The Pond Library

Vraag en Antwoord

Steuren voederen + ...
 




Steuren voederen + koi's en zuurstofplanten

12 Berichten
7 Gebruikers
0 Reactions
5,147 Bekeken
Natuurvriend
(@natuurvriend)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 10
Topic starter  

Hallo iedereen,

In onze vijver zitten naast een aantal shubunkins, goudvissen, koi's en windes ook 4 steuren (2 diamantsteuren en 2 albino's).
Wij trachten de leefomgeving in onze vijver zo aangenaam mogelijk te maken voor deze verschillende vissoorten.
Zo krijgen onze steuren aangepaste korrels en is er extra (sterke) zuurstofvoorziening.
Een grote drievakken filterinstallatie (2.000 liter) voorafgegaan door een krachtige UV-lamp moet het water proper houden.

Toch zit ik met nog een aantal vragen :

01. Wij voeren al onze vissen quasi gelijktijdig … De steuren worden echter op een andere plaats gevoederd dan het overige visbestand omdat we willen vermijden dat de speciale korrels, bestemd voor de steuren door de andere vissen worden opgegeten. Of we daarin slagen is echter een ander paar mouwen … Immers, bijna altijd zijn er een aantal 'andere' vissen die quasi direct hebben opgemerkt dat er op een andere plaats 'steurvoeder' wordt uitgeworpen.
Zijn er bepaalde 'voedertechnieken' waardoor de steuren (trage eters) alsnog voldoende alert en snel worden (of voldoende tijd krijgen) om HUN korrels te eten en zodoende niet hun figuurlijk bord laten leeg eten door de andere vijverbewoners ?

02. In allerlei bladen en op allerlei websites lezen wij dat steuren gemakkelijk (???) kunnen worden tam gemaakt … Zelfs in die mate dat ze uit de hand komen eten … Zijn er onder de forumleden personen die het echt al voor mekaar hebben gekregen dat hun steuren uit de hand komen eten ? … Wat houdt dat leerproces dan in ? … en hoelang duurt het eer de steuren werkelijk uit de hand komen eten ?

03. Door de aanwezigheid van koi's (en koi-achtigen) slagen wij er niet in om zuurstofplanten te houden in de vijver. De koi's vinden de zuurstofplanten blijkbaar een delicatesse. Nochtans zijn zuurstofplanten mijns inziens, samen met nog een aantal andere elementen (UV-lamp, beperking aantal uren zonneschijn, e.a.) prima concurrenten voor de algen(groei) … Bestaan er vijverplanten die net als zuurstofplanten de algengroei hinderen en niet als voer worden gebruikt door de vissen ?

Bedankt voor elke tip en/of goeie raad.

Natuurvriend


   
Citeren
mike2507
(@mike2507)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 50
 

mogelijk antwoord op punt drie :

sinds kort heb ik waterranonkel ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Fijne_waterranonkel ) in mijn vijver , kan tot 80cm diep en eens ze boven water komen, komen er kleine witte bloempjes met een geel hart op

tot nu toe heb ik niet de indruk dat ze er aan knabbelen

lissen


   
BeantwoordenCiteren
Webmaster
(@webmaster)
Lid Admin
Deelgenomen: 26 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Vraag 1: U kunt het steurvoer best met een buis rechtstreeks naar de bodem brengen in plaats van uit te strooien. Geef wel eerst uw koi eten en pas dan de techniek van de buis toe voor de steur. dit zal al een hele verbetering zijn.
Steurvoeder naar de bodem brengen met buis

Vraag 2: Persoonlijk geen ervaringen met steuren handtam krijgen. Bij de ene steur zal dit beter lukken dan bij de andere. Sommigen zwemmen graag aan de rand bovenin de vijver. Leg wat voeder op de hand en zorg ervoor dat de steur over uw hand zwemt. Andere steuren zwemmen dan liever op de bodem. Deze zult u niet handtam krijgen.

Steuren zijn niet hetzelfde als koi. Koi zijn eigenlijk veel betere kandidaat dieren om handtam te krijgen.

