Ik las dat een steur de eerste vier jaar van zijn leven een zoetwatervis is.
betekent dat de steur na 4 jaar in de zoetwatervijver te hebben geleeft het loodje legt? Moet ie daarna op zee worden uitgezet? Of blijft ie in een zoetwatervijver gewoon leven.
ps. mijn steuren zijn nu zo'n 40 cm
Hier heb ik nog niets van gehoord of gelezen. Feit is wel dat mijn steuren al ouder zijn dan 4 jaar en het nog altijd perfect naar hun zin hebben in het zoete water van mijn vijver 😉
Mvg
Dirk
Er zijn diverse beschrijvingen van steuren die tientallen jaren in zoetwater hebben geleefd zonder enige problemen.
Sterlet (de kleinste steursoort) trekt zelfs nooit naar zee.
Van vrijwel alle steursoorten zijn er exemplaren bekend die in de vrije natuur hun leven lang in zoetwater zijn gebleven.
Steurspecialist Hochleitner schrijft dat volgens zijn ervaring geen enkele steursoort van zeewater afhankelijk is.
Ergo: las je graag met een zeewatervijver wilt experimenteren dan kan dat uiteraard, voor de steuren is het niet nodig. (Lijkt me ook een stuk moeilijker als zoetwater en in ieder geval heel erg pionierswerk. Zo ongeveer zoiets als 80 jaar geleden de eerste zeewateraquaria.)
Beperkt zout aan het water toevoegen is geen enkel probleem, waarom zou je niet op zijn natuurlijke milieu(anadroom) proberen, in te spelen? Persoonlijk bevalt het me prima.
Hangt dus ook af van het soort steur. Sterlets gaan helemaal niet naar zout water!
Jeany wrote: Beperkt zout aan het water toevoegen is geen enkel probleem.
Wat verstaat u dan onder beperkt..?
Gr, Dennis.
Jeany,
denk eraan dat wanneer men zout aan het water toevoegd en men nadien de vijver moet behandelen met bepaalde produkten deze produkten een chemische reactie vormen met het zout die niet echt gezond zijn voor de vissen. Dit is niet mijn uitvinding maar het komt van iemand die al jaren koi's verkoopt
Danny
Inderdaad, de combinatie van zout en sommige geneesmiddelen kan erg op de vissen gaan inbranden waardoor de vissen ernstige brandwonden en blindheid kunnen oplopen.
Ik ben radikaal tegen het zo maar zout of andere geneesmiddelen ( verdelgingsmiddelen)te gebruiken.
Door het , te pas maar meestal ook ten onpas ,zout te gaan gebruiken hebben de parasieten al een zeer hoge resistentie tegen zout opgebouwd waardoor zout in de meeste gevallen niet meer helpt. Vroeger kon 75% van de problemen opgelost worden met zout en nu misschien nog 1%. Dit geld ook voor andere medikatie.
Door het lukraak gebruik van allerlei middelen zijn wij nu genoodzaakt om steeds maar sterkere ( lees giftiger) middelen te gebruiken, wil het nog helpen.
Waar dit gaat eindigen weet ik niet. Waarschijnlijk in visloze vijvers !!!!!
Mijn vraag was om precies wat De Rie al zei...
Zout hoort gewoon niet thuis in een vijver, hooguit in behandelbakken.
Behalve de genoemde redenen zijn er nog veel meer te noemen.
Zeoliet, indien aanwezig, zal al zijn geadsorbeerde stoffen massal loslaten, zodat deze in één klap in de vijver terecht komen. We weten allemaal dat dat niet de bedoeling is.
Zout is schadelijk voor planten... Hoe schadelijk kunt u lezen in dit artikel; Zonder Zout, Zonder Zorgen? - Zout Tolerantie
De voordelen van zout wegen al lang niet meer op tegen de nadelen. Het is af en toe heel goed bruikbaar, maar dan alleen in behandelbakken. Niet in de vijver.
Het is natuurlijk bedoeld om de steur zo natuurgetrouw mogelijk te houden, maar ik denk dat het alleen een goede oplossing is in een kale vijver, waar enkel steuren in leven.
Gr, Dennis.
Met beperkt bedoel ik beperkt. In mijn situatie is dat 4 á 5 kilo in het najaar.
Ik heb een hydrometer ter controle, maar het gaat meer op gevoel.
Je moet vooral niet denken aan zeewater. Zie alleen de waarden, zoals Tekenaar al suggereerde, maar eens exact te houden. Daar komt meer bij kijken dan een hydrometer en ''gevoel''
Zout en geneesmiddelen? Niet dus. Ik heb in al die jaren nog nooit een geneesmiddel of iets dergelijks gebruikt.
Een steur is ijzersterk en geeft weinig problemen, mits je je aan de regels houdt. Ruimte, zuurstofrijk water, geen obstakels, stromend water, niet in de volle zon en vooral geen andere soorten.
Jeany wrote:
Zout en geneesmiddelen? Niet dus. Ik heb in al die jaren nog nooit een geneesmiddel of iets dergelijks gebruikt.
Een steur is ijzersterk en geeft weinig problemen, mits je je aan de regels houdt. Ruimte, zuurstofrijk water, geen obstakels, stromend water, niet in de volle zon en vooral geen andere soorten.
Hoi Jeany,
dit is wat ik (en ik denk ook De Rie) wilde(n) horen. De manier waarop jij het uitvoert is niets op aan te merken en zelfs een compliment waard.
Mijn posting was enkel bedoelt om anderen te waarschuwen die denken er ook wat in te moeten gooien. Aangezien steeds meer mensen denken een koidokter te zijn, was dat denk ik op zijn plaats.
ik zou zeggen, doe zo verder.
Gr, Dennis.