The Pond Library

Vraag en Antwoord




Zwemvijver vragen

10 Berichten
7 Gebruikers
0 Reactions
6,717 Bekeken
jdeproost
(@jdeproost)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 9
Topic starter  

Hoi,

Ikzelf ben absoluut niet bekend met vijverbouw. Toch ga ik zelf een zwemvijver aanleggen, volgens het "principe" van het Zwemvijvers van Vaantjesboom.

Ik vroeg me het volgende af:

1. Riet en EPDM vijverfolie gaan niet samen, wat als ik een staalplaat van 1mm, of dikker, tussen mijn beschermfolie en de grond steek? Ik zou namelijk graag riet op de oever zetten. De plaat eventueel voorzien van een antiroest verflaag? Zou aluminiumplaat een optie zijn?

2. In de meeste (koi-)vijvers, merk ik ook in dit forum, wordt gebruik gemaakt van één of meerdere bodemdrain(s). Denken jullie dat dit ook voor een zwemvijver moet? Kan dit de aankoop van een slibstofzuiger voorkomen?

3. Wat me niet duidelijk is uit de twee zwemvijver boeken die ik heb is of het water nu van boven de moerasfilter inmoet en onderaan d.m.v. drainagebuis, via een collector door de vijverpomp(en) wordt opgezogen of net andersom. Onderaan inpompen naar boven via waterval terug. Of is een combinatie van beide het beste? Ik weet het niet meer... :confused:

4. Het debiet van de pomp(en) in de boek staat dat het water ongeveer 3 à 4 keer per dag, bij mij is dag=24h, moet "rondgaan". Is dit voldoende? Ik las op enkele sites elke drie uur?

5. Net las ik toevallig nog op een site dat lavasteentjes niet goed zijn daar de afgestorven bacteriën niet wegspoelen en dat men nu eerder glad materiaal met een relatief grote oppervlakte gebruikt zoals borstels of bio-ballen wat hier ook mee bedoeld mag worden.

Ik weet dat ik veel vragen stel en dat de antwoorden misschien voor de hand liggen, maar voor een leek is het niet zo simpel met al de, soms tegenstrijdige, info. Wat ik maar wil voorkomen is dat straks mijn vijver van ca. 90m³ "mislukt".

Voor zij die tot hier hebben gelezen 😀 merci op voorhand.


   
Citeren
Benny D
(@benny-d)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 29
 

Ik heb de indruk dat u een zwemvijver te veel met een koivijver vergelijkt. Dit klopt wel voor de opbouw, maar niet voor het filtergedeelte.
Wanner men geen koi in de vijver zet maar bv 1 zonnebaars en enkele windes. Dan is een debiet van 3 a 4 maal per dag voldoende, zeker voor 90m³.
Bij deze voorwaarden zou ik het water van boven naar onder door het moeras voeren, aangezien de vervuiling toch niet groot is.
Wat betreft bottomdrains of substraat op de bodem, lijkt mij het eerste te duur, zeker wanner men dit goed wil doen.
Leg gewoon niets op de bodem, maak hem volledig vlak en koop een vijverstofzuiger.
Hiermee bespaart men zeeer veel geld mee en men vermijd ook kans op lekken.
Let wel op dat men daarna toch niet koi gaat houden, want dan geld al het voorgaande niet meer.


   
BeantwoordenCiteren
Evert-Jan
(@evert-jan)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 56
 

Even over het riet; Je kan het riet in speciekuipen poten zodat het niet gaat woekeren en ook niet door de folie steekt. Er zijn ook rechthoekige kuipen te koop voor een ander effect. Je kan aan de kant van de vijver af enkele kleine gaatje net bover de bodem boren om zo het water te laten ontsnappen.


