Hoi, ik wil in het voorjaar mijn vijver gaan uitbreiden. Dit betekend dat ik al mijn steuren en goudwindes tijdelijk in een soort zwembadje zet, met gewoon mijn filter, water en pomp installatie erop. Nu is mijn vraag hoe lang ik moet wachten na de aanleg van mijn nieuwe vijver alvorens ik mijn vissen uit het kleine tijdelijke zwembad kan halen?
Ik heb vaak gelezen dat de wachttijd minimaal een maand is alvorens alle schadelijke stoffen uit het PVC folie zijn gedampt.
Maar ik denk dat ik mijn grote steuren niet zolang in dat zwembadje kan laten zitten. Het gaat er mij maar om dat de schadelijke stoffen van het PVC folie er zoveel mogelijk uit zijn gedampt. Is er misschien een middel zodat de stoffen schadelijke dampen van PVC worden geneutraliseerd?
Mijn nieuwe vijver wordt weer gewoon van PVC folie. Ik weet dat rubber langer mee gaat maar voordat we 10 jaar verder zijn heb ik mijn vijver toch al weer tig keer vernieuwd.
Kortom kan iemand mij adviseren wat ik het beste kan doen!
:confused: :confused:
Hallo Stefan ,
Een maand wachttijd is ook datgene wat ik gehoord heb .
Volgens mij heeft het niets te maken met schadelijke dampen , maar wel met het natuurlijk evenwicht van het water . Je kan dan best ook onmiddelijk een bakterie kuur geven aan je vijver . Uitleg daarover vind je beslist elders op deze site .
Toch kan ik je aanraden de voorkeur te geven aan rubber folie . Ik weet het , het is iets duurder , maar je krijgt dan ook waar voor je geld . Ikzelf heb een vijver met rubber folie en een ander met PVC-folie . Ik moet toegeven , eens je met rubber gewerkt hebt , wil je gewoon geen PVC meer . Als je natuurlijk van plan bent om jaarlijks eens van vijver te veranderen ... , wat ik persoonlijk geen zo'n goed idee vind voor je vissen . Ik denk dat niemand graag veel verhuist en waarschijnlijk ook je vissen niet .
mvg Mic
Hey, zelf heb ik al enkele malen een vijver in pvc gelegd en heb ik toch nooit geen problemen gehad met eventueel giftige stoffen. Ook heb ik over giftige stoffen in pvc nog nooit iets gelezen hoor.
Je kan gerust enkele vissen in het water onderbrengen (nu ook niet meteen nadat je het water erin hebt gelaten: chloor ed)
maar na een weekje draaien met de filter is het grootste gevaar wel geweken volgens mij(heb het toch ook al enkele malen gedaan) wat die steur betreft, als er voldoende zuurstof in het water zit zie ik geen enkel probleem.
Dat zwembad is geen slecht idee hé, wel heb ikzelf ook al enkele keren ondervonden dat een lange tijd in een een zwembad toch ook niet erg bevorderlijk is voor de vissen. Als het binnen staat probeer er zo weinig mogelijk te storen, lawaai, licht ed. dit houd de vissen op zich al wat rustiger.
Veel geluk
Rocky
ik heb deze zomer geholpen aan een vijver de folie te vervangen
(rubberfolie). De vissen waren al gevangen van de donderdag
(75st) ze hadden deze verdeeld over 3 aqariums en dan nog in vers leiding water. Er waren 2 steurs bij van ongeveer 80 cm,
gelukkig zaten deze in een aparte bak maar ook in vers leidingwater. De zondag hebben we maar kunnen beginnen
met water vullen. Vanaf we een diepte hadden van een 50cm
heb ik voorgesteld de vissen te verhuizen naar de vijver, en onmiddelijk de filter doen werken, om dat ze in die bakken veel te weinig plaats hadden, en ook in vers leiding water zaten.
En ik moet zeggen ze hebben het allemaal overleefd en zijn tot nu
toe nog allemaal in goede gezondheid. Ze hadden wel zuurstof tijdens hun verblijf in deze aqariums.
Bedankt voor jullie reactie.
Ik denk dat ik het maar ga proberen in het voorjaar.
Volgens mij zit het met de kwaliteit van het water wel goed. Dit omdat je het zwembad vult met het vijverwater. En je gebruikt in het zwembad dat buiten staat toch gewoon je eigen filter.
Dan gok ik dat ik in een week die 8kub zand heb afgegraven en nieuwe folie + substraat enz. heb gelegd.
Ik vraag mij alleen nog af hoe ik dat met het filter moet gaan doen. Ik plaats mijn filter plus pomp in het tijdelijke zwembad tot de vijver uitgegraven is. Maar daarna wil je de vijver weer opbouwen. Voor de opbouw heb je het filter en de pomp weer nodig. Dit om zo snel mogelijk weer goed vijverwater te verkrijgen. Maar dat betekend dat het zwembadje het een halve week moet stellen zonder pomp en filter(met alleen wat zuurstof pompjes) Gaat dit wel goed? Of is het verstandig dat ik een paar weken voordat ik aan de operatie begin tijdelijk mijn oude bio filter + pomp in de vijver leg zodat ik dat filtertje kan gebruiken in het zwembadje? Of draaf ik nu door en kunnen ze best een halve week zonder filter?
Alvast bedankt voor jullie reacties.
:confused:
beste,
het is goed doenbaar je vissen een halve week zonder filter te zetten, zeker wanneer je ze niets te eten geeft en af en toe wat water ververst. Natuurlijk hangt hier de duurtijd vooral af van de hoeveelheid water en de bezetting, dit zal je zelf wat moeten inschatten.
Wat je volgens mij het beste doet, is je vijver vullen en deze een week of misschien zelfs twee rustig laten staan met een zuurstof steen hierin, hierdoor beweegt het water en is dichtvriezen niet zo vanzelfsprekend. hierna is het al iets veiliger om enkele vissen over te zetten.
Wel moet je letten op de temperatuur van het water en de eventuele temperatuurverschillen voor de vissen.
Na die week (of weken) kan je met een ietwat rustiger gevoel al enkele vissen overzetten en dan ook meteen het filter verplaatsen (stop wel enkele dagen voor het verwijderen van het filter met voederen, hierdoor worden de uitwerpselen minder en dus de vervuiling) Doordat er al enkele vissen in de vijver zitten is er minder bevolking, is er ook activiteit in de vijver en kan je filter ook doorgaan met werken.
Dit is volgens mij de meest praktische oplossing.
Om vroegtijdig problemen te voorkomen, ben je zeker dat je filter na de verandering nog voldoet aan de eisen van de vijver?
Groeten en veel geluk
Rocky
Rocky, bedankt voor de tips.
Ik denk dat ik jouw raad maar eens ga opvolgen. Wat betreft de grote van de filter, ik heb dit filter in de zomer alvast gekocht. Met het idee om de filter alvast te voorzien van de benodigde bacteriën, zodat ik niet nog opnieuw met het filter moet opstarten als de nieuw vijver klaar is.
Het was ook de bedoeling om afgelopen na jaar de vijver te vergroten. Maar zoals je al gemerkt hebt is daar niets van terechtgekomen.
🙂