The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
bizaar gedrag

 

(@pepee)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 30
Topic starter  

vijver 10.000 L diepte 90 cm substraatfilter 1500L + UV 25W + filtoclear 11000 (enkel grove filter) als voorfilter alles opgestart aug 2003.

--> bezetting = 1 steur 90 cm + 2 steurs 40 cm + 3 steurs 20 cm + 3x koi 60 cm + 8 x koi 45 cm + 2 x koi 35 cm + 3x koi 10-15cm + 1 x butterfly 45 cm + 1 x butterfly 30 cm.

Alles OK tot 2 weken geleden : Eerste probleem = bij koude 2 weken geleden gingen de grote butterfly + grote koi op hun zij liggen (= wellicht onderkoeling wegens waterval van substraatfilter). Tweede probleem = begin deze week met de temperatuurstijging werden alle vissen superactief met uitzondering van de 2 welke zijdelings blijven liggen. Derde probleem = eergisteren koi 45 cm afgehaald welke op 2 dagen in volume was verdubbeld en alle schubben stonden wijd open en deze waren volledig doorbloed (= buikwaterzucht?, ik heb deze in een verwarmde ruimte gezet + zuurstof en hij zwemt weer rond ondanks dat de schubben verslechterd zijn. Bij een plaatselijke aveve uitbater - welke mij tot heden steeds goed advies gegeven heeft heb ik "velda-protector" gekregen de vijver volledig mee te behandelen - ik heb hiervoor wel de substraatfilter 24 u moeten afzetten en heb deze gisteravond terug opgestart - alles lijkt nu in orde - vissen zijn gekalmeerd - enkel de grote butterfly blijft heel stil in hoek hangen weliswaar niet meer op zijn zijde. Ik heb juist mijn water gekontroleerd (ph=7.5 - KH = 7 - GH = 13 - Nitraat en NH3 niet meetbaar)

--> kan iemand mij wat vooruithelpen want ik krijg bij andere handelaars tegenstrijdige info en de persoon van aveve zecht af te wachten ????


   
Citeren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

Toch wel een zwaarbezette vijver! De temperatuurschommelingen moeten zeker beperkt worden.Vlugge temperatuursveranderingen worden zeer slecht verteerd!


   
BeantwoordenCiteren
(@pepee)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 30
Topic starter  

ja, ik dacht langzaam aan te starten en dan in de toekomst verder uit te breiden - maar ik heb alle vissen overgenomen van iemand hier in de buurt wie deze niet meer kon onderhouden wegens ziekte. Nu staat er wel een uitbreiding op het programma voor april-mei om de huidige vijver uit te breiden met een bijkomend volume van 15.000 L met een diepte van 1.80 m (bottom-zijdrain) en bijkomend te filteren via een 5-kamerfilter.

? dien ik mij zorgen te maken over de stilligende butterfly ?

ik kan morgen zaterdag een 3KW heater overkopen - zou dit nuttig kunnen zijn met de voorspelde koude voor de volgende dagen - ik voorzie zeker morgen weer mijn vijver af te dekken met isolatieplaten.

dank u


   
BeantwoordenCiteren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

Het is niet zozeer de koude ,alhoewel hogere temperaturen er natuurlijk wel voor zorgen dat het immuniteitssysteem van de vissen beter functioneert,maar de sterke en snelle temperatuursveranderingen die nefast zijn voor de vissen.Ik zou met een dergelijke bezetting zeker een gespecialiseerd veearts raadplegen!


   
BeantwoordenCiteren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 370
 

Hoi Pepee,
Van Ternat ? Alléé dan zijn wij bijna buren;)
Ben het volledig met Etienne eens.
De bezetting van de vijver is veel te hoog.
Je schrijft dat je het water gecontroleerd hebt maar de belangrijkste ,nl. amoniak en nitriet ,ontbreken.Dit zijn de giftigste stoffen voor de vissen en moeten het eerst gecontroleerd worden. Amoniak en nitriet moeten nul zijn.
Worden er toch waardes gemeten moet je onmiddelijk stoppen met voeren en water verversen. Bacterien toevoegen onder de 12° heeft weing zin, dus zul je met waterwissels het gehalte naar nul moeten proberen te brengen.

