goeiedag
zoals ieder jaar probeer ik weer de kleine visjes (kleinste 0,4cm) te vangen.
Deze stop ik eerst in een visnetje met wat beplanting (vooral vederkruid), als ze iets groter zijn stop ik ze dan in zo'n zwarte mand, waar men planten in kan plaatsen. Ik laat ze normaal los als ze zo'n 3 à 4 cm groot zijn. Bijna ieder jaar zijn er al ontsnappingen geweest (gaten in de net,net onder water,...), daardoor hou ik meestal maar een 5 à 11 visjes over.
ik vraag me eigenlijk af of ik ze niet te vroeg vrijlaat? We zitten namelijk met een koi die meer dan een halve meter groot is en nogal gulzig is...
ik las ook veel posts over koi's die kuit schieten? Men heeft mij vroeger nochtans verteld/wijsgemaakt dat koi's onvruchtbaar gemaakt werden?
ik las ook veel posts over koi's die kuit schieten? Men heeft mij vroeger nochtans verteld/wijsgemaakt dat koi's onvruchtbaar gemaakt werden?
Dat vraag ik mij ook af de enige vissen die bij mij paren zijn goudvissen en sluierstaarten 🙁 . En het kan bijna niet dat mijn koi allemaal van hetzelfde geslacht zijn... Worden koi nu onvruchtbaar gemaakt of niet?
Groetjes,
Fillie
Hoi,
ik denk dat het een fabeltje is dat koi's onvruchtbaar gemaakt worden, ik heb op 2 jaar zeker een 200 tal jonge koi
Danny
Lucky you!
Dat ze onvruchtbaar gemaakt worden is grote onzin. Of ze paaien is wel afhankelijk van de omstandigheden, vooral het weer.
Bij mij hebben enkele koi (net als vorig jaar) reeds gepaaid en er zwemmen dan ook weer een aantal jongen rond.
Michel
sorry voor de late reactie, 'k ben een tijdje niet online geweest
zijn er dingen die ik kan doen om het kuit schieten bij de koi's te bevorderen?
Onze andere vissen doen hun 'werk' zonder probleem, 'k heb nu een achttal tamelijk grote jonkies en nog veel kleintjes
Hoi Jeffrey,
Inderdaad koi's zijn nog steeds vruchtbaar. Ik dacht dat de vrouwtjes vanaf hun 4é jaar en de mannetjes vanaf hun 3é geslachtsrijp zijn. Voor zover ik weet wacht je best tot eind augustus begin september dan neem je 1 wijfje en 2 mannetjes die zet je appart in een ruim bad, een kinderzwembad voldoet prima. Het water in dit bad breng je van de dag tevoren op een 3°c à 4°c hoger van temperatuur als het vijverwater, minimum 22°c, en hierin leg je paaiborstels. Vergeet ook niet het bad af te dekken met een net immers het jagen kan vrij ontstuimig verlopen.
Dit is een beetje onder voorbehoud: om de drift nog aan te wakeren leg je er een tak van een naaldboom bij. De afgescheiden hars zou het paaien nog bevorderen. Dit laatste "moet" je niet doen maar er zijn mensen die het blijkbaar wel aanbevelen.
Door het temperatuurverschil, en eventueel het iets andere water, geef je de vissen de aanzet tot paaigedrag. Vooral smorgens zal je zien dat de mannetjes onophoudelijk achter het wijfje aanzitten en haar telkens in de zij of tegen haar buik aandringen. Op deze manier zetten zij het vrouwtje aan om haar kuit af te zetten. Vanaf dat dit gebeurt gaan de mannetjes hun "gom" of zaad over de eitjes uitstorten en zo deze bevruchten.
Dan komt het er op aan om de ouderviseen terug weg te nemen omdat zij anders met dezelfde overgave hun pas geworpen kroost gaan opsmullen.
Om dan feitelijk nog visjes op te kweken is weer een ander verhaal. Het makkelijkste is hetgeen hiervoor beschreven. Immers de eitjes moeten onmiddelijk belucht worden, ze moeten ook ontsmet worden tegen schimmelvorming en je moet op dit zelfde moment kunnen beschikken over de nodige opgekweekte watervlooien als start voedsel. Dit alles loopt in veel gevalen minder goed af, maar is toch leuk om te proberen.
Bij een goed resultaat hou je enkele duizend visjes over en moet je onverbiddelijk gaan selecteren en schiften om uiteindelijk enkele tientallen visjes over te houden. Besef ook op voorhand dat de kans dat je een behoorlijke vis overhoud uit het broeisel redelijk klein is. Maar toch "plezant" om te proberen. 😉
Gr Bouleke
van harte bedankt 😀
heb nog even verder gespeurd.
Onze grootste koi's zouden zeker geslachtrijp moeten zijn (ze zijn ouder dan 4 jaar), maar ik heb ook ergens teruggevonden dat ze minimum 30cm moeten zijn.
Koi-jonkies zullen waarschijnlijk niet meer voor dit seizoen zijn.
hoe het gesteld is met de andere visjes:
Wel heb ik nu negen andere visjes in een mandje (zo eentje voor planten in te zetten) in het water, deze zijn al tamelijk groot vergeleken met de groei van gekweekte visjes vorig jaar. De 2 grootsten zijn 3,5cm. De rest schommelt rond de 2cm. Zes van hen heb ik rond deze grootte gevangen toen ik een goeie week geleden terugkwam van Gran Canaria, degene die ik al had waren fameus gegroeid
Ik had ook nog een (klein) aquarium met daarin een twintigtal kleine visjes (kleiner dan 1cm). Ik had zoveel mogelijk gezorgd dat het water warm bleef. Mijn oma zou ze eten geven terwijl we weg waren, maar ze ziet niet zo goed zonder bril en dacht dat er geen kleintjes meer in zaten en gaf dus ook geen voedsel (poedervorm) meer. Toch bleven er een tiental in leven (waarschijnlijk door de kleinsten op te eten + door het voedsel dat aan de waterpest plakte). Helaas waren deze nog ongeveer even groot toen ik terug thuis was.
In vergelijking met andere jaren heb ik dit jaar een stap in de goede richting gezet. Ik heb nu iets meer materiaal (dat mandje, een netje waar zelfs de kleinste visjes niet door kunnen en het kleine aquarium).
Ik heb tijdig een gat in het netje ontdekt en terug dichtgenaaid (vorig jaar was hierdoor een groot deel van de visjes ontsnapt) en gezien ik nu 3 plaatsen heb voor de jonkies - vorig jaar moest ik ze nog allemaal samensteken- is er veel minder kannibalisme.
ik hoop dat de kleinsten nu een groeispurt inzetten.
Als de foto's slagen, plaats ik er hier enkele van m'n visjes.
Misschien nog 'n vraagje: is er iets dat ik kan doen om ervoor te zorgen dat de visjes vlugger hun kleur krijgen? We hebben zelfs nu nog een paar vissen rondzwemmen van een 10 à 15cm die nog altijd zwart zijn (één ervan is ondertussen beginnen verkleuren naar 'rood-oranje')