The Pond Library

Vraag en Antwoord




Verbouwing vijver

8 Berichten
3 Gebruikers
0 Reactions
4,034 Bekeken
waterbeest
(@waterbeest)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Vanwege verschillende redenen ben ik van plan om binnenkort m'n vijver om te bouwen naar een "echte" koi vijver. Zo heb ik al meerdere problemen met m'n koi gehad, steeds weer troebel water door regenwater met zand wat makkelijk de vijver in kan stromen, filter werking en plaatsing niet optimaal en net iets te ondiep (0.8m tot 1m). Verder zou de nieuw bedachte plantenfilter op een stuk tuin komen waar we nu eigenlijk alleen maar last hebben van vervelend onkruid. Oftewel genoeg redenen om m'n vrouw te overtuigen dat het echt nodig is 😀

Het plan begon redelijk simpel, de vijver wordt dieper (diepte ligt waarschijnlijk aan grondwater) en met drain(s) en wand skimmer. De wanden worden gemetseld met betonblokken, gewoon in rechte wanden en geen andere verhogingen of platforms in de vijver zelf. Wel ietsje hoger dan de tuin zelf met een strakke rand zoals chinees hardsteen. De leidingen lopen naar de gravity filter in het tuinhuis, daarna wordt het water in de plantenfilter gepompt en via een waterval terug de vijver in.

Nu heb ik even een redelijk op schaal plattegrond gemaakt hoe de situatie nu is en waar ik uiteindelijk naar toe wil gaan. Echter heb ik na het maken en bedenken van alle aanpassingen toch nog wat vragen waar ik niet echt zelf een oplossing voor kan verzinnen en/of over twijfel.

- Is één bodemdrain voldoende voor een oppervlakte van 6.40m bij 2.20m?
- Werkt een drain met ingebouwde beluchting beter of kan de beluchting ook bv. in de filter uitgevoerd worden?
- Is het mogelijk om op één of andere manier een zeef te gebruiken in gravity of gaat dit altijd een vortex worden?

Waarschijnlijk ga ik tijdens de aanleg nog wel op andere zaken/problemen stuiten maar tot nu toe waren dit de zaken waar ik over twijfel. Alvast bedankt voor het meedenken!

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
padde
(@padde)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 310
 

Ik zou voor 2 drains gaan, te veel kan niet, te weinig wel ;).

Wel zou ik de bodem iets af laten lopen naar de drains om vuilafvoer te verbeteren.

Voor zover ik weet is er weinig verschil tussen een beluchte en een onbeluchte drain, behalve natuurlijk de verbetering van de beluchting.

Er zijn mogelijkheden om een zeef te plaatsen voor een gravity systeem. Hieronder zie je een voorbeeldje:

http://wemashop.nl/gravity-zeeffilter-p-987.html

Let niet te veel op de kosten (behalve als je hetzelfde voor minder kan krijgen natuurlijk).

En het allerbelangrijkst is natuurlijk: Maak foto's zodat we lekker mee kunnen kijken 😉

Ik hoop dat je er wat aan hebt en ik hoop dat je je vrouw over kan halen (heb je haar al een visje uit laten zoeken? werkt altijd :p)

Grtz.


   
BeantwoordenCiteren
padde
(@padde)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 310
 

En zeg je vrouw maar dat je van mij ook een nieuwe vijver moet :p


   
BeantwoordenCiteren
Patsnake
(@patsnake)
Lid
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 291
 

padde;32861 wrote: En zeg je vrouw maar dat je van mij ook een nieuwe vijver moet :p

helemaal mee eens hahaha, en idd : laat ze een visje uitzoeken, werkt heel goed. zo is het mij dus ook gelukt om de vijver te gaan vergroten.

wanneer wil je dan eventueel gaan beginnen en wanneer hoop je klaar te zijn ? ( houd rekening met de winter he 🙂 )


   
BeantwoordenCiteren
waterbeest
(@waterbeest)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Bedankt voor de snelle reacties en tips, ga ze zeker gebruiken.

Ik had ergens gelezen dat de eerste drain iets van max 14m2 aan kon en daarna elke extra 10m2 een drain erbij. Ik vind dat je dat alleen zo niet mag beoordelen omdat alleen de lengte en/of breedte ook belangrijk kan zijn. Vandaar mijn vraag over hoeveel drains, ik ga er nu dan ook zeker twee gebruiken en de bodem inderdaad schuin laten aflopen naar deze punten.

Verder had ik zelf bedacht dat een beluchte drain misschien beter kon werken omdat er door de opstijgende lucht een upflow ontstaat precies boven de drain, hierdoor wordt er rondom de drain natuurlijk meer water aangezogen en komt er ook meer vuil richting de drain. Hier zit toch enige logica in?

