Geachte,
Ik heb horen vertellen dat het aantal vissen in de tuinvijver op een natuurlijk-selectieve wijze op peil wordt gehouden.
Als ge de vissen laat kweken zal, bij wijze van spreken, de vijver nooit te vol geraken.
Ik spreek van een tuinvijver van circa 9.000 liter water met siervissen zoals de goudvis en aanverwanten.
Kan men dit staven aan de hand van gepubliceerde werken of dergelijke ?
Dank bij voorbaat
Marc. 🙂
Ik denk niet dat dit helemaal klopt, ik heb een vijver van 3600liter met 20 tal goudvissen en sarrasas, 1zeelt en 2 goudwindes. ik doe alle jaren tussen de 10en de 30 jonge visjes uit de vijver om niet te veel vis te hebben dit jaar heb ik een aantal oudere vissen weggedaan voor de paaitijd, maar toch zwemmen er nog vele nieuwe "speldekopjes" rond in mijn vijver, hier worden er welliswaar tientallen van verorberd maar zeker niet allemaal.
toen ik hem net had zaten er in het begin van de zomer 5 elritsen in op het einde van de zomer een stuk of 300 en dan ben ik alle elritsen gaan vangen om ze voorgoed uit mijn vijver te verwijderen.
Beste Stefan,
Ik heb nu een hint gekregen van een vriend, nl. plaats een snoekje in de vijver of een koppel van Zonnebaars en uw populatie blijft op peil.
Ik weet nog niet of het zal helpen maar ik denk dat ik het zal proberen
groeten
Z3
dat klopt, maar een snoekje in een vijvertje van 3600l ?? Ik denk niet dat dat beestje eerlijke kansen krijgt om op te groeien. Een zonnebaars is inderdaad een oplossing. Maar daarvan heb ik gehoord dat ze niet altijd de winter doorkomen. En anderzijds weet ik altijd wel mensen te vinden die wat kleine visjes wensen, zelf heb ik zo ook alle jaren andere vissen want ik geef soms de iets grotere vissen weg.
Stefan R wrote: dat klopt, maar een snoekje in een vijvertje van 3600l ?? Ik denk niet dat dat beestje eerlijke kansen krijgt om op te groeien. Een zonnebaars is inderdaad een oplossing. Maar daarvan heb ik gehoord dat ze niet altijd de winter doorkomen. En anderzijds weet ik altijd wel mensen te vinden die wat kleine visjes wensen, zelf heb ik zo ook alle jaren andere vissen want ik geef soms de iets grotere vissen weg.
Beste Stefan,
Ik denk wel dat een snoekje (of een zonnebaars) in mijn vijver van circa 10.000 lit een eerlijke kans op overleven zou krijgen.
Anderzijds, als ik een overpopulatie krijg aan vissen, is het in mijn vijver, vol met zuurstof- en andere waterplanten een heuse, zij het een onmogelijke karwei om ze te vangen. Als mijn vissen een net hebben gezien, komen ze de eerste dagen niet meer aan de oppervlakte.
Is er met betrekking tot dit laatste soms een truk om gemakkelijk vissen te vangen ?
ik denk niet dat er een truuk bestaat om ze gemakkelijker te vangen. Als het te moeilijk gaat haal ik mijn zuurstof planten even uit de vijver dan is het al een beetje makkelijker. ikzelf gebruik meestal 2 netjes dan kan je de visjes met het ene netje naar het andere jagen. ik durf soms ook water in een zwembadje pompen dan zijn ze ook veel makkelijker te vangen. Wat ook kan helpen is het netje een dag ervoor in het water te leggen dan zijn dat al gewoon en hebben ze er ook minder bang van in het begin.
Hoi,
ik heb hier toch een aantal bedenkingen bij... Een snoek in de vijver lijkt me nou niet bepaald een goed idee.. Zo'n snoekje zal zich tegoed gaan doen aan zo'n beetje alle vissen die hij aankan. Dus ook de grotere vissen zullen worden gepakt!
Daarnaast is een snoek een inheems dier. Veel inheemse dieren mogen niet zomaar uit de natuur gehaald worden en elders in gevangenschap gehouden worden. Of dit ook het geval is bij snoeken,durf ik niet met zekerheid te zeggen...
Een koppeltje zonnebaarzen lijkt me ook geen goed idee. Als je net de pech hebt dat het een mannetje en vrouwtje betreft, zijn ze over een paar jaar met velen. Zonnebaarzen verdedigen (m.n. in de paartijd) hun territoria en zullen er niet voor terugdeinzen om soortgenoten af te maken. Kortom, het betekent onrust in de vijver.
Zonnebaarzen zal men in een kleine vijver het beste als solitair houden.
In tegenstelling tot de snoek is het wél een goede maatregel om het aantal jonge visjes binnen de perken te houden. Ze zullen over het algemeen van de andere (volwassen) vissen afblijven, maar zich tegoed gaan doen aan jonge visjes en ook aan allerlei kleine dierlijke organismen in de vijver.
Roadster,
wat betreft je eerste vraag... Hier is wel een verklaring voor.
Overbevolking werkt uiteraard regulerend op een populatie. Hetzelfde bestaat bij andere diersoorten (zelfs de mens)...
Als een populatie op een gegeven moment op het punt van overbevolking komt, gaat de kwaliteit van de leefomgeving achteruit. Bij een vijver is dat vanzelfsprekend de waterkwaliteit. Nitriet en ammonium waarden stijgen tot giftige waarden, zuurstofwaarden dalen naarmate de populatie stijgt.... Ook de besmettingsdruk neemt toe, strijd om voedsel enz enz...
Deze ontwikkelingen leiden tot stress (als er geen sprake is van acute vergiftigingen). Stress kan weer leiden tot ziekten. Dan breekt er op een gegeven moment een ziekte uit waardoor een flink deel van de vissen het loodje legt.. De sterksten blijven over en de cyclus begint weer opnieuw.
Vergelijking: Als er teveel mensen op een bepaalde plek rondlopen zullen er vanzelf epidemieën uitbreken. Denk maar aan de SARS epidemie.... Deze had de halve wereld kunnen uitmoorden.
Die regulatie bestaat dus idd wel.. er blijft steeds een deel in leven. Maar dat deze vissen overleven wil niet zeggen dat ze een 'goed leven' hebben...
Kortom; waak voor overbevolking en laat de natuur het niet zelf oplossen...
Gr, Dennis.
Overbevolking zal niet gauw optreden met de juiste vissen: mijn vijver van 21.000 liter wordt bewoond door: 4 goudwindes, 2 zilverwindes, 2 blauwwindes, 2 sarasa's, een stuk of 10 shibunkins en één zonnebaars.
Ieder jaar heb ik wel nieuwe vis (vooral shibunkins) maar geen last van overbevolking. De meeste vissen vreten na de paartijd hun eigen eieren weer op en de zonnebaars is grootverbruiker met het elimineren van visgebroed. Er zijn er altijd die de dans ontspringen en goed tot ontwikkeling komen, maar vissen gaan ook een keer dood. Je krijgt altijd wat meer vissen, maar dramatisch hoeft dat niet te zijn.
Beste DNNS,
Bedankt voor de snelle reactie en de nuttige tips. Ik denk dan toch dat ik zal trachten ze te vangen met een net (eventueel een kruisnet) om geen onnodige stress bij de vissen op te roepen.
get. Z3roadster