The Pond Library

Vraag en Antwoord

Beginneling: sarasa...
 
Notifications
Clear all
Beginneling: sarasa nogal schuw

7 Posts
3 Users
0 Reactions
3,260 Views
upje
 upje
(@upje)
New Member
Joined: 12 years ago
Posts: 4
Topic starter  

We hebben sinds een week zes Sarasa's in onze vijver. Daarvoor nooit vissen gehad, dus we zijn beginnelingen. We vinden de vissen erg schuw; we kunnen ze meestal niet eens vinden (!), en als we ze hebben gevonden, zwemmen ze snel weg als ze ons in de smiezen hebben. Verder zitten ze graag zo diep mogelijk. Het voeren van de vissen is dan ook nog niet gelukt.

Info over onze vijver: ongeveer 3 kuub groot, met een diepte van 80 cm. Er staan een aantal zuurstofplanten, we hebben een vijverpomp die het water in beweging houdt. Het water is helder. De temperatuur is nu ongeveer 13 graden.

Vraag aan de kenners: is het normaal dat ze zo schuw zijn? Is de temperatuur nog te laag? Moeten we iets doen of juist laten om ze vaker te zien?


   
Quote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 291
 

zoals ik van vele heb begrepen zijn Sarasa's inderdaad schuw en zul je ze pas over een tijd kunnen zien als ze gewend zijn maar dan kunnen ze nogal schrikachtig zijn. Dit is redelijk slecht voor een koi ( als je een koi erbij zet ) omdat koi er niet goed tegen kunnen en aan stress kunnen doodgaan.

de temperatuur is normaal hoor, naarmate de temperatuur van de lucht steigt zal ook het water temperatuur steigen


   
ReplyQuote
upje
 upje
(@upje)
New Member
Joined: 12 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Bedankt voor jouw antwoord. Ik ben niet van plan er koi bij te zetten, dus dat speelt niet.
Wat ik nog vergeten ben te vermelden is dat de sarasa's erg jong & klein zijn, zeg maar 4-5 cm. Zijn jonge sarasa's schuwer dan wat oudere?


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Volledig normaal hoor dat de vissen schuw zijn. Kleinere visjes zijn dit nog meer. Door de lage watertemperatuur blijven ze ook dieper. Wellicht zul je in de zomer meer van ze te zien krijgen. Best steeds voederen op dezelfde plaats en blijf ook aanwezig aan de rand van de vijver zodat ze aan u kunnen wennen.

Het is altijd een goed idee om ook een collectie van minimum 5 goudwindes te hebben. Deze vissoort zwemt sneller boven. Waarom minimum 5. Goudwindes zijn echte schoolvissen, zwemmen dus graag in groep. Door een wat grotere groep vissen te hebben zullen vissen minder schuw worden en zul je er meer plezier aan beleven.


   
ReplyQuote
upje
 upje
(@upje)
New Member
Joined: 12 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Ok, nog even geduld dan maar.

Vandaag ook nog even het water getest met van die stripjes. Ph, gh en Kh zijn normaal/goed, alleen No2 en No3 zijn te hoog. Als ik het goed begrijp zou ik bacterieen moeten toevoegen aan het water?


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Oei toch opletten met die te hoge No2 want da's dodelijk voor de vissen.
De bacteriewerking is dan niet goed. Iets is dan niet in orde met het afbraakproces. Je geeft toch niet teveel voeder? Filter je? Wat was je NO2 waarde?


   
ReplyQuote
upje
 upje
(@upje)
New Member
Joined: 12 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Te veel voer geven lukt niet, want we zien de vissen niet zo vaak. Gelukkig zien we ze al wel vaker dan een week geleden. De watertemperatuur was afgelopen week ook een stukje hoger, dat zal er wel mee te maken hebben. De pomp met filter staat 24u aan, de uv-lamp gaat af en toe aan (regelt de pomp automatisch).

De no2 en no3 waardes zijn moeilijk te bepalen; teststripje vergelijken met kleur op potje is altijd lastig. De No2 waarde ligt tussen het het meest linkerkleurtje en het kleurtje daarnaast, dat zou betekenen tussen de 0 en 1 mg/L.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.