The Pond Library

Vraag en Antwoord

Vijver aanleg probl...
 
Notifications
Clear all
Vijver aanleg problemen (en tips nodig ;))

5 Posts
4 Users
0 Reactions
5,976 Views
toudebreuil
(@toudebreuil)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Ik heb mijn tuin opnieuw aangelegd en wilde hierin ook een vijver graven. Ik heb vorige week een gat graven van 4 bij 2 meter en stuitte bij ongveer 1,20m op grondwater. Toch nog doorgegraven en tot 1,40m diep gekomen. Ik dacht mooie diepte, dus zo laat ik het. Ik wilde afgelopen zaterdag het folie erin leggen en vooraf het grondwater eruit pompen met mijn dompelpomp. Afgelopen vrijdag kreeg ik dus buikgriep, dus daar ging mijn idee voor het leggen van de folie. Dus nieuwe planning was zaterdag as.
Gisteren kom ik thuis van mijn werk, blijkt dat er 1 zijwand is ingestort 😡 . Super balen dus, want ik had met mijn domme kop de wanden loodrecht naar beneden gegraven en dat had dus wat schuin gemoeten.

Ik ben nu aan het denken: Hoe nu verder?

Ik zit zelf te denken om het geheel dan maar te metselen op een betonvloertje. Alleen lijkt me dit nogal een precies werkje. Voordeel is wel dat ik dan ook een wat meer proffesionele vijver kan maken, dus met bodemdrainage en zo. Alleen heb ik geen idee welke materialen ik moet gebruiken en wat me een bak metselen van 4x2x1,5 gaat kosten. Ik lees op de diverse fora dat je de wanden kunt lijmen met klakzandsteenblokken, dit is wellicht de meest handige mogelijkheid. Heeft iemand een idee hoe dik deze moeten zijn en of ik gewoon die blokken bij de Gamma kan kopen? Is lijmen beter of metselen?

Kortom voldoende vragen. Iemand tips? 😀


   
Quote
camiel
(@camiel)
Eminent Member
Joined: 18 years ago
Posts: 36
 

maak het frame gewoon van hout,

Hard houten palen en planken.

eventueel tussen de planken en de aarde worteldoek doen en klaar ben je.

Bij mijn vijver 3x2x1,50 koste dit 275 euro en was ik helemaal klaar(met het frame dan

foto erbij

http://i72.imagethrust.com/images/MY6/view-image/houten-blanken-in-bak.html

en nu af

http://i72.imagethrust.com/images/MYa/animations-and-cartoons/vijver-met-dak.html


   
ReplyQuote
toudebreuil
(@toudebreuil)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Bedankt voor je tip Camiel, maar ik vind metselen wat degelijker dan hout. Ook voor de lange termijn. Daarnaast is steen voor mij makkelijker, aangezien ik van timmeren nog niet zoveel kaas heb gegeten.


   
ReplyQuote
Benny De.
(@benny-de)
Eminent Member
Joined: 18 years ago
Posts: 39
 

Enkel betonblokken gebruiken in de grond.
Zandstenen en Ytong blokken vergaan wanneer zij blootgesteld worden aan grondwater.
Ik lees ook dat hij 150 cm diep wordt, dan is het misschien een goed idee om tot 100 cm te garaven, dan een bekisting te maken voor een fundering in te gieten (20 cm) en hierop 4 rijen te metsen. Als dit gebeurd is kan men in het midden verder uitgraven tot de gewenste diepte en afwerken met chappe.


   
ReplyQuote
joepiemax
(@joepiemax)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 14
 

hoi ik ben ook net begonnen met me vijver ik maak me wanden van kalkzandsteen met de maat 90x60x10cm lekker groot dus 3 lagen en ik zit snel mooi op hoogte.
voordelen zijn strake vijver geen rotting van hout in de jaren maar een nadeeeeeel ze wegen 100 kg stuk maar dat is ff doorbijten.

groeten ronald


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.