eindelijk .....
Na veel graven,boren en meten staat het!
Maandag wordt de folie gelegd.
Nu mijn vraag aan het forum.
Waarneer en welke planten en welke vissen kunnen er in het najaar nog in de vijver (4x3x1,3 m)?
gr
Persoonlijk zou ik rond vragen wie nog stekjes overheeft in je omgeving maar de groei is echt uit de planten. Stekjes van nu zijn wel vaak van betere kwaliteit als hetgeen je in het voorjaar bij de tuincentra kan kopen in het voorjaar en als je die nu al hebt kunnen ze direct gaan groeien zodra het weer ernaar is.
Als het even kan zou ik wachten met de vissen. Om die nu met de aankomende winter in een net opgestarte vijver te zetten is riskant aangezien de waterwaarden nog niet stabiel zullen zijn in de eerste weken. Dit is een aardige aanslag op het immuunsysteem van de vissen, die nu net in optimale conditie moeten komen voor de winter. Ideaal is om in de tweede helft van april de waterwaardes te (laten) meten en als alles OK is dan pas te beginnen met vissen. Omdat de vijver niet heel erg groot is zou ik kiezen voor soorten die niet erg groot worden, zoals goudelritsen. Heb je een filter erop staan dan kan je ook denken aan goudvissen en goudvis-varieteiten zoals shubunkins maar houd er wel rekening mee dat die in de bodem woelen en dus het water troebel kunnen maken. Een filtertje is dan al snel een must. (wat voor bodem doe je er eigenlijk in? Dit i.v.m. zowel plantengroei als opwoelen door vissen als werveling door filter) Verder zijn goudvoorns een goede keuze, dit is een kweekvorm van de ruisvoorn. Dit zijn scholenvissen (leven in een groep van soortgenoten: een heel stel kopen dus) die bij mooi weer veel aan het wateroppervlak vertoeven en een voorkeur hebben voor een beplante vijver. Ze blijven wat kleiner als goudwindes (die ook meer een voorkeur hebben voor stromend water al gaat het in veel vijvers wel redelijk; goudwindes lopen toch wel vaak een groeiachterstand op in kleinere vijvers. Ze horen wel een centimeter of 50 te kunnen worden).
Je kunt er overigens ook voor kiezen om helemaal GEEN vissen in de vijver te doen. Dan heb je geen filter o.i.d. nodig. Je kan je wel uitleven met de beplanting. Het gevolg is dat je vijver op den duur een waar toevluchtsoord kan worden voor allerhande waterinsecten, kikkers en salamanders. Die hoef je er niet zelf in te zetten want ze vinden je vijver vanzelf, ook als die middenin de stad ligt. Persoonlijk vindt ik dit de meest boeiende vijvers, iedere dag weer nieuwe verassingen. En ze kunnen nog een bijdrage leveren aan het behoud van die insecten en amfibieen ook. (De ervaring leert dat amfibieen zelf de weg vinden naar een nieuwe vijver. Als de vijver niet geschikt is zijn ze ook zo weer weg. I.v.m. genetische verschillen tussen amfibieen is zelf verplaasen uit den boze, overigens ook illegaal).
Vele vijvercentra willen voor de winter van hun waterplanten af en geven veelal een mooie korting plus zoals tekenaar al zei zijn ze erg sterk omdat ze al een heel seizoen lang konden ontwikkelen.
als het maar geen rubber folie is met blauwe gestippelde letters fr in want deze is zeer giftig ik spreek uit ervaring
Ik zou er nu alleen nog planten inzetten, en een filter instaleren. Met vissen zou ik wachten tot het voorjaar, dan is het water gestabiliseerd en heb je minder kans op problemen.
de rubberfolie ligt !
water inmiddels gevuld to een +- 70 %, morgen worden de aan en afvoer geplaast; dan afvullen (3 kub) en het filter starten
bedankt voor jullie reacties