen.
Toch even uitwijden over de verwijzing naar het artikel door luke. Het is één van de oudste artikels van deze site en zou eigenlijk wat moeten aangepast worden. Het artikel dateert nog van voor de koi hobby.
Het gaat dus wel om het onderhoud in de siervijver tijdens de winter. De visjes (goudwindes, komeetstaartjes, enz) die in een siervijver thuishoren hebben echt geen behoefte aan extra voeder tijdens de winter. In een goede siervijver zijn natuurlijke bronnen van voedsel voorradig, voldoende voor de vissen die de siervijver bewonen.
In een koivijver ligt de situatie wel wat anders. Grote koi kunnen wel wat ondersteunend voeder gebruiken. Afhankelijk van de visbezetting en ontwerp van de koivijver zijn de natuurlijke voedselbronnen minder in de winter en kan een beetje wintervoer geven de koi op kracht houden.
De toekomstige artikels op deze site zullen beter en duidelijker een verschil maken tussen siervijver en koivijver situaties want dit is voorlopig nog een probleempje wat soms tot verwarring kan leiden.
Ik ben volledig akkoord met dit laatste, want ik vind dat er inderdaad te weinig verschil gemaakt wordt tussen koivijvers en siervijvers. Niet alleen in de artikels, maar ook in dit forum. Ook ik heb me bezondigd, want ik was in mijn antwoord er van uit gegaan dat het om een siervijver ging en de vissen dus geen voer nodig hadden, maar bij een koivijver ligt dat misschien wel anders. Ik heb daar echter geen ervaring mee.
Hallo, dan heb ik nog even een vraagje hierover. Ik heb goudwindes en drie steuren in mijn vijver zitten. De goudwindes krijgen al weken geen voer meer en komen ook niet als ik de steuren voeder geef. Nu is mijn probleem dat 2 steuren van elk 50 cm rustig op de bodem liggen en dus niet actief zijn. Maar dat de derde een diamant steur van 80 cm nog steeds hyper actief is.
Mij watertemperatuur is nu 10 graden. Ik geef die groete nu om de twee of drie dagen en handje steurvoer. Maar dit is echter binnen 2 minuten allemaal op. Moet ik die grote steur nu weer dagelijks voeren totdat hij minder actief wordt omdat hij immers nog zo actief is?
Oja ik was nog vergeten te vermelden dat er geen planten in mijn vijver zitten. (op twee waterlelies na)
Alvast bedankt voor jullie reactie.
Probleem van voeren bij lage temperaturen :
Vissen zijn koudbloedig, dat wil zeggen dat al hun lichaamsfuncties afgestemd zijn op de hun omgevende watertemperatuur. Als de temperaturen gaan zakken gaan dus ook spijsverteringsfuncties minderen waarbij er dan minder enzymen gevormd worden (deze breken op een chemische manier vetten, koolhydraten en eiwitten af), de darmflora draait op een laag pitje, de darmmotiliteit doet het kalmpjes aan.. Gevolg is dus dat de vissen dan gaan voeder opnemen wat eigenlijk niet meer tot weinig verteerd wordt. Zo kan dit dan gaan opstapelen in het darmkanaal en obstructie veroorzaken (met alle gevolgen van dien), of als sterk belastend materiaal uitgescheiden worden in het vijvermilieu (vooral belastend als de watertemperatuur terug begint te stijgen).
Ik vraag me dus af of het dan nog enig nut heeft om toch maar wat voerder te gaan geven? Alsook vanaf welke temperatuur dit zinloos is, daar heb ik geen concreet antwoord op. Persoonlijk geef ik zeer licht verteerbaar voer bij lagere temperaturen en eens de watertemperatuur onder de 10°C komt niets meer. Gezonde vissen hebben tijdens het seizoen immers voldoende vetreserves opgebouwd die hen door de winter loodsen.
En waarom steuren dan niet meer in dit rijtje passen hangt volgens mij af van het feit dat dit vissen zijn die zowieso uit koudere gebieden komen en aldus aangepast zijn aan deze manier van leven en eten.
groeten, timpie
Hoi Timpie, dus hieruit moet ik dan concluderen dat ik de drie steuren gewoon mag door voeren mits ze nog zo actief blijven.
Jij hebt het over licht voer, is dit er ook voor steuren?
alvast bedankt voor je reactie.
Hey Kasters,
Ja hoor voer je steuren maar door tot een graadje of 4 à 5. Dit zijn waarden die je hier en daar wel ergens oppikt (kijk bvb naar de artikels over steuren hier op de site) maar jammer genoeg is er over steuren niet veel geschreven of geweten. Voer ze wel spaarzamer dan in de zomer. Qua voer ben je denk ik best om met speciaal steurenvoer door te gaan als dat kan. Meestal is het probleem hier dat de koi er ook durven van snoepen en dat is dan bij lage temperaturen alles behalve ideaal. Steuren lusten ook graag wheat germ (zinkende) maar of dat in al hun behoeften voldoet weet ik niet..
groetjes, Timpie
Bedankt Timpie voor je reactie. Ik blijf nog maar even doorvoeren dan.
m.v.g Stefan;)