Bedankt voor de link naar de gravity zeeffilter, staat zo'n zeef nu tijdens gebruik continue onder water?

M'n eerste stap is om m'n koi te verkopen (was extra reden om afstrijkje te maken, wil geen zieke koi gaan verkopen), deze kan ik nooit zo lang in quarantine zetten en wil vanwege m'n smaak alleen maar koi met een witte basis gaan houden. Waarschijnlijk ga ik dan wel (natuurlijk witte) albino steur kopen, de nieuwe vijver blijft helemaal plant leeg en zonder obstakels dus ze kunnen zich nergens in vast zwemmen. Tenzij ze vast kunnen komen zitten in een bodemdrain/skimmer? Verder vraag ik me af hoe lang zinkend voer blijft liggen totdat de drain het te pakken heeft?

Verder neem ik er lekker de tijd voor, ik wil alleen in het voorjaar klaar zijn om alles weer goed op te starten. Ik heb m'n buurman al gevraagd te helpen, deze is daklegger en kan hopelijk de pvc lassen. Ben bang dat ik verder toch echt wel op de kosten moet letten, en wil dan ook zelf de gravity filter gaan maken. Hier kan ik dan de zeef, sponzen en UV gebruiken van m'n huidige Biotec Screenex. In de extra kamers komen dan matten of ander materiaal om de filterlijn te verbeteren.

Ik heb echter nog één vraag die ik niet zo goed durf te stellen, het klinkt namelijk niet zo slim maar ga 'm toch maar vragen. Er zit een redelijk afstand tussen de vijver en de gravity filter, hoe kan je nu meten hoe hoog/laag je filter moet zijn, zodat deze niet te laag is en overstroomd of te hoog is en maar half gevuld wordt. Helemaal met een overloop naar de volgende kamer luistert deze hoogte namelijk redelijk precies.

En ik zou m'n vrouw graag een vis laten uitzoeken om haar extra over te halen maar omdat ik alles verkoop en m'n tijd ervoor ga nemen kan dat nu dus pas nadat de nieuwe vijver klaar is 🙁 Lijkt een beetje op het probleem wat er eerder was, de kip of het ei 😎


   
BeantwoordenCiteren
Patsnake
(@patsnake)
Lid
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 291
 

vragen gewoon stellen joh, we zijn er om mee te helpen 🙂

om eventueel op grote afstand kijken hoe hoog je filter moet komen, kun je een laser gebruiken om de hoogte te bedoelen ( deze zijn vaak te huur bij een bouwmarkt )

een steur heeft altijd zijn voordelen en nadelen maar wat ik merk is dat de steur mijn filter meehelpt : vuil wat stil op de bodem blijft liggen wordt door de steur weer in de stroming van het water gebracht waardoor het toch eruit wordt gehaald door de filter


   
BeantwoordenCiteren
waterbeest
(@waterbeest)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Nou, iemand heeft echt een koopje gedaan maar alle koi zijn waarschijnlijk allemaal wel in één keer verkocht. Op inkoopprijs maak ik er geen verlies op, maar natuurlijk wel na alle kosten zoals voer en dergelijke. Daarna maar eens de spullen verzamelen/inkopen om aan de verbouwing te beginnen.


   
BeantwoordenCiteren
waterbeest
(@waterbeest)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Deze vraag is al best wel vaak gesteld op het internet maar eigenlijk nooit een duidelijk antwoord. Ik verwacht zo ong. 20m3 vijver te creëren, hoeveel liter is dan optimaal voor de inhoud van de meerkamerfilter? Op het moment ben ik op zoek naar bakken die goed in m'n tuinhuis gaan passen, en heb deze gevonden: Polyester bakken. Nu gaat hier max. 560liter per bak in, en ik heb ruimte voor drie van deze bakken. Verder komt er dan nog één andere (iets kleinere) bak/vortex ervoor als voorfilter. Stel dat er totaal 1500 liter inhoud komt (aangezien de bakken nooit volledig vol zullen zijn), is dit genoeg? Kan er genoeg filter materiaal in de drie bakken verwerkt worden om 20000 liter te filteren? Er komt ook nog een plantenfilter na de filter van ong. 2000 liter. M'n huidige pomp is nu 12000 liter per uur, is dit nog voldoende of juist te veel voor de inhoud van de bakken? Ik bereken zelf dat (even theoretisch optimaal) 12000 liter per uur = 200 liter per minuut. 1500 liter delen door 200 = 7,5 minuut. Als de pomp dus optimaal zou werken doet het water er 7,5 minuut over om door de bakken te gaan.


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.