The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Vijver aanleg problemen (en tips nodig ;))

 

(@toudebreuil)
New Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Ik heb mijn tuin opnieuw aangelegd en wilde hierin ook een vijver graven. Ik heb vorige week een gat graven van 4 bij 2 meter en stuitte bij ongveer 1,20m op grondwater. Toch nog doorgegraven en tot 1,40m diep gekomen. Ik dacht mooie diepte, dus zo laat ik het. Ik wilde afgelopen zaterdag het folie erin leggen en vooraf het grondwater eruit pompen met mijn dompelpomp. Afgelopen vrijdag kreeg ik dus buikgriep, dus daar ging mijn idee voor het leggen van de folie. Dus nieuwe planning was zaterdag as.
Gisteren kom ik thuis van mijn werk, blijkt dat er 1 zijwand is ingestort 😡 . Super balen dus, want ik had met mijn domme kop de wanden loodrecht naar beneden gegraven en dat had dus wat schuin gemoeten.

Ik ben nu aan het denken: Hoe nu verder?

Ik zit zelf te denken om het geheel dan maar te metselen op een betonvloertje. Alleen lijkt me dit nogal een precies werkje. Voordeel is wel dat ik dan ook een wat meer proffesionele vijver kan maken, dus met bodemdrainage en zo. Alleen heb ik geen idee welke materialen ik moet gebruiken en wat me een bak metselen van 4x2x1,5 gaat kosten. Ik lees op de diverse fora dat je de wanden kunt lijmen met klakzandsteenblokken, dit is wellicht de meest handige mogelijkheid. Heeft iemand een idee hoe dik deze moeten zijn en of ik gewoon die blokken bij de Gamma kan kopen? Is lijmen beter of metselen?

Kortom voldoende vragen. Iemand tips? 😀


   
Citeren
(@camiel)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 36
 

maak het frame gewoon van hout,

Hard houten palen en planken.

eventueel tussen de planken en de aarde worteldoek doen en klaar ben je.

Bij mijn vijver 3x2x1,50 koste dit 275 euro en was ik helemaal klaar(met het frame dan

foto erbij

http://i72.imagethrust.com/images/MY6/view-image/houten-blanken-in-bak.html

en nu af

http://i72.imagethrust.com/images/MYa/animations-and-cartoons/vijver-met-dak.html


   
BeantwoordenCiteren
(@toudebreuil)
New Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Bedankt voor je tip Camiel, maar ik vind metselen wat degelijker dan hout. Ook voor de lange termijn. Daarnaast is steen voor mij makkelijker, aangezien ik van timmeren nog niet zoveel kaas heb gegeten.


   
BeantwoordenCiteren
(@benny-de)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 39
 

Enkel betonblokken gebruiken in de grond.
Zandstenen en Ytong blokken vergaan wanneer zij blootgesteld worden aan grondwater.
Ik lees ook dat hij 150 cm diep wordt, dan is het misschien een goed idee om tot 100 cm te garaven, dan een bekisting te maken voor een fundering in te gieten (20 cm) en hierop 4 rijen te metsen. Als dit gebeurd is kan men in het midden verder uitgraven tot de gewenste diepte en afwerken met chappe.


   
BeantwoordenCiteren
(@joepiemax)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 14
 

hoi ik ben ook net begonnen met me vijver ik maak me wanden van kalkzandsteen met de maat 90x60x10cm lekker groot dus 3 lagen en ik zit snel mooi op hoogte.
voordelen zijn strake vijver geen rotting van hout in de jaren maar een nadeeeeeel ze wegen 100 kg stuk maar dat is ff doorbijten.

groeten ronald


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.