   
BeantwoordenCiteren
FILIP
(@filip)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 59
 

Hoi jdeproost,

Ik ben de bezitter van een zwemvijver (het 2de jaar nu), en werk met een moerasfilter die bovenaan gevoed wordt, waarna het water door een laag (ongeveer 80 cm) grove keitjes, waarin het gele lis geplant is, onderaan door een drainagebuis wordt afgevoerd.
Spijtig genoeg heb ik mijn vijver een beetje te klein gemaakt (45 m²) met een maximale diepte van 110 cm (vvor de kinderen). Moest ik het herdoen zou ik zeker 180 cm voorzien zodat je met de voeten de bodem niet raakt, want een geringe algengroei op de bodem is niet te vermijden en spectaculair glad. Deze lossen wel wanneer je er genoeg over loopt, maar wanneer er een 2 tal weken niet gezwommen is zijn ze terug.
Betreffende de pomp: ik gebruik een pompje van 3000 ltr (40 watt) per uur (het duurt dus 15 uur min voor alle water rond is gegaan) met perfekt resultaat. Wel heb ik ook een skimmer geplaats, eveneens met een pompje van 3000 ltr per uur om alle drijvende verontreiniging te verwijderen.
Kijk een naar het artikel dat Timpie een dezer dagen zal plaatsen betreffende moerasfilters.
m.vr.gr.
filip


   
BeantwoordenCiteren
timpie
(@timpie)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 430
 

Originally posted by FILIP
Kijk eens naar het artikel dat Timpie een dezer dagen zal plaatsen betreffende moerasfilters.
m.vr.gr.
filip

Hoi Filip en mede forumbezoekers,
Klopt inderdaad dat er (ik schat volgende week ergens) een heel artikel komt over moerasfilters : werking, bouw, opbouw, plantentips enz. kortom heel wat leesplezier betreffende dit zeer populaire filter. Aangezien ik er zelf nogal wat ervaring mee heb is het dan ook uit de praktijk geschreven. Er komen ook mooie fotos bij en praktische schema's. Aan het watertanden geraakt 😉 ik hou jullie op de hoogte wanneer het online staat! Momenteel is het ter revisie bij een vriend moerasfilter-expert 🙂
groeten, Timpie


   
BeantwoordenCiteren
Herm
 Herm
(@herm)
Lid
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 136
 

Verdorie die beschrijving van je vriend lijkt me bekend overkomen :-)...sorry voor het oponthoud Timpie. Ik beloof je de tekst ten laatste woenssdag terug te sturen.


   
BeantwoordenCiteren
jdeproost
(@jdeproost)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 9
Topic starter  

Hej Pondlibrarians,

Merci voor al de antwoorden. Ik kijk al uit naar dat bericht van die vriend van je Timpie, hahaha.

Mvg,

Johnny


   
BeantwoordenCiteren
timpie
(@timpie)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 430
 

Hoi Vijvervrienden,

Ondertussen heeft het artikel zijn weg naar deze prachtige vijversite gevonden! De webmaster heeft er heel goed zijn best aan gedaan om het goed in beeld te brengen (letterlijk :-)) en alles mooi geordend zodat u het makkelijk kan lezen en de foto's erbij bekijken, Thx Ief!
Ook mijn grote dank aan Herman voor zijn zeer gewaardeerde aanvullingen en foto's!
Ten slotte ook dank aan Filip omdat ik foto's van zijn zwemvijver mocht publiceren!

Ik wens jullie veel leesgenot!
mvg, Tim(pie)

ps. de link natuurlijk nog : https://www.pondlibrary.com/ned/artikelen/nieuw.htm
van hier uit kan u gewoon de artikels aanklikken. Onderaan staan de foto's die nog eens apart te openen zijn ook met commentaar erbij. Verder vindt u ook onderaan nog de relevante artikels wat dus in feite in het geheel een mooi dossier moerasfilters bij elkaar brengt.


   
BeantwoordenCiteren
Gert_B
(@gert_b)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 10
 

Is een moeras filter ook van toepassing op een koi vijver?

Gert


   
BeantwoordenCiteren
timpie
(@timpie)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 430
 

Tuurlijk Gert 😉
Wel rekening houden dat je alle principes goed in rekening brent opdat het niet tot een katastrofe leidt.
Deze zijn uiteraard te lezen in de artikels, maar hier een vb. :
- upflow moerasfilters moeten water vrij van vaste deeltjes te verwerken krijgen opdat het systeem niet gaat dicht slibben. Dat kan opgelost worden door te werken met een goed mechanisch "voor"filter.
mvg, Timpie


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.