Hoi hoi,
Ik ben er weer.
Voor de vijver rand had ik graag de methode gebruikt met de houte paaltjes en azobe houtstrips.
Nu die paaltjes, welke houtsoort is dat het beste? Volstaan zo van die geïmpregneerde ronde of beter iets anders?
Tevens denk ik eraan om een bankirai pad naast de vijver te leggen en deze te laten oversteken over de vijver rand. Aan de oversteek zou ik één plank bankirai voorzien die net boven de waterspiegel of waarschijnlijk net in het water hangt. Nu vroeg ik me dus af of dit wel een goed idee is om bankirai constant in contact te brengen met water?
Allé weeral bedankt eh.
Slukes
Ik heb voor mijn vijver kunstofpaaltjes gebruikt. Gaan eeuwig mee en erg makelijk te schroeven (voor boren niet nodig). Ze scheuren trouwens ook niet. Ze zijn wel duurder dan houten paaltjes. Voor mijn beek heb ik eiken paaltjes gebruikt. Was goedkoper maar was blij dat ik reserver paaltjes had gekocht ivm scheuren.
Je doet er best aan om Azobe paaltjes te nemen. Er bestaat ook een systeem in kunststof met kunststof latten en paaltjes. Het noemt ecolatten en www.verhaertnv.be is de groothandel die deze ecolat verdeelt.
Een houten terras of wandelpad met hout is het mooist als het boven waterniveau zweeft. dus niet in het water maar best een ruimte ertussen en een eindje over de vijverrand laten steken.
Hoi,
Amai das echt wel "hard"hout eh!
Paaltjes in de grond, das nog te doen, mezelf goed afreageren na het werk en waterpas meppen.
Dan azobe lat ertegen.
Voorboren door de lat tot in het paaltje, lukt ook nog wel al heb ik al twee boortjes gebroken voor de vijf gaten die ik gemaakt heb?? Das ongeloofelijk.
Dan vastzetten met Inox schoef, dit is echt een ramp, voor je het weet breken ze af?!! Ik gebruik shroeven van 4mm en dacht eerst voor te boren met 3mm tot deze brak met 3.5 totdat deze gisterenavond ook brak.
Zijn de schroeven te klein? Is het daarom dat ze zo snel breken of is het gewoon omdat het Inox is?
Nog iemand tips buiten het gebruik van kaarsvet?
Alvast bedankt,
Johnny
Dat afbreken en voorboren had ook ook last van. Ik Heb de snelheid van de boormachine lager gezet en dikkere schroeven gebruikt.
Bij de plastic latten en paaltjes heb je daar absoluut geen last van!
Vorige zomer heb ik een houten terras aangelegd met azobe hout en massaranduba, waarbij ik 3.500 inox vijzen heb gebruikt. Na mijn 10 de boortje voor ongeveer evenveel gaatjes heb ik de manier gevonden: emmer water vullen, scheut maisolie in en na ieder gaatje boren koelen met de kop van de boormachine in emmer. Resultaat: met nog zo'n 10 boortjes ben ik toegekomen.
De vijzen dopte ik eens in vaseline, maar de grootte van het voorgeboorde gat is toch het belangrijkste.
m.vr.gr
Ik heb ook wel eens een boortje getracht te koelen met water. Na drie keer onderdompelen in het water was boortje overleden. Het verschil warm-koud was te groot.
Hoi,
Ik heb mijn vijverrand ook opgebouwd met azobe palen en latten. Daarbij is er mar 1 boortje verloren gegaan en zijn er geen schroeven gebroken of palen gescheurd.
Mijn ervaring is dat je langzaam moet voorboren en er niet teveel kracht op zetten. Daarnaast moet het voorgheboorde gat groot genoeg ziijn voor de schroef. Voor het schroeven geldt eigelijk hetzelfde als voor het boren: Rustig an, dan gaat alles goed.
Groeten,
Mark
ik denk dat jullie veel te geweldig zijn met het boren van gaten. het beste is de boor doen draaien op volle toeren, en tijdens het boren van het gat,de boor verschillende malen terug trekken om het boorsel uit het gat te vewijderen.anders krijgt de boor het te warm,komt ze vast te zitten, en breekt ze af.
om de vijzen goed te kunnen indraaien is het best om van de eerste maal op volle snelheid de vijzen in te draaien met een beedje vet, was of iets dergelijks aan de vijs, zo krijgt men de minste problemen en spaart men de acu van de boormachien.
men mag ook niet vergeten het gat in de aan te boren plank groter te maken zodat de vijs er los doorheen gaat. is dit niet zo
dan krijgt men bij hard hout vaak te doen met het afbreken van de vijzen
nog veel plezier rené
die zijn handen al jeuken naar het werk morgen
of zou dat al reuma zijn:D
Alvast bedankt voor de tips.
Ik heb inderdaad al gemerkt dat het makkelijker gaat indien je de boor een paar keer terug trekt om de hout spanen te verwijderen uit het boorgat.
Het groter voorboren in de lat ga ik vanavond eens proberen.
Nogmaals bedankt voor al de tips om de "leken" te helpen.
Salukes,
Johnny
4mm diameter voor de vijzen is inderdaad te dun, dat gaat meteen breken. Vergeet niet dat inox wel leuk is omdat het niet roest, maar dat het een erg zwak metaal is in vergelijking tot staal (of titaan ;-).
Ikzelf heb van de zomer in mijn quarantainevijver honderden vijzen gedraaid (in het hout dus 😉 en slechts 1 boortje benut. Bij mijn terras (+- 70m^2) waren dat er 3 of zo.