Vraag 3: Koi en waterplanten gaan niet samen. Koi zijn karperachtigen.
Eigenlijk is de enige goede oplossing een aparte plantzone te maken waar de koi niet bij kunnen komen. Aan lissen en waterlelieszullen ze zelf niet knabbelen maar ze maken er dan een spel van om de vijvermand volledig leeg te halen.


   
BeantwoordenCiteren
Tommeke
(@tommeke)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 488
 

Steuren kan je normaal nog redelijk snel uit de hand leren eten. Of wat ook al gehoord een buis waar de steur doorkan met daarin dan het eten in, dit gaan koi al minder snel " opmerken"


   
BeantwoordenCiteren
Webmaster
(@webmaster)
Lid Admin
Deelgenomen: 26 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Tommeke;30824 wrote: Of wat ook al gehoord een buis waar de steur doorkan met daarin dan het eten in, dit gaan koi al minder snel " opmerken"

Deze truc kende ikzelf nog niet. Dan heb je echt toch wel een getrainde steur. 🙂 Ik vraag me dan alleen af hoe je het voeder er goed inkrijgt en of dat de steur zijn staart niet kan beschadigen als de buis te smal is. Steuren hebben een zwierende beweging, vandaar.


   
BeantwoordenCiteren
Tommeke
(@tommeke)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 488
 

Ja ik heb het ook maar van horen zeggen hoor, denk zelf hier wel ergens te vinden op forum kan mis zijn.
Dat uit de hand eten moet wel lukken denk ik ,alle dat lukte bij mij toch dus heb nooit dat van de buis moeten gebruiken, maar ja inderdaad zal even oefenen zijn. als ze een olifant kunnen leren op een stoeltje zitten moet dit ook lukken haha .


   
BeantwoordenCiteren
Christophe_c
(@christophe_c)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 8
 

Ik zit met een soort van gelijkaardig probleem.

Wij hebben sinds vorig jaar een diamantsteur in de vijver. die lijkt het goed te doen, nu hebben we dit weekend een tweede grotere bijgekocht.
Die "oudere" steur eet goed, maar voor de nieuwe is het een hele klus. zelf al laat je het eten letterlijk voor hem vallen/ op hem. hij vind het maar zelden.

Heeft iemand hier een oplossing voor?


   
BeantwoordenCiteren
padde
(@padde)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 310
 

rust, geduld en afwachten... de vis moet dit alles nog aanleren en zal dit dus langzamerhand ook gaan doen, wat je kan doen is een lichte tegel in de vijver leggen, zodat dit meer opvalt voor je steur, hij ziet namelijk erg slecht.

succes ermee!

grtz.


   
BeantwoordenCiteren
Christophe_c
(@christophe_c)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 8
 

ok, dan blijf ik geduld hebben.

bedankt voor de snelle reactie


   
BeantwoordenCiteren
Tommeke
(@tommeke)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 488
 

Dat was het, een lichte tegel op de bodem en dan met een buis voer tot daar brengen op de plaats hehe van waar kom ik er mee een steur in een buis te laten zwemmen .

sorry sorry


   
BeantwoordenCiteren
padde
(@padde)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 310
 

Tommeke;30839 wrote: Dat was het, een lichte tegel op de bodem en dan met een buis voer tot daar brengen op de plaats hehe van waar kom ik er mee een steur in een buis te laten zwemmen .

sorry sorry

hihi, je kwam in de buurt :p


   
BeantwoordenCiteren
eppelke
(@eppelke)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 3
 

Ik heb mijn eerste poging uit de hand voeren ongeveer een half uur mijn hand 30cm diep in het water gehouden. Daarin zat voer uiteraard, de steurs zwommen er steeds onderdoor op het begin. Opeens botse er eentje tegen mijn hand aan en zwom over de hand heen en zoog het er meteen vanaf. Daarna heb ik t steeds vaker gedaan en als ik nu langs de rand van de vijver loop komen ze al naar boven voor uit de hand te eten. Dus het ging bij mij vrij snel. Ik heb maar 2 steurs, 1 in slechte conditie op het moment 🙁


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.