The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen




Steur wilt maar niet eten

 

(@acipenser)
New Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

mijn nieuwe aanwinst, een diamantsteur, wilt maar niet eten.
eerst dacht ik dat het kwam door onze lavastenen bodem, waardoor de voelharen het voedsel misschien niet konden onedrscheiden.
ik heb inmiddels al een tegel van graniet gezet dat zeer glad is en nog geeft hij geen aandacht aan het voer...
ik gebruik het merk 'stör perlets', is hier misschiens een probleem mee?

is er iets mis met mijn steur?

groeten,
acipenser


   
Citeren
(@dreetjuh)
Eminent Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 19
 

een steur die ruikt het voedsel wel. ik heb zelf ok 2 diamant steuren in de vijver maar aangezien het steurvoer zo veel eiwitten bevat en daardoor schuim op de vijver krijg hebben ze mij bij het tuincentrum geadviseerd de steuren gewoon niet te voeren ze voeden zich zelf toch wel met algen, uitwerpselen van andere vissen en restjes voer die niet opgegeten worden (niet dat dat er veel is maar toch)


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Steuren niet voederen in een tuinvijver !!! In tuincentra zouden ze alleen plantjes mogen verkopen als ze dit aan hun klanten als informatie geven. 😡

Algen eten ze sowieso al niet. Dit is de verkooptechniek nummer 1. Vissen die algen eten doet verkopen alleen ik ben nog geen enkele vis tegengekomen die dit kan waarmaken.

Koi, maar koi zijn ook geen koeien. Mijn koi doen niks liever dan peuzelen van de groene aanslag op de vijverfolie maar om te gaan zeggen algen eten.

Om terug te keren naar onze steuren.

Steuren hoef je inderdaad niet te voederen als je vijver voldoet aan zijn natuurlijke habitat maar ik vermoed niet dat je tuinvijver hier aan kan voldoen. Steuren leven in gigantische meren met een volledig eigen ecosysteem, iets wat een steur in een tuinvijver nooit of te nimmer kan krijgen.

Doodsoorzaak nummer 1 bij steuren in tuinvijvers:

Juist ja, ondervoeding. In veel tuincentra verkopen ze alleen kleine steurtjes want anders neemt de bak waarin ze zwemmen teveel plaats in beslag of zo'n kleintje is makkelijk door de klanten mee te nemen.

Doodsoorzaak nummer 2 bij steuren in tuinvijvers:

De steur te klein kopen. Hij zou toch minimum 25cm moeten zijn, sommige kwekers adviseren vanaf 35cm.

Als je de raad van je tuincentrum volgt dreetjuh dan zullen uw steuren eerder een kort leven kennen.

Je MOET ze voederen

Ik citeer even van www.acipenser.be
"Steuren worden best dagelijks gevoerd, vooral in de zomer. Ook in de wintermaanden is het aan te raden een paar keer per week te voeren. Het is erg belangrijk dat de steuren een eiwit en vetrijk zinkend voer krijgen. Men moet wel steeds opletten dat de andere vijverbewoners er niet te veel van eten, want dit is erg slecht voor hun lever. Steuren tot 40/45 cm geef je best een korrel van 3 mm, bij grotere steuren kan je een korrel van 6 mm voeren. Een kleine korrel zal sneller en beter verteren, het is dus beter niet te snel over te schakelen op een grotere korrel.
Voor de lepelsteur voorzien we een halfdrijvende/zwevende korrel. Tevens nemen ze ook het steurvoer op terwijl het naar de bodem aan het zinken is. Steurvoer verliest na een tijdje zijn voedingswaarde door uitloging en na een uur zullen de steuren dit voer toch al niet meer opnemen. Het is dus belangrijk dat er steeds nieuw voer verstrekt wordt. Het voer wordt best steeds op de bodem geven."

Ook op deze site:
Steuren en hun voedsel

Het schuim op uw water mag geen reden zijn om te stoppen met het voederen van uw dieren. Koiliefhebbers geven misschien wat teveel en die kunnen makkelijk wat minderen maar doe dit niet met steur.

Enkel een gezond, goed doorvoede steur kan overleven in een tuinvijver.

Na dit kritisch schrijven nu enkele tips.

Hou je steuren eens goed in de gaten en kijk waar ze het meest vertoeven of sla hun zwemgedrag eens na. Kies een plaats waar ze volgens jouw het meeste komen. Plaats hier een bij voorkeur witte of lichtgekleurde tegel op de vijverbodem. Voeder op deze tegel.

Je kunt gebruik maken van een pvc buis met trechter om het steur voer precies op de tegel te deponeren.

Je kunt ook trachten in te schatten om voeder te deponeren net voor dat de steur komt aanzwemmen.

Er mag geen substraat of andere stenen op de bodem liggen. Het gebeurt niet zelden dat steuren met stenen in hun maag bij de dierenarts terecht komen.

Ik hoop dat het lukt met de steuren eten geven en kies bij voorkeur een vijver speciaalzaak voor uw vijverhobby. Misschien is het een erg goede tuinzaak voor tuinplanten en andere tuin benodigdheden maar van de noden van een steur kennen ze niks. Ik vraag me af hoe ver kun kennis in vijvers algemeen is. Het is duidelijk dat ze The Pond Library niet kennen.


   
BeantwoordenCiteren
(@dreetjuh)
Eminent Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 19
 

oke dan ga ik morgen/straks toch maar even naar het tuincentrum om wat voer voor m'n steurtjes 😉
substraat ligt er toch weinig in mijn vijver en de steuren die zwemmen altijd rondjes rond heel de vijver (vijver is een rechthoek maar je snapt wat ik bedoel) dus ik zal het in de gaten houden waar ze zwemmen en wat voer voor ze neer leggen!

Bedankt voor deze info! 😀


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.