The Pond Library

Vraag en Antwoord

vijverrand hoog of ...
 
Notifications
Clear all
vijverrand hoog of laag?

9 Posts
6 Users
0 Likes
8,731 Views
martinwill
(@martinwill)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 41
Topic starter  

Ben de aanleg voor een nieuwe vijver aan het voorbereiden, en wou graag van jullie weten wat nu beter is. De vijverrand +/- 50 cm boven het maaiveld uit laten komen (vind ik het mooiste), of het niveau gelijk met de grond maken ( vindt m'n vriendin het mooiste). Ik weet dat veel mensen de vijverrand op hoogte hebben, maar wat zijn hier de voordelen van ten opzichte van gelijk met de grond. Graag zou ik ook de nadelen weten (als die er zijn).

Martin


   
Quote
11353anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1
 

Hoi,

ik denk dat het enige nadeel het stuk vriezen van de rand is, maar het is wel tof om op de rand van uw vijver te gaan zitten om naar uw vissen te kijken en daar kan men uren mee bezig zijn


   
ReplyQuote
zut
 zut
(@zut)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 112
 

Een hoge vijverrand
Kan makkelijker kapot vriezen
Water neemt sneller de omgevings temperatuur aan
Bladeren waaien er minder makkelijk in
Meer water met minder grond verplaatsing
Hogere kosten

Beste keuze is beide maken ;-). Ik heb zowel een vijver met verhoogde rand (50 cm) als een vijver gelijk met maaiveld (iets er boven ivm inspoelen tuinaarde/mest).


   
ReplyQuote
Hagar
(@hagar)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 78
 

Je kunt natuurlijk ok een tussenweg nemen, een verhoogde rand van zo'n 20 of 25 cm. Dan hoef je geen hele sterke (metsel)constructies te maken maar heb je toch de voordelen van een verhoogde rand (minder inwaaiende rotzooi e.d.)En het geeft toch een heel ander gezicht dan helemaal geen verhoging.


   
ReplyQuote
Thijs789
(@thijs789)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 43
 

Er is nog 1 HEEL groot voordeel dat als je een beetje hoge rand neemt je niet zo diep hoeft te graven:):) behalve als je natuurlijk een graafmachientje gebruikt dan maakt het weer geen donder uit!


   
ReplyQuote
11585anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1
 

Hallo Martin
Ik heb de vijver dus ook boven het maaiveld wat zijn de voordelen
Ik heb bijv een raam in de vijver dat vindt ik dus een voordeel is een schitterend gezicht al zeg ik het zelf eeb voordeel is ook dat je iets minder hoeft te graven er niet zoveel vuil in je vijver komt
Blad zal je in elke vijver houden als er bomen in de buurt staan
Het kapot vriezen en afkoelen hoeft geen probleem tezijn vanuit de grond kan je de vijver isoleren vanuit de grond kun je gaan metselen of met hardhout of isolatie panelen je vijver optrekken succes met de bouw
Groet,Gerrit
www.koieagle.nl


   
ReplyQuote
Thijs789
(@thijs789)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 43
 

Ik ben ook een vijver aan het graven maar ben al snel grondwater tegen gekomen, dus heb ik besloten om ook de lucht in te gaan zo'n 60 cm ongeveer maar 1. hoe maak je zo'n raam en 2. Welke materialen heb jij gebruikt?

Vriendelijke groet Thijs


   
ReplyQuote
11588anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1
 

Hallo Thijs
Mijn Vijvers zijn van HDPE gemaakt (PE Polyeteleen, Kunstof)
Het raam hiervoor heb ik zelf een RVS raam laten maken
Hieronder heb ik een Link ingezonden door Bram een raam stap voor stap
http://www.koieagle.nl/content.php?article.583
Om je grondwater weg te pompen kun je gebruik maken van een dompelpomp In of naast de vijver een gat graven een ton zonder een bodem er in laten zakken en pompen maar
Groet,Gerrit
www.koieagle.nl


   
ReplyQuote
Bert.s
(@berts)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 211
 

Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak , ik vind persoonlijk een vijver boven de grond echt niet mooi , het is niet natuurlijk, het is wel even wat dieper graven, maar dat ben je een jaar later ook wel weer vergeten.
Ook is een vijver boven de grond kwetstbaarder bij vorst, bij een vijver in de grond vriest de bovenlaag van het water , maar ook de bovenlaag van de grond vriest ,zodat deze 2 krachten elkaar mooi in evenwicht houden.
Afijn de keuze is aan jou, Of aan je vrouw :p , succes met de aanleg van de vijver.!

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.