De vijver is tamelijk ondiep ( 90cm) hierdoor is de vijver erg onderhevig aan temperatuurschommelingen. Heel slecht voor koi. De steur heeft daar veel minder last van.
Wanneer de temp. onder de 4 a 5 graden gaat gaan de koi zich op de bodem leggen om geen extra energie meer te verbruiken en teren ze verder op hun reserves. Gaat de temp. nog naar omlaag dan wordt het kritiek voor de koi en gaan zij gaan kantelen. Nu is het punt om de koi met rust te laten en ze zeer zeker niet proberen te vangen.

Bij de vis waarbij de schubben openstaan ( buikwaterzucht zoals je beschrijft) zou er best zout in het water gedaan worden en de temperatuur stillaan opdrijven naar + 18°. 30 gr zout op 10L water.Komt er geen beternis bouw dan het zout op tot 50gr/10L.
Let op! nooit zout in de vijver maar wel in een bak appart.

Ps: Beter zou zijn om iemand met kennis van visziekten naar de koi te laten kijken. Vanachter de pc is het namelijk onmogelijk een diagnose te stellen, laat staan een behandeling te geven.
Als het echte buikwaterzucht is zal de koi ook een antibiotica-injectie nodig hebben.Ik wil je niet ontmoedigen maar bij 95% van de gevallen met buikwaterzucht loopt het verkeerd af.

Die 3KW heater kan zeker gebruikt worden, maar dan enkel als de vijver afgedekt is . Anders is het elektrisch niet te doen. Probeer de vissen op + - 8° te laten overwinteren.Het water hoeft niet warm gestookt te worden. De temperatuurschommelingen verhelpen is het bijzonderste


   
BeantwoordenCiteren
(@pepee)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 30
Topic starter  

eindelijk terug,

ivm de nitriet en ammoniumwaardes --> deze zijn dus wel degelijk beiden nul. Dus dat is geen probleem - de andere waarden nog altijd zoals verleden week. Ik heb dit weekend dus de heater geinstalleerd en de vijver afgedekt met isolatieplaten. De watertemperatuur is nu gestegen tot 10°C . Zou ik overdag de heater afzetten met het zachte weer en deze enkel snachts nog laten opstaan om de nachtkoude te breken?

De koi met waterzucht zit nu reeds enkele dagen in quarantaine met een zoutgehalte van 3gr/L --> de kleur van de schubben en van zijn onderzijde is verbeterd - de schubben blijven wel nog steeds openstaan. Ik vernieuw het water om de 2 dagen met vijverwater - voeg zout en zuurstof toe en blijkbaar verteerd hij dit goed. Ik herhaal deze procedure en hoop dat ik zo toch aan de 5% slaagkans geraak.

Ivm met de geplande uitbreiding voorzie ik om de vijver volledig uit te polyesteren - eveneens zou ik zelf mijn meerkamer uitmetsen en deze uitpolyesteren (ik heb dit weekend een prachtig voorbeeld gezien bij een ander koi-liefhebber van Duffel - prochtig en doordacht) kan er mij iemand de afmetingen van de verschillende filterbakken bezorgen voor een 4-kamer + vortex en dit voor een totaal vijvervolume van 40m3 in combinatie met de huidige plantenfilter van 1500 L ?

tot later


   
BeantwoordenCiteren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 370
 

Als de schubben blijven openstaan , verhoog dan het zoutgehalte naar 5 gr/L en vergeet niet de temperatuur naar 18° halen.
Bij 18° gaat de genezing sneller.
Als het echt buikwaterzucht is zal de koi hoogstwaarschijnlijk een antibioticaspuit nodig hebben.
Ps; Kijk eens in je PM voor de zelfbouwfilter

Mvg De Rie


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.